Σήμερα είναι Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο γνωστότερος Έλληνας που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου (1888-1968), το αρχικό επίθετο του οποίου ήταν Σπυρόπουλος, αλλά αυτός και ο αδερφός του το άλλαξαν σε "Παπανδρέου", επειδή έτσι ήταν περισσότερο γνωστοί στο Καλέτζι, το χωριό όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν - ο πατέρας τους ήταν ιερέας και ονομαζόταν Ανδρέας.
Ο πιο γνωστός συγγραφέας που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο Βέλγος Ζορζ Σιμενόν (1903-1989), ο δημιουργός του επιθεωρητή Μαιγκρέ.
Οι διασημότεροι μουσικοί που έχουν σήμερα γενέθλια είναι ο Πίτερ Γκράμπριελ, τραγουδιστής των Βρετανών Genesis, ο οποίος κλείνει τα 63 και ο επίσης Βρετανός Ρόμπι Γουίλιαμς, 49 ετών..
Η διασημότερη ντίβα του Χόλιγουντ που θα σβήσει σήμερα 80 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων της είναι η Κιμ Νόβακ, γνωστή κυρίως από την ταινία Vertigo του Άλφρεντ Χίτσκοκ.
Η trash προσωπικότητα που γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου είναι ο Αμερικανός παρουσιαστής Τζέρι Σπρίνγκερ (γενν. το 1944), ο οποίος έγραψε άπειρες σελίδες κακής τηλεοπτικής ιστορίας με το ριάλιτι σόου που παρουσιάζει (The Jerry Springer Show) - ορισμένες εκ των οποίων (με ξεκατινιάσματα και ξύλο στο στούντιο) είχαμε την ατυχία να δούμε και στην Ελλάδα από το Star Channel.
Τέλος, η πιο σκοτεινή προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα είναι ο ακροδεξιός, Νορβηγός μακελάρης Άντερς Μπρέιβικ, (γενν. το 1979), ο οποίος σόκαρε όχι μόνο την πατρίδα του, Νορβηγία, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη σκοτώνοντας 69 ανθρώπους - κυρίως έφηβους - στο νησί Ουτόγια, τον Ιούλιο του 2011.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στις Δυικές Εκκλησίες σήμερα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, γνωστή και ως "Τετάρτη των Τεφρών" (Ash Wednesday), ενώ πολλοί πιστοί σχηματίζουν στο μέτωπο τους το σημάδια του σταυρού από στάχτη. Το σύμβολο αυτό αποτελεί ένα είδος μετάνοιας προς το Θεό για τις ανθρώπινες αμαρτίες. Άλλωστε, στην αρχαιότητα, οι στάχτες αποτελούσαν σύμβολο έκφρασης του πένθους.
Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Η ημερομηνία επελέγη σκόπιμα, καθώς σαν σήμερα το 1946, εξέπεμψε για πρώτη φορά ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΟΗΕ, σκοπός του οποίου είναι ν;α προάγει "τις παγκόσμιες ιδέες του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της ειρήνης, του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της ισότητας των φύλων, της ανεκτικότητας, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου".
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 13 Φεβρουαρίου 1945, η κατάληψη της Βουδαπέστης από το σοβιετικό στρατό, που χαρακτηρίστηκε ως το "δεύτερο Στάλινγκραντ της Γερμανίας", μαρτυρούσε ότι το τέλος του ναζιστικού καθεστώτος ήταν κοντά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στάλιν, 110.000 Γερμανοί στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι, ενώ άλλοι 50-60.000 σκοτώθηκαν στις μάχες. Στην εξέλιξη αυτή συνηγορούσε και ο ανελέητος βομβαρδισμός της Δρέσδης από Συμμαχικά αεροπλάνα προξενώντας τεράστιες καταστροφές στην πόλη ως μέσο ύστατης πίεσης στον Χίτλερ.
Στις 13 Φεβρουαρίου 1960, η Γαλλία έγινε η τέταρτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, ύστερα από πετυχημένη δοκιμαστική έκρηξη σε ερημική τοποθεσία της Δυτικής Αφρικής. Ο παραλογισμός της ατομικής βόμβας ήταν προφανής, ενώ αποτυπώθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας:
"Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Κοινότητας καθιστά γνωστό ότι σήμερα, 13 Φεβρουαρίου και ώρα 7, δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν λίαν ευμενείς, δόθηκε η διαταγή για να πραγματοποιηθεί η έκρηξη ατομικής βόμβας στην έρημο Ταζενρούφ της Σαχάρας, νοτιοδυτικά της Ρεγκάν. Η έκρηξη έγινε εντός των προβλεπομένων συνθηκών ισχύος και ασφαλείας...
.... Ο στρατηγός Ντε Γκολ εξέφρασε την ευαρέσκεια της χώρας προς τους πρωτεργάτες της επιτυχίας αυτής, υπουργούς και επιστήμονες, αξιωματικούς και μηχανικούς, βιομηχάνους και τεχνικούς. Έτσι, η Γαλλία, χάρη στην εθνική της προσπάθεια, δύναται να ενισχύσει την αμυντική της δυναμικότητα, τη δυναμικότητα της Γαλλικής Κοινότητας, καθώς και εκείνη της Δύσης.
ΖΗΤΩ Η ΓΑΛΛΙΑ
Εξ άλλου, η Γαλλική Δημοκρατία αποκτά έτσι καλύτερη θέση στην προσπάθεια της να καταστήσει αισθητή τη δράση της για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ των ατομικών Δυνάμεων για την πραγματοποίηση του πυρηνικού αφοπλισμού....
Ζήτω η Γαλλία. Από σήμερα το πρωί η Γαλλία είναι περισσότερο ισχυρή και περισσότερο περήφανη. Εκ βάθους καρδίας ευχαριστώ εσάς και εκείνους, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη μεγαλειώδη αυτή επιτυχία".
Στις 13 Φεβρουαρίου 1962, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο οποίος μάλιστα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αθηνών σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πρωτεύουσας. Χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχιακό μέγαρο, αλλά και σε διάφορα σημεία και μνημεία της πόλης, που είχε επισκεφθεί ο κοσμοναύτης. Παραλαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων, ο Γιούρι Γκαγκάριν έπλεξε το εγκώμιο της Αθήνας:
"Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι. Επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου παρέχετε ανακηρύσσοντας με δημότη της ωραίας και ένδοξης πόλης σας. Θεωρώ ύψιστη τιμή να είμαι δημότης της πόλης αυτής. Σήμερα επισκέφτηκα την Ακρόπολη και είδα τα θαυμάσια αρχαία μνημεία της Ελλάδας. Είδα θαυμάσια πρότυπα αρχιτεκτονικής, τα οποία αποτέλεσαν την έμπνευση για την ανάπτυξη της τέχνης αυτής σ' ολόκληρο τον κόσμο. Από την Ιστορία έμαθα ότι εδώ στην Αθήνα γεννήθηκε η ιδέα της ειρήνης. Το καθήκον της διατήρησης της ειρήνης αποτελεί μεγάλη τιμή και αξίζει να αγωνιστεί κανείς για την εκπλήρωση του. Ως επίτιμος Δημότης τς πόλης των Αθηνών υπόσχομαι να καταβάλω κάθε προσπάθεια, προκειμένου να συντελέσω στην εδραίωση της ειρήνης και της φιλίας στον κόσμο".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου