19 Ιανουαρίου 2013

Επίμονος βήχας; Γιατί δεν πρέπει ν' ανησυχείτε!


Αισθάνεστε ότι ο βήχας δε λέει να σας αφήσει ήσυχους, αλλά επιμένει να σας ταλαιπωρεί για δυο ή ακόμα και τρεις εβδομάδες; Ησυχάστε! Τα πράγματα δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικά, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για να κάνει ο βήχας τον κύκλο του είναι τουλάχιστον 18 ημέρες, σύμφωνα με τη μελέτη του δρ. Μαρκ Έμπελ, λέκτορα στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Family Medicine. 

Τόσο από την προσωπική του εμπειρία ως γιατρού, όσο και από τα αποτελέσματα τηλεφωνικής έρευνας, ο δρ. Έμπελ διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο βήχας διαρκεί συνήθως πέντε με εννιά - το πολύ - μέρες. Όταν, όμως, ανέλυσε και συνέκρινε τα αποτελέσματα 19 δημοσιευθέντων σχετικών ερευνών, αποκαλύφτηκε ότι ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρώσει ο βήχας τον κύκλο του είναι 17.8 μέρες, ενώ υπό εξαιρετικές συνθήκες μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 28.6 μέρες!
Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί ασθενείς που ταλαιπωρούνται από βήχα σπεύδουν να επισκεφτούν κάποιο γιατρό ζητώντας τη χορήγηση αντιβιοτικού, κάτι με το οποίο διαφωνεί ο δρ. Έμπελ. Όπως επισημαίνει, το 90% των περιπτώσεων βήχα (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) οφείλονται σε κάποιον ιό και όχι σε βακτήριο, με αποτέλεσμα η όποια επίδραση του αντιβιοτικού να είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη. Αντιθέτως, υπάρχει ο κίνδυνος παρενεργειών, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά και το ενδεχόμενο να προκληθούν λοιμώξεις που να είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, εάν και εφόσον γίνεται κατάχρηση αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου