3 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ:3 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012
Δεν ξέρω πόσο χαρούμενος θα γιορτάσει τα σημερινά του γενέθλια ο Τομ Κρουζ στην Ισλανδία όπου βρίσκεται για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, ωστόσο δεν πρέπει να είναι και πολύ ενθουσιασμένος μετά το "δώρο" με την αίτηση διαζυγίου που του προσέφερε πριν λίγες ημέρες η πρώην - ή εν διαστάσει για να είμαστε πιο ακριβείς - σύζυγός του, Κέιτι Χολμς. Πάντως, σήμερα ο σταρ του Χόλιγουντ κλείνει τα 50 του χρόνια και δεν μπορούμε παρά να του ευχηθούμε να τα εκατοστήσει. 
Σήμερα έχει γενέθλια και ο αμφιλεγόμενος Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής των WikiLeaks, ο οποίος επίσης αναμένεται να γιορτάσει τη σημερινή ημέρα με ανάμεικτα συναισθήματα, εν αναμονή της απόφασης της κυβέρνησης του Εκουαδόρ για την χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Στη Λευκορωσία γιορτάζεται η πιο ακατανόητη Ημέρα Ανεξαρτησίας στον κόσμο. Αν και η χώρα διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση στις 25 Αυγούστου 1991, η συγκεκριμένη ημερομηνία ουδέποτε αποτέλεσε εθνική εορτή. Τα πρώτα χρόνια από την ανεξαρτησία, η εθνική εορτή των Λευκορώσων εορταζόταν στις 27 Ιουλίου, τιμώντας την επέτειος ανακήρυξης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας το 1990. Ωστόσο, όταν στην εξουσία ανέβηκε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο το 1995, ως Ημέρα Ανεξαρτησίας προσδιορίστηκε η 3η Ιουλίου, η επέτειος από την απελευθέρωση της Λευκορωσίας από τη γερμανική κατοχή χάρη στο σοβιετικό στρατό το 1944.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου