16 Φεβρουαρίου 2013

Πώς το υγρό των φακών επαφής σώζει ζωές


Ο 18χρονος Σαμ Ντέρι-Γούντχεντ έζησε μια απίστευτη περιπέτεια, όταν χάθηκαν τα ίχνη του για τρεις μέρες στο φλεγόμενο από τον καύσωνα Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αλλά τελικά βρέθηκε σώος, αν και εμφανώς αδυνατισμένος και αφυδατωμένος, ύστερα από τρεις μέρες αγωνίας. Πώς κατάφερε να επιβιώσει; Πίνοντας ούρα και το υγρό των φακών επαφής του. 

Ο Σαμ Ντέρι, που κατάγεται από το Μπρισμπέιν της Μ. Βρετανίας, βρέθηκε στην άλλη άκρη του κόσμου για να κάνει την πρακτική του εξάσκηση ως επιστάτης σταθμού προβάτων και βοοειδών (jackaroo). Η περιπέτεια της εξαφάνισης του έγινε μόλις τη δέκατη μέρα της παραμονής του στη χώρα των καγκουρό και ενώ επικρατούσε καύσωνας, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 39 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο από τους πενήντα συνολικά εθελοντές που έψαχναν επί τρεις ημέρες τα ίχνη του 18χρονου Βρετανού, κατέληξαν στο νοσοκομείο λόγω αφυδάτωσης. 
Ευτυχώς, ο νεαρός άνδρας βρέθηκε έγκαιρα, αν και σε άσχημη κατάσταση. Είχε χάσει 15 κιλά, το δέρμα του είχε καεί από τον ήλιο, ενώ ήταν εμφανής η αφυδάτωση. Το γεγονός ότι κατάφερε να επιβιώσει αποτελεί ένα μικρό θαύμα, που αποκαλύπτει το μέγεθος της ανθρώπινης δύναμης και αντοχής, καθώς ο Ντέρι δεν είχε μαζί του τρόφιμα. 
Όπως περιέγραψε η μητέρα του στους δημοσιογράφους, αρχικά ο Σαμ αποπειράθηκε να πιει τα ούρα του. Ωστόσο, η εμπειρία ήταν αρκετά επώδυνη, ώστε προτίμησε να τα αντικαταστήσει με το υγρό για τους φακούς επαφής - ευτυχώς είχε μαζί του το μπουκαλάκι. Επίσης, στην επιβίωση του νεαρού άνδρα συνέβαλε και η καλή του φυσική κατάσταση, καθώς στο παρελθόν είχε εκπαιδευτεί στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία. Όμως, χωρίς το "μαγικό" μπουκαλάκι που κουβαλούσε μαζί του,  ο 18χρονος Βρετανός θα ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθει σε τόσο αντίξοες συνθήκες..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου