13 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 13 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δύο σημαντικοί Έλληνες γεννήθηκαν σαν σήμερα: ο ποιητής Κωστής Παλαμάς (1859-1943) και ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989). 
Δεν μπορούν να συγκριθούν με τις δύο μεγάλες μορφές, έχουν όμως σήμερα γενέθλια, γνωστοί ηθοποιοί του Χόλιγουντ, όπως ο 36χρονος Ορλάντο Μπλουμ, ο Αυστραλός Λίαμ Χέμσγουορθ (23 ετών), ο Πάτρικ Ντέμπσι (46) και η Πενέλοπε Αν Μίλερ, 49 ετών.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Πράσινο Ακρωτήριο είναι η Ημέρα της Δημοκρατίας. Σαν σήμερα, το 1991, έγιναν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στο μικρό αυτό κράτος της Δυτικής Αφρικής, που έγινε ανεξάρτητο στις 5 Ιουλίου 1975. 
Στο Τόγκο γιορτάζεται η αμφιλεγόμενη Ημέρα της Απελευθέρωσης, η οποία αναφέρεται στο πραξικόπημα της 13ης Ιανουαρίου 1967, όταν ο τότε πρόεδρος της χώρας, Nicolas Grunitzky, ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα και τον διαδέχθηκε ο Gnassingbé Eyadema. Αυτός παρέμεινε πρόεδρος του Τόγκο μέχρι το 2005, οπότε τον διαδέχθηκε στην εξουσία ο γιος του.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 13 Ιανουαρίου 1962, στο αξίωμα του Αρχιεπισκόπου εξελέγη ο Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβος. Η εκλογή έγινε μόλις 5 ημέρες μετά το θάνατο του προκατόχου του, Θεόκλητου Β΄, ενώ συνοδεύτηκε από σειρά διαμαρτυριών από μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό του Ιακώβου σε παραίτηση ύστερα από 12 μόλις ημέρες. 
[Περισσότερα μποείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: ΙΑΚΩΒΟΣ: ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ 12 ΗΜΕΡΕΣ! Η ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛOΝΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ]
Στις 13 Ιανουαρίου 1991, σοβιετικά τανκ, που εδώ και δυο μέρες πολιορκούσαν κυβερνητικά κτίρια στην πόλη Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, άρχισαν να πυροβολούν κατά των πολιτών που είχαν δημιουργήσει αλυσίδες προστασίας, με αποτέλεσμα 14 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν. Να σημειωθεί ότι πριν από 10 περίπου μήνες η Λιθουανία ήταν η πρώτη σοβιετική δημοκρατία που ανακήρυσσε την ανεξαρτησία.
Στις 13 Ιανουαρίου 2012, το επιβατηγό κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia προσάραξε σε ύφαλο και βυθίστηκε εν μέρει στις ακτές του νησιού Τζίλιο στην περιοχή της Τοσκάνης. Τριάντα δύο άτομα έχασαν την ζωή τους από το ατύχημα, ενώ άλλοι δύο εξακολουθούν να αγνοούνται ένα χρόνο μετά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου