5 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 5 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012.
Στην Τσεχία και στη Σλοβακία σήμερα γιορτάζεται η μνήμη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, των δύο αδερφών από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι εκχριστιάνισαν τους Σλάβους και τιμώνται με μεγάλη λαμπρότητα σε όλες τις σλαβικές χώρες. Μάλιστα, στις δύο χώρες της κεντρικής Ευρώπης η σημερινή ημέρα θεωρείται αργία.
Τρία κράτη γιορτάζουν σήμερα την επέτειο της ανεξαρτησίας τους, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην Αφρική. Η Αλγερία γιορτάζει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία, σαν σήμερα το 1962, ενώ το Πράσινο Ακρωτήριο γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας του από την Πορτογαλία το 1975.  
Στη Βενεζουέλα η σημερινή Ημέρα της Ανεξαρτησίας τιμά την επέτειο από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας στις 5 Ιουλίου 1811, γεγονός που προκάλεσε τον Πρώτο Πόλεμο για την Ανεξαρτησία. Αν και οι επαναστάτες ηττήθηκαν ένα χρόνο αργότερα, εξ αιτίας και γεγονότων που δεν μπορούσαν να ελεγχθούν από τους ίδιους, όπως ο καταστρεπτικός σεισμός του Καράκας το Μάρτιο του 1812, η 5η Ιουλίου σηματοδοτεί το πρώτο βήμα μιας μακράς πορείας αγώνων που ικανοποιήθηκαν σε πρώτη φάση με τη δημιουργία της Μεγάλης Κολομβίας το 1819 και με τη σύσταση ανεξάρτητου κράτους το 1831.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου