6 Ιουλίου 2012

ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΕΣΒΙΑ"!


Την περασμένη εβδομάδα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις η απόφαση ενός δικαστηρίου της Κολωνίας στη Γερμανία να αρνηθεί τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε μια Ιρανή ομοφυλόφιλη προτρέποντας τη, μάλιστα, να επιστρέψει στη χώρα της και να υποκρίνεται ότι είναι ετεροφυλόφιλη, ώστε να μη βασανιστεί από το καθεστώς - κάτι ούτως ή άλλως πρακτικά αδύνατο από τη στιγμή που η υπόθεση γνώρισε ευρεία δημοσιότητα (βλ. σχετικά εδώ). Αυτήν την εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι σε μια άλλη χώρα της "φιλελεύθερης, πολιτισμένης" δυτικής Ευρώπης, στη Σουηδία, ένα σχολείο ζήτησε από μια μαθήτρια του "να μην είναι τόσο ομοφυλόφιλη", όταν εκείνη παραπονέθηκε για τις επιθέσεις που δεχόταν από τους συμμαθητές της!
Το περιστατικό συνέβη στο λύκειο Munkgård της νότιας Σουηδίας, ενώ δεν έγιναν γνωστά τα στοιχεία της μαθήτριας που υπέστη αυτήν την εξευτελιστική αντιμετώπιση από τους δασκάλους της, οι οποίοι υποτίθεται πρέπει να φέρονται και ως παιδαγωγοί. Το περιστατικό έγινε γνωστό μετά από προσφυγή της μαθήτριας στην αρμόδια Επιτροπή Ισότητας της χώρας καταγγέλοντας το σχολείο για διακριτική μεταχείριση σε βάρος της. 
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι πρώτες επιθέσεις εναντίον της νεαρής μαθήτριας ξεκίνησαν το 2010, όταν μια συμμαθήτριά της τη χτύπησε στο κεφάλι τρεις φορές με μία πένσα προξενώντας της ελαφρύ κάταγμα, αφού προηγουμένως είχε απειλήσει να της βγάλει τα μάτια με το ίδιο αιχμηρό αντικείμενο. Όταν η μαθήτρια απευθύνθηκε στους δασκάλους της, εκείνοι περιορίστηκαν απλά να νίψουν τας χείρας τους. Κάποιοι της πρότειναν να μην προβάλει τη σεξουαλική της ταυτότητα, γιατί με αυτόν τον τρόπο τα υπόλοιπα παιδιά "μπερδεύονται και φοβούνται", ενώ άλλοι της είπαν απλά ότι το φταίξιμο για το περιστατικό "ήταν μόνο δικό της", διότι "προκάλεσε τη συμμαθήτριά της" να της επιτεθεί! Μάλιστα, της έκαναν την παρατήρηση ότι θα μπορούσε "να ανταποδώσει το χτύπημα"!
Όταν στη συνέχεια το νεαρό κορίτσι έκανε έρευνα στο ίντερνετ, έμαθε ότι μπορούσε να προσφύγει κατά του σχολείου της για κακομεταχείριση, καθώς το περιστατικό συνέβη στο σχολικό κτίριο τις ώρες λειτουργίας του. Απευθύνθηκε στη διεύθυνση του σχολείου, η οποία περιορίστηκε απλά να υποδείξει στη μαθήτρια να προχωρήσει σε όποια ενέργεια νομίζει, ενώ η υπόθεση εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Ισότητας της Σουηδίας.

Ίσως κάποιοι να αναρωτηθείτε: "ε, καλά.. κι αυτή ακόμα δεν τελείωσε το σχολείο και λέει σ' όλον τον κόσμο ότι είναι λεσβία" ή άλλες παρόμοιες δήθεν εξυπνάδες. Έστω ότι η κοπέλα ήταν προκλητική, κάτι που δεν μπορούμε να προδικάσουμε, εφόσον δεν το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Είναι δυνατό να δικαιολογηθεί ποτέ η χρήση βίας για ένα τόσο λεπτό ζήτημα, μόνο και μόνο επειδή πρόκειται για μια κοπέλα διαφορετική από την πλειοψηφία των κοριτσιών της ηλικίας της; Ή μήπως ασκούσε η ίδια βία στους συμμαθητές της, μόνο και μόνο επειδή είχε ανακαλύψει ότι η σεξουαλική της ταυτότητα ήταν διαφορετική;
Στο κάτω κάτω, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η συμπεριφορά των συμμαθητών της κοπέλας. Αυτά έμαθαν από το σπίτι τους, αυτά κάνουν. Το πρόβλημα είναι η στάση του σχολείου απέναντι σε περιστατικά βίας σαν κι αυτό. Αντί να θεωρήσουν οι δάσκαλοι το γεγονός ως ευκαιρία να μιλήσουν στα παιδιά για την ανάγκη να δείχνουν ανοχή στο διαφορετικό, ως αφορμή να τους κάνουν ένα μάθημα υπέρβασης των κάθε μορφής ρατσιστικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων, προτίμησαν να μείνουν ουδέτεροι και εμμέσως πλην σαφώς να επιδοκιμάσουν τη βίαιη συμπεριφορά! Ας έκαναν παρατήρηση και στην κοπέλα, το θύμα των επιθέσεων, αν έκριναν ότι συμπεριφερόταν προκλητικά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι δυνατό να δείχνουν ανοχή στη βία και όχι στη διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα, ούτε να ζητούν από την κοπέλα να "μειώσει την ομοφυλοφιλία της", λες και είναι κάτι που μπορεί να μπει στη ζυγαριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου