Σήμερα είναι Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Στις 11 Φεβρουαρίου 1776 γεννήθηκε στην Κέρκυρα μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831), ο οποίος είχε βοηθήσει στον αγώνα της Επανάστασης προσφέροντας με τις διπλωματικές του διαμεσολαβήσεις, την περίοδο που εργαζόταν το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών.
Όμως, το ημερολόγιο έδειχνε 11 Φεβρουαρίου όταν γεννήθηκε και ο σπουδαίος εφευρέτης Τόμας Έντισον (1847-1931), στον οποίο οφείλουμε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, τα όργανα αναπαραγωγής ήχου κλπ.
Μια ακόμη σημαντική ιστορική προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε και ο τελευταίος βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ Α΄ (1920-1965).
Γνωστοί ηθοποιοί που γεννήθηκαν σαν σήμερα είναι ο Μπαρτ Ρέινολντς (γενν. το 1936), ο Βρετανός Ντάμιαν Λούις (γενν. το 1971), που τον γνωρίσαμε από τη συμμετοχή του στην ταινία "Νύφες" του Παντελή Βούλγαρη και από τις σειρές "Life" και "Homeland", ο Τέιλορ Λότνερ (21 ετών) - ή αλλιώς ο λυκάνθρωπος που ήθελε να κλέψει την καρδιά της Μπέλα στο Twilight - και, τέλος, η Ελληνοαμερικανίδα Τζένιφερ Άνιστον, που παραμένει σέξι όσο ποτέ, αν και σήμερα κλείνει τα 44!
[Διάβασε σχετικά και το θέμα: ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΑΝΙΣΤΟΝ]
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Φέτος το Ορθόδοξο Πάσχα μπορεί ν' αργεί, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και στη Ρωμαιοκαθολική και τις Προτεσταντικές εκκλησίες. Και μπορεί οι Δυτικοί να μην έχουν Καθαρή Δευτέρα, αλλά Καθαρή... Τετάρτη, ωστόσο και η σημερινή μέρα, τελευταία Δευτέρα της Αποκριάς γιορτάζεται δεόντως. Η ημέρα του Καρναβαλιού γιορτάζεται ως αργία - πού αλλού; - στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, δηλαδή στην Αργεντινή, στη Βενεζουέλα, στην Ουρουγουάη, στο Περού, στη Βολιβία, στην Αρούμπα, στη Ντομένικα, στη Γαλλική Γουιάνα, στη Γουαδελούπη κλπ.
Η Ανδόρα αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος, όπου η σημερινή μέρα είναι αργία, ωστόσο καρναβαλικές εκδηλώσεις γίνονται και σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία (Rosenmontag ή "Ροζ Δευτέρα"), στη Δανία (Fastelavn) κλπ., ενώ στη μ. Βρετανία η μέρα είναι γνωστή και ως Collop Monday, από το όνομα του παραδοσιακού πιάτου της ημέρας, που αποτελείται από περισσεύματα κρέατος ή ψαριού μαζί με αβγά.
Στο Βατικανό γιορτάζεται η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης του Λατερανό σαν σήμερα το 1929, με την οποία η Ιταλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία του παπικού κρατιδίου, του μοναδικού στον κόσμο, που περιβάλλεται από μία πόλη.
Στην Ιαπωνία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα Ίδρυσης του κράτους. Σύμφωνα με την παράδοση, η Ιαπωνία ιδρύθηκε το 650 π.Χ. με την ενθρόνιση του πρώτου αυτοκράτορα της χώρας, που ονομαζόταν Jimmu. Παλιότερα, η ημερομηνία της συγκεκριμένης γιορτής υπολογιζόταν με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο και ήταν κινητή, όμως αποφασίστηκε να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, προκειμένου να μη συμπίπτει με τους εορτασμούς της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.
Εν τω μεταξύ, σε πολλά ασιατικά κράτη η σημερινή μέρα είναι αργία, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μέρα του νέου (σεληνιακού/κινεζικού) έτους (Κίνα, Μπρουνέι, Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ), ενώ ειδικά στο Νεπάλ και τη Μογγολία η νέα χρονιά με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο (χρονιά του Δράκου ή έτος 2849) ξεκινάει σήμερα.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 11 Φεβρουαρίου 1863 η ορκωμοσία της κυβέρνησης Βάλβη έδωσε τέλος στην πολιτική κρίση που είχε ξεσπάσει τέσσερις μέρες νωρίτερα (γνωστής ως "Φεβρουαριανά") και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.
Επεισόδια στα πανεπιστήμια δεν γίνονται μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά και προ πεντηκονταετίας. Στις 11 Φεβρουαρίου 1963, για παράδειγμα, μέλη της ΕΚΟΦ, φορώντας μαύρες καμπαρντίνες και μαύρα γυαλιά, κατηγορήθηκαν ότι εισέβαλαν στο Πάντειο την ώρα της γενικής συνέλευσης του συλλόγου εν όψει των επικείμενων φοιτητικών εκλογών και επιτέθηκαν σε αριστερούς φοιτητές τραυματίζοντας αρκετούς και προκαλώντας φθορές.
Στις 11 Φεβρουαρίου 1975, με απόφαση της διαρκούς Ιεράς Συνόδου αποκαταστάθηκαν 13 μητροπολίτες που είχαν καθαιρεθεί κατά το παρελθόν, μεταξύ των οποίων ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος - και μετέπειτα Μητροπολίτης Αττικής, που επανήλθε στη Μητρόπολη του - όπως και ιεράρχες που είχαν καθαιρεθεί την περίοδο της δικτατορίας ως "ιερωνυμικοί".
Στις 11 Φεβρουαρίου 1979 επικράτησε οριστικά η Ισλαμική Επανάσταση υπό τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, ενώ σε πρωτεύουσες κρατών σ' όλον τον κόσμο Ιρανοί φοιτητές κατέλαβαν τις πρεσβείες της χώρας τους και κατέβασαν τα πορτρέτα του Σάχη, ο οποίος είχε εγκαταλείψει την Τεχεράνη λίγες εβδομάδες νωρίτερα.
Στις 11 Φεβρουαρίου 1990, ύστερα από 27 χρόνια φυλάκισης, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ελεύθερος ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης του Φρεντερίκ ντε Κλερκ σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του ρατσιστικού απαρτχάιντ. Τρία χρόνια αργότερα, οι δύο άντρες θα μοιράζονταν το Νόμπελ Ειρήνης.
[Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το λόγο που ο Νέλσον Μαντέλα εκφώνησε στο δικαστήριο, μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: Απόσπασμα από την ιστορική ομιλία του Νέλσον Μαντέλα κατά τη δίκη του το 1964: Η κοινωνική διάσταση του φυλετικού διαχωρισμού.]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου