19 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 19 Απριλίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Νομπελίστες που γεννήθηκαν σαν σήμερα υπήρξαν ο Ισπανός συγγραφέας Χοσέ Εϊθαγκίρε (1832-1916, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1904) και ο - εν ζωή ακόμη - Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Χέκμαν  (69 ετών, Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2000).
Πολλοί ηθοποιοί γεννήθηκαν στις 19 Απριλίου: από τη θρυλική Τζέιν Μάνσφιλντ (1933-1967) και τον Ντάντλεϊ Μουρ (1935-2002) μέχρι την Άσλεϊ Τζουντ (45 ετών), τη Νικολέτα Μπράσκι (53), σύζυγο του Ρομπέρτο Μπενίνι και μόνιμη παρτενέρ στις ταινίες του, τον Τζέιμς Φράνκο (35), την Κέιτ Χάντσον (34) και τον Χάιντεν Κρίστιανσεν (32), γνωστό κυρίως από την τελευταία τριλογία του "Star Wars".
Σημαντικοί αθλητές που έχουν σήμερα γενέθλια είναι ο θρύλος του ποδοσφαίρου Ριβάλντο (41) και η κορυφαία Ρωσίδα τενίστρια Μαρία Σαράποβα, η οποία γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1987.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Βενεζουέλα γιορτάζεται η επέτειος από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας σαν σήμερα το 1810, που έδωσε το έναυσμα για την εξέγερση του πληθυσμού κατά των Ισπανών κονκισταδόρες. Είχε προηγηθεί απόπειρα ένοπλης εξέγερσης υπό τον Φρανκίσκο ντε Μιράντα το 1806, ωστόσο οι πολιτικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την επιτυχία εκείνου του εγχειρήματος. Καταλύτης αποτέλεσε η εισβολή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην Ισπανία το 1808, που είχε ως αποτέλεσμα την εκθρόνιση του βασιλιά Φερδινάνδου και την αντικατάσταση του από τον Ιωσήφ, τον αδερφό του Ναπολέοντα. Οι κάτοικοι των ισπανικών αποικιών στη Λατινική Αμερική δεν αναγνώριζαν το νέο καθεστώς και ουσιαστικά η πρώτη τους εξέγερση έγινε στο όνομα του βασιλιά Φερδινάνδου το 1809. Η καταστολή της οδήγησε στο αίτημα για αυτοκυριαρχία από τους Κρεολούς κατοίκους και στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στις 19 Απριλίου 1810.
Στο Βιετνάμ γιορτάζεται η Ημέρα Gio to Hung Vuong. Σύμφωνα με την παράδοση, το βιετναμέζικο έθνος ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Hung Vuong πριν από 5000 χρόνια. Ήδη από το 510 π.Χ. είχε χτιστεί ένας ναός προς τιμήν του συγκεκριμένου αυτοκράτορα στην περιοχή Phu Tho του βορείου Βιετνάμ και λατρευόταν τη δέκατη μέρα του τρίτου σεληνιακού μήνα του τοπικού ημερολογίου. Κάποια στιγμή η γιορτή αυτή ατόνησε και ξεχάστηκε, όπως και το πρόσωπο του Hung Vuong, όμως τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Βιετνάμ αποφάσισε την αναβίωση της, κατά το παλαιό πρότυπο, δηλαδή τη δέκατη μέρα του τρίτου σεληνιακού μήνα - είναι κινητή γιορτή με βάση το δυτικό ημερολόγιο.
Στα περισσότερα κρατίδια της Ινδίας και στο Νεπάλ γιορτάζεται το Ram Navami - μια γιορτή επίσης κινητή, που προσδιορίζεται με βάση το ινδουιστικό ημερολόγιο, την ένατη μέρα του φωτεινού δεκαπενθημέρου του μήνα Chaitra. Συγκεκριμένα, σήμερα γιορτάζεται η γέννηση του Ράμα (ή Ραμακάντρα), που θεωρείται η έβδομη μετενσάρκωση (άβαταρ) του θεού Βισνού, και η ζωή του οποίου περιγράφεται στο έπος Ραμαγιάνα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 19 Απριλίου 1956 πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής θρησκευτική τελετή του γάμου μεταξύ του πρίγκιπα του Μονακό Ρενιέ Γ΄ και της ηθοποιού Γκρέις Κέλι στο Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό του Μονακό. Μια μέρα νωρίτερα είχε προηγηθεί ο πολιτικός γάμος του ζεύγους στην Αίθουσα του Θρόνου στα ανάκτορα του πριγκιπάτου.
Στις 9.26΄ η Γκρέις Κέλι έφτασε με αυτοκίνητο μπροστά από τον καθεδρικό ναό φορώντας λευκό όπλο και με μάτια δακρυσμένα από τη συγκίνηση. Τρία λεπτά αργότερα έφτασε και ο Ρενιέ, τον οποίο υποδέχτηκε ο επίσκοπος του Μονακό, ενώ στις 9.55΄ οι νεόνυμφοι είπαν το "ναι", αντάλλαξαν δαχτυλίδια και έδωσαν όρκους αιώνιας πίστης και αφοσίωσης. Αφού υπέγραψαν στο βιβλίο των γάμων, το πριγκιπικό ζεύγος κοινώνησε τον Αχράντων Μυστηρίων και στις 10.45΄ το πρωί αναχώρησαν από την εκκλησία για να μεταβούν στο παρεκκλήσια της αγίας Ντεβότ, που θεωρείται η προστάτιδα του Μονακό, όπου η νύφη κατέθεσε την ανθοδέσμη της, ενώ στις 11.10' έφθασαν στα ανάκτορα, την ώρα που ελευθερώνονταν χιλιάδες περιστέρια σαν μια μορφή χαιρετισμού στους νεόνυμφους.

Στις 19 Απριλίου 1991 έκρηξη αυτοσχέδιου κατά την ώρα τοποθέτησης της έξω από το κτίριο Βότση στην Πάτρα προκάλεσε το θάνατο επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και του Παλαιστίνιου Αχμέτ Αλ Χασικέχ, που ήταν ο επίδοξος βομβιστής. Να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη (δεκαετία '80 - μέσα δεκαετίας '90) η Ελλάδα αποτέλεσε αρκετές φορές χώρος εκδήλωσης της αραβικής τρομοκρατίας με αφορμή το παλαιστινιακό ζήτημα.

Στις 19 Απριλίου 1995, τουλάχιστον 168 άτομα έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από 680 ήταν οι τραυματίες ύστερα από έκρηξη βόμβας σε ομοσπονδιακό κτίριο στο κέντρο της Οκλαχόμα. Αρχικά υπήρχαν υποψίες ότι η επίθεση ήταν έργο ισλαμιστών φονταμενταλιστών, όμως αποδείχτηκε στη συνέχεια ότι επρόκειτο για έργο δύο ακροδεξιών Αμερικανών πολιτών (Τίμοθι Μακβέι και Τέρι Νίκολς) ως απάντηση σε μια επιχείρηση του FBI κατά θρησκευτικής σέχτας δύο χρόνια νωρίτερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου