25 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΛΥΣΗ ΛΟΓΩ.... 666!


Το περιστατικό συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες το Μάρτιο του 2010, όμως υπέπεσε στην αντίληψή μου μόλις σήμερα. Πρόκειται για μια περίεργη ιστορία απόλυσης, για γέλια και για κλάματα, με επίκεντρο το περίφημο "σημάδι του Αντίχριστου" - ή αλλιώς ο αριθμός 666.
Ο Μπίλι Χάιατ εργαζόταν μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο σε ένα εργοστάσιο πλαστικών στην πολιτεία της Τζόρτζια. Μια από τις πολιτικές διαφήμισης του εργοστασίου είναι και το να διαφημίζουν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτό την ομαλή λειτουργία του. Οι εργαζόμενοι φορούν αυτοκόλλητα, στα οποία αναγράφεται ο αριθμός των ημερών που πέρασαν χωρίς ατύχημα. Έλα όμως που απ' ότι φαίνεται το συγκεκριμένο εργοστάσιο τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα - κάποια στιγμή - να περάσουν 666 ημέρες χωρίς ατυχήματα ή άλλες παραβιάσεις. Όταν όμως ήρθε η μέρα που όλοι οι εργαζόμενοι έπρεπε να φορέσουν το αυτοκόλλητο με το συγκεκριμένο αριθμό (τα τρία εξάρια), ο Χάιατ αρνήθηκε να συμμορφωθεί επικαλούμενος τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, που δεν του επέτρεπαν να φέρει πάνω του τον "αριθμό του κτήνους" σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Το αποτέλεσμα ήταν να τεθεί κατ' αρχήν σε διαθεσιμότητα για τρεις ημέρες, ενώ επιστρέφοντας στη δουλειά ύστερα από το τριήμερο αυτό, ο άνδρας απολύθηκε.
Αφού συμβουλεύθηκε το δικηγόρο του, ο Χάιατ έκανε καταγγελία στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης, ενώ κατέθεσε και μήνυση εναντίον του πρώην εργοδότη του. Στη μήνυση αναφέρεται ότι ο Χάιατ είχε προηγουμένως συζητήσει με το αφεντικό του στο εργοστάσιο σχετικά με τις ηθικές του αναστολές να φορέσει τον επίμαχο αριθμό λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα. Συγκεκριμένα, η σχετική συζήτηση έγινε έξι μέρες νωρίτερα, όταν δηλαδή το εργοστάσιο συμπλήρωνε 660 μέρες χωρίς ατύχημα, οπότε ο άνδρας ήθελε να διευθετήσει το ζήτημα που απειλούσε την εσωτερική του γαλήνη, καθώς εκτιμούσε ότι ερχόταν σε αντίθεση με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης, ο εργοδότης του ήταν καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντάς τον ότι ενδεχομένως να μεσολαβούσε κάποιο ατύχημα ή το πολύ πολύ να υπολόγιζαν την 665η μέρα εις διπλούν, κάτι που όμως δε συνέβη τελικά. Αντίθετα, ο Χάιατ υποστηρίζει ότι ο εργοδότης του ειρωνεύτηκε το θρησκευτικό του αίσθημα, τον οποίο και κατηγορεί με τη μήνυσή του για θρησκευτικές διακρίσεις. 
Δυστυχώς δε γνωρίζω το αποτέλεσμα αυτής της δικαστικής διαμάχης, την οποία και θεωρώ εντελώς παράλογη. Δεν αντιλαμβάνομαι τι σχέση έχει η θρησκεία με έναν αριθμό που στη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίπτωση δε συμβολίζει τίποτε περισσότερο από ένα αντικειμενικό γεγονός, ούτε όμως μπορώ να αντιληφθώ γιατί θα έπρεπε η εταιρία να απολύσει τον άνδρα για ένα θέμα ήσσονος σημασίας, που ουδεμία σχέση έχει με την παραγωγικότητα. Στο κάτω κάτω, εφόσον ο Χάιατ υποστηρίζει ότι είχε εγκαίρως ενημερώσει τους υπεύθυνους για το ηθικό του δίλημμα, θα μπορούσαν κάλλιστα να του δώσουν την περιβόητη 666η μέρα μια μονοήμερη άδεια, ώστε και να μη θιγούν τα θρησκευτικά συναισθήματα του άνδρα (όσο υπερβολικά κι αν ήταν αυτά), αλλά και να μη χάσει ο άνθρωπος άδικα τη δουλειά του.
 Τι να πω.... οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας "παράδεισος" απολύσεων εργαζομένων για ψύλλου πήδημα. Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να διαβάσετε για μια ομάδα 14 εργαζομένων που απολύθηκαν επειδή φορούσαν πορτοκαλί μπλούζες, ενώ κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να διαβάσετε για την περιπέτεια μιας γυναίκας που έχασε τη δουλειά της, επειδή εργαζόταν χωρίς να κάνει διάλειμμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου