19 Ιανουαρίου 2013

Το ευρωπαϊκό box office του 2012: Νορβηγία


Το 2012 δεν ήταν καλή χρονιά για το νορβηγικό σινεμά, καθώς η πτώση στις εγχώριες ταινίες άγγιξε το 24.1% σε σχέση με το 2011. Εξάλλου, μόνο δύο εγχώριες ταινίες κατάφεραν να πλασαριστούν μεταξύ των 10 δημοφιλέστερων, αν και οι συγκεκριμένες σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις.
Ως η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς αναδείχτηκε η ταινία "Kon-Tiki" των Joachim Rønning και Espen Sandberg, που αφηγείται την αληθινή ιστορία του Νορβηγού εξερευνητή Θορν Χέιερνταλ, ο οποίος το 1947 διέσχισε το νότιο Ειρηνικό ωκεανό (από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Πολυνησία), δηλαδή απόσταση 4.300 ναυτικών μιλίων, πάνω σε μια ξύλινη σχεδία, που είχε πάρει το όνομα ενός θεού των Ίνκα. Με το ταξίδι του αυτό, ο Χέιερνταλ ήθελε ν' αποδείξει ότι οι κάτοικοι της Πολυνησίας κατάγονταν από τους αυτόχθονες λαούς της Λατινικής Αμερικής.
Η ταινία σημείωσε το καλύτερο άνοιγμα στην ιστορία του νορβηγικού box office, καθώς περισσότεροι από 160 χιλιάδες θεατές κατέκλυσαν τους κινηματογράφους το πρώτο τριήμερο προβολής της στα τέλη Αυγούστου. Τελικά, δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ των 1.2 εκατομμυρίων θεατών της ταινίας Max Manus (παραγωγής 2008) και περιορίστηκε στα 881.658 εισιτήρια, ωστόσο άφησε τη σκόνη του στο Skyfall, που περιορίστηκε στη δεύτερη θέση του νορβηγικού box office της χρονιάς με 723.125 εισιτήρια. 
Πέρα από την εμπορική επιτυχία, το Kon-Tiki έτυχε της αποδοχής και των κριτικών, ενώ έγινε η πρώτη νορβηγική ταινία που είναι υποψήφια τόσο για Χρυσή Σφαίρα όσο και για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Και μπορεί να μην κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα, ο δρόμος για το Όσκαρ, όμως, παραμένει ανοικτός. 
Στην τρίτη θέση του νορβηγικού box office για το 2012 βρέθηκε η τέταρτη ταινία της σειράς κινουμένων σχεδίων "Εποχή των Παγετώνων" με 700.236 εισιτήρια, ενώ στην τέταρτη θέση συναντούμε το "Απροσδόκητο ταξίδι" του Χόμπτι, του Πίτερ Τζάκσον, το οποίο παρακολούθησαν 449.225 Νορβηγοί θεατές. 
Με μικρή διαφορά, πέμπτη ταινία της χρονιάς - και δεύτερη μεταξύ των νορβηγικών - ήταν η οικογενειακή ταινία φαντασίας "Reisen til julestjernen" ("Ταξίδι στο αστέρι των Χριστουγέννων"), με θέμα την περιπέτεια ενός μικρού κοριτσιού, που ήθελε να βρει το χριστουγεννιάτικο αστέρι. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Sverre Brandt, που γράφτηκε το 1924 και κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα 443.188 θεατών. 
Η πριγκίπισσα Χρυσομαλλούσα εξαφανίστηκε στο σκοτεινό δάσος ψάχνοντας να βρει το αστέρι των Χριστουγέννων, το οποίο κατηγορεί ως υπαίτιο ο πατέρας της ο βασιλιάς. Πολλά χρόνια μετά, ένα ορφανό κορίτσι, η Σόνια, κρύβεται στο κάστρο για να ξεφύγει από κάτι κλέφτες και προσφέρεται να βοηθήσει να βρει τη Χρυσομαλλούσα. Έτσι, ξεκινάει το περιπετειώδες ταξίδι της μέχρι το Βόρειο Πόλο, στη διάρκεια του οποίου την κυνηγάει μια κακιά μάγισσα. 
Τρίτη νορβηγική ταινία για το 2012 - αλλά 17η εισπρακτικά επί του συνόλου - ήταν η κινηματογραφική μεταφορά μιας τηλεοπτικής μίνι σειράς με τίτλο "Tina & Bettina", δύο έφηβες μαθήτριες, που είναι παράλληλα και μπλόγκερ, και έρχονται αντιμέτωπες με μια νέα μαθήτρια, που απειλεί να τους πάρει τη δόξα μεταξύ των συμμαθητών τους. Με άλλα λόγια, μια ταινία που απευθύνεται καθαρά σε 15χρονες Νορβηγίδες, που δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν. Η ταινία, πάντως, έκοψε 188.395 εισιτήρια.
Γενικά, η Νορβηγία, όπως και όλες οι σκανδιναβικές χώρες, έχει παράδοση στις παιδικές (/εφηβικές) και οικογενειακές ταινίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, οι 10 από τις συνολικά 30 νορβηγικές ταινίες, που θα προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες, θα είναι οικογενειακές. Οι προσδοκίες, πάντως, είναι αυξημένες και οι υπεύθυνοι του νορβηγικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου αναμένουν σημαντική αύξηση των θεατών έως 33% για το 2013. Αν οι προβλέψεις τους επαληθευτούν ή όχι, είναι κάτι που θα το μάθουμε σε ένα χρόνο. 

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου