10 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 10 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Σαν σήμερα το 1910, στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης γεννήθηκε μια από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού τη περίοδο του Μεσοπολέμου, η "τραγουδίστρια της νίκης" Σοφία Βέμπο (1910-1978). 
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της παγκόσμιας λογοτεχνίας: ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956).
Σύγχρονοι μας που γεννήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου είναι ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν (γενν. το 1961), γνωστός κυρίως από την ταινία "Οι Απόγονοι" ("The Descendants"), καθώς και ο Αμερικανός σπρίντερ Τζάστιν Γκέιτλιν, ένας από τους κορυφαίους των τελευταίων ετών, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1982.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Σήμερα είναι η Κινεζική Πρωτοχρονιά, γνωστή και ως "Φεστιβάλ της Άνοιξης" ή "Σεληνιακή Πρωτοχρονιά", και σε μεγάλο αριθμό ασιατικών κρατών η ημέρα γιορτάζεται δεόντως: στην Κίνα, στην Ταϊβάν, στη Βόρειο Κορέα, στη Νότιο Κορέα, στη Μογγολία, στο Βιετνάμ, στο Μπρουνέι. στην Ινδονησία, στη Μαλαισία, στο Μαυρίκιο, στη Σιγκαπούρη και σε ορισμένες περιοχές της Ταϊλάνδης. Κι επειδή ο προσδιορισμός της χρονιάς δεν γίνεται με αριθμούς αλλά με τα σύμβολα της κινεζικής αστρολογίας, σήμερα ξεκινάει η χρονιά του Φιδιού.
Πρόκειται για μια παραδοσιακή γιορτή, οι ρίζες της οποίας πρέπει ν' αναζητηθούν πριν από 4.000 χρόνια. Θεωρείται ως η σημαντικότερη γιορτή του χρόνου από τους λαούς της περιοχής και διαρκεί συνολικά μία εβδομάδα. Η ημερομηνία της Πρωτοχρονιάς προσδιορίζεται με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο κι έτσι ποικίλλει από έτος σε έτος. Του χρόνου (2014 με το δικό μας ημερολόγιο) η Κινεζική Πρωτοχρονιά θα γιορταστεί στις 31 Ιανουαρίου. 
Το έθιμο της ημέρας επιβάλλει τον καθαρισμό του σπιτιού, την αγορά νέων ρούχων από μικρούς και μεγάλους και την αγορά των φαγητών για το μενού της ημέρας, όπως ψάρι, το απαραίτητο πιάτο του σημερινού τραπεζιού, καθώς συμβολίζει την ελπίδα για ένα πλούσιο νέο έτος, αλλά και κρέας, ψημένοι ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα και κεριά για το στολισμό του σπιτιού. Επίσης, αποφεύγονται σήμερα οι λέξεις που προοιωνίζονται κακούς οιωνούς, όπως "θάνατος", "αρρώστια", "σπασμένο", "φάντασμα" κλπ. Φυσικά, δεν λείπουν και τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα.

Στη Μάλτα είναι η γιορτή του Ναυαγίου του Αποστόλου Παύλου στη Μάλτα, που τότε ονομαζόταν Μελίτη, κατά τη μεταφορά του στη Ρώμη, όπου επρόκειτο να δικαστεί. Ο Απόστολος Παύλος θεωρείται προστάτης της Μάλτας. Στις "Πράξεις των Αποστόλων", περιγράφεται και η εξής σκηνή (28, 1-6):
"Όταν σώθηκαν, τότε έμαθαν ότι το νησί λεγόταν Μελίτη. Οι ιθαγενείς μας δέχτηκαν πολύ φιλικά. άναψαν φωτιά και μας προσκάλεσαν όλους, γιατί είχε αρχίσει να βρέχει κι έκανε κρύο. Ο Παύλος έκανε ένα δέμα από πολλά φρύγανα και τα έριξε πάνω στη φωτιά. Τότε μια οχιά πετάχτηκε εξαιτίας της θερμότητας και τον δάγκωσε στο χέρι. Οι ιθαγενείς, όταν είδαν το ερπετό να κρέμεται από το χέρι του, έλεγαν μεταξύ τους: "Οπωσδήποτε φονιάς είναι ο άνθρωπος αυτός. Σώθηκε από τη θάλασσα, αλλά η θεία δίκη δεν τον άφησε να ζήσει". Αυτός όμως τίναξε το ερπετό στη φωτιά και δεν έπαθε τίποτε. Αυτοί περίμεναν ότι θα πρηζόταν ή ότι θα έπεφτε ξαφνικά κάτω νεκρός. Περίμεναν πολλή ώρα και, βλέποντας ότι τίποτε κακό δεν του συνέβαινε, άλλαξαν στάση και έλεγαν ότι είναι θεός".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου