21 Αυγούστου 2012

Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΥΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Μια Κινεζούλα χαμογελάει με νάζι στο φακό, λίγο πριν απολαύσει το μπάνιο της στη θάλασσα.

Τα καλοκαίρια οι ελληνικές παραλίες γεμίζουν ασφυκτικά από κόσμο - Έλληνες ή ξένους τουρίστες -  που απολαμβάνουν τις καταγάλανες θάλασσες και τον λαμπρό ήλιο. Οι λουόμενοι - άντρες και γυναίκες - φορούν συνήθως τα πιο προκλητικά μαγιό που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλείφουν το σώμα τους με αντηλιακή κρέμα διαφορετικού δείκτη προστασίας - ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τα μπάνια που έχει ήδη κάνει ο καθένας. Ορισμένοι που φοβούνται τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας περνούν τον περισσότερο χρόνο κάτω από μια ομπρέλα και βγαίνουν στον ήλιο μόνο τόσο όσο χρειάζεται για ν' αποκτήσουν το ποθητό μαυρισμένο (μπρονζέ) δέρμα. Άλλοι πάλι, οι πιο ριψοκίνδυνοι, αμελούν να βάλουν καν αντηλιακό ή περνούν πολύ περισσότερες από τις επιτρεπόμενες ώρες κάτω από τον ήλιο, απορροφημένοι από το κυνήγι του τέλειου μαυρίσματος. Γενικότερα, το μαυρισμένο σώμα αποτελεί αντικείμενο του πόθου για άντρες και γυναίκες, εξ ου και πολλοί καταφεύγουν στη λύση του σολάριουμ τις μουντές χειμωνιάτικες μέρες. 
Στην Κίνα, όμως, αντίστοιχες συμπεριφορές αποτελούν μάλλον την εξαίρεση παρά τον κανόνα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν κρέμες και μάσκες ομορφιάς που... ασπρίζουν το δέρμα. Η τελευταία, μάλιστα, μόδα στις κινεζικές παραλίες και - ειδικά στο Qingdao - είναι η.. μάσκα που φορούν οι λουόμενοι στο κεφάλι τους - όχι μόνο γυναίκες αλλά και άντρες - για "να μη σκουρύνουν", όπως εξηγεί ένας Κινέζος σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times. Μη φαντάζεστε μια μικρή μάσκα που καλύπτει απλά τα μάτια, αλλά για μια λαστιχένια μάσκα που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο, σαν αυτές που φορούν συνήθως οι ληστές, με τη διαφορά ότι οι "μάσκες παραλίες" είναι χρωματιστές και όχι μαύρες. 
Μια κινεζική παροιμία λέει: "Το ανοιχτό δέρμα κρύβει χίλιες ατέλειες" και φαίνεται ότι αποτελεί πρότυπο για τις περισσότερες Κινέζες της  μεσαίας τάξης, που περιποιούνται τον εαυτό τους. Υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση: Ιστορικά, η Κίνα είναι αγροτική χώρα. Εκείνοι που κατά κανόνα μαύριζαν, ήταν όσοι πήγαιναν στα χωράφια τους για γεωργικές εργασίες - ήταν δηλαδή αναγκασμένοι να υπομείνουν επί πολλές ώρες την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα το χρώμα του δέρματος να σκουραίνει. Αντίθετα, οι πλουσιότεροι Κινέζοι περνούσαν την ημέρα τους εντός των τειχών της οικείας τους και είχαν πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα. Κατά κάποιον τρόπο, το ανοιχτό χρώμα δέρματος συνδέεται στην ψυχοσύνθεση του μέσου Κινέζου με ένα ανώτερο κοινωνικό στάτους. 
Αν επισκεφτείτε μια κινεζική πόλη το καλοκαίρι, θα παρατηρήσετε ότι οι περισσότερες γυναίκες φορούν μακριά παντελόνια και μπλούζες με μανίκια, ενώ κρατούν από μια ομπρέλα στο χέρι (παρασόλι το λέμε στα ελληνικά, όταν χρησιμεύει για προστασία από τον ήλιο). Αντίστοιχα, στις παραλίες τα μαγιό δεν είναι διόλου προκλητικά, ενώ η τελευταία τάση είναι το φαινόμενο με τις χρωματικές κάσκες που, σε όποιον δεν είναι συνηθισμένος στο θέαμα, ενδεχομένως να προκαλέσουν γέλια ή κλάματα. Τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν όσες είναι ροζ χρώματος, ενώ δημοφιλείς είναι και οι πορτοκαλί, οι οποίες θεωρείται ότι προστατεύουν από τα πλάσματα της θάλασσας, όπως οι μέδουσες. 
Οι αρχές του Qingdao, όπου το φαινόμενο της κάσκας είναι εξαιρετικά διαδεδομένο δε βλέπουν με καλό μάτι τη μόδα αυτή. Ένας πωλητής υποστηρίζει ότι από τη μέρα που δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες από τις παραλίες της περιοχής στο ίντερνετ, οι τοπικές αρχές του απαγόρευσαν να πουλάει τις κάσκες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών που μίλησε στην εφημερίδα New York Times, αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η αισθητική και το ενδεχόμενο οι ξένοι τουρίστες να κοροϊδεύουν τους ντόπιους για την αμφίεση τους, αλλά ο κίνδυνος κλοπών, από επιτήδειους που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την προστασία που παρέχει μια τέτοια κάσκα, για να ληστέψουν τους λουόμενους. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι τις κάσκες θα ζηλέψουν αρκετοί φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι, οι οποίοι πηγαίνουν σε χωριστές παραλίες από τις γυναίκες τους. Στο κάτω κάτω, οι περιβόητες αυτές "κάσκες παραλίας" δε διαφέρουν και πολύ από μια μουσουλμανική μπούργκα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου