17 Ιανουαρίου 2013

Οι ταινίες της εβδομάδας σε 1΄


Ένας σκλάβος ονόματι Django τιμωρεί το Κεφάλαιο. Έχει όμως το Άλλοθι; Ιστορίες της Ζωής μας, θα αναρωτηθεί κάποιος... Και μέσα σ' όλον αυτόν το χαμό εισβάλλει η Πιετά και ο τρισδιάστατος Νέμο. Τι είναι όλα αυτά; Οι νέες ταινίες της εβδομάδας, που τα έχουν όλα: γουέστερν made by Ταραντίνο, τον Κώστα Γαβρά να τα βάζει με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τον Ρίτσαρντ Γκιρ να επανακάμπτει με θρίλερ που έτυχε της αποδοχής των κριτικών, ένα ντοκιμαντέρ από τον Καναδά, μια δραματική ταινία από τη Νότιο Κορέα και η επαναπροβολή της κλασικής ταινίας κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ και της Πιξάρ, "Ψάχνοντας το Νέμο". Τι άλλο θέλετε για να κάνετε μια βόλτα μέχρι τον κινηματογράφο της γειτονιάς; 


Django , ο τιμωρός / Django Unchained (γουέστερν, ΗΠΑ)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino
ΠρωταγωνιστούνJamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L.Jackson, Kerry Washington
Υπόθεση: Δύο χρόνια πριν ξεσπάσει ο αμερικανικός εμφύλιος, ο Django, ένας μαύρος σκλάβος από τον Νότο συναντά τον Γερμανό κυνηγό επικηρυγμένων/οδοντίατρο Dr. King Schultz, ο οποίος ακολουθεί τα ίχνη των φονικών αδελφών Brittles. Καθώς μόνο ο Django μπορεί να τον οδηγήσει σε αυτούς, ο ανορθόδοξος Schultz συνεργάζεται μαζί του με την υπόσχεση ότι θα τον ελευθερώσει με το πέρας της αποστολής. Αφού πετύχουν το σκοπό τους, ο Schultz απελευθερώνει τον Django και οι δύο τους αποφασίζουν να συνεχίσουν την καταδίωξη των πιο γνωστών εγκληματιών του νότου. Εν τω μεταξύ ο Django ακονίζει τα μαχαίρια του για τον δικό του σκοπό: τη σωτηρία της Broomhilda, της γυναίκας του, που έχασε σε σκλαβοπάζαρο πριν από καιρό. Η έρευνα του Django και του Schultz τους οδηγεί στον Calvin Candie, τον ιδιοκτήτη της “Candyland” μιας κακόφημης φυτείας, όπου οι σκλάβοι παλεύουν μεταξύ τους μέχρι θανάτου. Η παρουσία των δύο πρωταγωνιστών τραβάει την προσοχή του Stephen, που είναι ο έμπιστος του Candie. Ο κλοιός αρχίζει να σφίγγει γύρω τους και οι δυο σύντροφοι θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στη θυσία και την επιβίωση.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 8.7/10 (από 72.529 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 8/10 (κριτικοί), 4.4/5 (από 155.616 χρήστες)
myfilm.gr: 7.5/10
cine.gr: 9/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 7/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 4/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 4/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5



Το Κεφάλαιο / Le Capital (δράμα, Γαλλία)
Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς
ΠρωταγωνιστούνGad Elmaleh, Gabriel Byrne
Υπόθεση: Ο Μαρκ Τουρνέιγ είναι ένας ευτυχισμένος οικογενειάρχης. Η καριέρα του απογειώνεται όταν αναλαμβάνει τη διεύθυνση σε μια από τις πιο ισχυρές τραπεζικές μονάδες της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό τον τοποθετεί αυτόματα στο επίκεντρο των γεγονότων του διεθνούς χρηματοτραπεζικού συστήματος. Εκεί καλείται να παλέψει και να βγει νικητής σε μια αρένα όπου οι κανόνες αλλάζουν ανάλογα με τους δείκτες των χρηματιστηρίων. Ο φιλόδοξος Μαρκ θα ανέλθει με την ίδια ευκολία και στα σαλόνια μιας μοντέρνας αριστοκρατίας, τα εύσημα της οποίας είναι η οικονομική κυριαρχία και η εξουσία. Σε ένα σύστημα που καταρρέει, ένας άνθρωπος θα προσπαθήσει να αναρριχηθεί.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.6/10 (από 242 χρήστες) 
myfilm.gr: 6.5/10
cine.gr: 6.6/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 4/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5



Άλλοθι / Arbitrage (θρίλερ, ΗΠΑ)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Nicholas Jarecki
Πρωταγωνιστούν: Richard Gere, Susan Sarandon, tim Roth, Brit Marling
Υπόθεση: Ο Ρόμπερτ Μίλερ είναι ένας 60χρονος επιχειρηματίας που βρίσκεται πολύ κοντά στο να πετύχει την πιο επιτυχημένη συμφωνία της ζωής του. Να πουλήσει την εταιρεία του σε ένα κολοσσό τραπεζών έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων! Όμως στην πραγματικότητα η οικονομική του κατάσταση δεν είναι αυτή που φαίνεται και ο Ρόμπερτ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκρύψει την αλήθεια μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Όταν η σύζυγός του Έλεν και η κόρη του Μπρουκ αρχίζουν να υποψιάζονται την κρυφή ζωή που διατηρεί ο Ρόμπερτ, τα πράγματα θα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο. Ειδικά όταν ο Ρόμπερτ εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο ανθρωποκτονίας η ένταση θα κλιμακωθεί και ο Ρόμπερτ θα πρέπει να βρει το τέλειο άλλοθι για να αποδείξει την αθωότητα του.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.7/10 (από 12.851 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 7/10 (κριτικοί), 3.5/5 (από 34.715 χρήστες)
myfilm.gr: 6.5/10
cine.gr: 7/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3.5/5
Roger Ebert: 4/4


Ιστορίες της ζωής μας / Stories We Tell (ντοκιμαντέρ, Καναδάς)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Sarah Polley
Υπόθεση: Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Sarah Polley, αποφασίζει να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για να πει τη δική της ιστορία. Την ιστορία της οικογένειάς της με αφετηρία τη μητέρα της και γύρω από εκείνη ένα γαϊτανάκι συντρόφων ανάμεσα στους οποίους η σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ προσπαθεί να βρει τον πραγματικό της πατέρα. Ένα κουβάρι που ξετυλίγεται παράλληλα με τα γυρίσματα και κάνει ακόμη και τον θεατή να νιώθει μέλος αυτής της οικογένειας, αυτής της ιστορίας.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 8.7/10 (από 173 χρήστες) 
myfilm.gr: 8/10
cine.gr: 7/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5


Πιετά / Pieta (δράμα, Ν. Κορέα)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ki-duk Kim
ΠρωταγωνιστούνCho Min-soo, Lee Jung-jin
Υπόθεση: Έχοντας προσληφθεί ως μπράβος από τοκογλύφους, ένας άντρας εκφοβίζει και απειλεί αυτούς που χρωστάνε ώστε να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί. Αυτός ο άντρας, που ούτε οικογένεια έχει ούτε τίποτα να χάσει ουσιαστικά, συνεχίζει τη δουλειά και αυτό τον τρόπο ζωής παρά τον πόνο που προκαλεί σε τόσους ανθρώπους καθημερινά. Μια ημέρα, μια γυναίκα εμφανίζεται μπροστά του και ισχυρίζεται ότι είναι η μητέρα του. Ο άντρας την απορρίπτει ψυχρά στην αρχή, όμως σταδιακά την δέχεται στη ζωή του. Τότε είναι που αποφασίζει να εγκαταλείψει τη σκληρή δουλειά του και να ζήσει μια φυσιολογική, πιο κόσμια και λογική ζωή. Ξαφνικά όμως η μητέρα του απαγάγεται. Υποθέτοντας ο ίδιος ότι πιθανώς να είναι κάποιος από το παρελθόν που του έχει φερθεί βίαια, ξεκινάει και βλέπει έναν έναν αυτούς που είχε κάποτε ενοχλήσει ώστε να βρει τη μητέρα του. Τελικά βρίσκει τον απαγωγέα για να έρθει αντιμέτωπος όμως με τρομερά σκοτεινά μυστικά του παρελθόντος που τον φοβίζουν πραγματικά, και που είναι προτιμότερο να μην τα είχε ποτέ μάθει.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.1/10 (από 1.563 χρήστες) 
myfilm.gr: 7.5/10
cine.gr: 9/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 7/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3.5/5


Ψάχνοντας τον Νέμο 3D / Finding Nemo 3D (Κινουμένων σχεδίων, ΗΠΑ)
Υπόθεση: Εξαιτίας της επίθεσης ενός καρχαρία στη γειτονιά όπου ζούσαν οι γονείς του κλοουνόψαρου Νέμο, το μόνο ψάρι που διασώζεται είναι ο πατέρας του, Μάρλιν, και το αυγό του Νέμο που ακόμα δεν έχει εκκολαφθεί. Η υπερπροστατευτικότητα του Μάρλιν στη μετέπειτα ζωή του μοναχογιού του Νέμο θα τον οδηγήσει σε μια επικίνδυνη πράξη, που θα έχει ως αποτέλεσμα να περάσει από χίλια κύματα για να τον σώσει και να τον ξαναφέρει κοντά του.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 8.1/10 (από 334.735 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 8.6/10 (κριτικοί), 3.8/5 (από 33.074.731 χρήστες)
myfilm.gr: 8.5/10
cine.gr: 7.9/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 8/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 5/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 5/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 4/5
Roger Ebert: 4/4


Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου