14 Απριλίου 2013

Βουγιουκλάκη ή Καρέζη; Τι είχαν ψηφίσει οι Αθηναίοι σε γκάλοπ τον Ιούνιο του 1962


Η Τζένη Καρέζη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη θεωρούνται μέχρι σήμερα οι μεγαλύτερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου. Ακόμη και σήμερα, τόσα χρόνια μετά το θάνατο τους, διχάζουν το κοινό ως προς το ποια ήταν καλύτερη ηθοποιός. Πολύ περισσότερο το δίχαζαν όσο ζούσαν και κυρίως τη δεκαετία του '60 (μέχρι τα μέσα του '70), όταν ο ελληνικός κινηματογράφος βρισκόταν στις δόξες τους. Τι, όμως, πίστευαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή για τις δύο αγαπημένες ηθοποιούς; 

Τον Ιούνιο του 1962 δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες τα αποτελέσματα ενός γκάλοπ (ή "δημοψηφίσματος" όπως λεγόταν τότε), που είχε διενεργήσει στην περιφέρεια της πρωτεύουσας το Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Ερευνών διερευνώντας τους αγαπημένους Έλληνες και ξένους ηθοποιούς (άντρες και γυναίκες) των Αθηναίων.
Στο ερώτημα "ποια ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου σας αρέσει περισσότερο", τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα και η Αλίκη Βουγιουκλάκη επιβεβαίωνε τον τίτλο "βασίλισσα της οθόνης" που είχε εκείνη την εποχή, λίγα χρόνια προτού γίνει η "εθνική σταρ". Το ποσοστό δημοφιλίας της ήταν διπλάσιο εκείνου της Καρέζη, που ακολουθούσε στη δεύτερη θέση. Και οι δύο πάντως υπερείχαν με τεράστια διαφορά από τις άλλες γυναίκες ηθοποιούς της εποχής, όπως προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί. 
Η αποδοχή της Βουγιουκλάκη ήταν αντίστοιχη και στα δυο φύλα, ενώ η Καρέζη υπερτερούσε στις γυναίκες, όπως και η Ελένη Χατζηαργύρη. Αντίθετα, σχεδόν αποκλειστικά στους άνδρες όφειλε τη δημοτικότητα της η Ειρήνη Παπά. 

Αλίκη Βουγιουκλάκη 53%
Τζένη Καρέζη 26%
Αντιγόνη Βαλάκου 5%
Ελένη Χατζηαργύρη 5%
Έλλη Λαμπέτη 3%
Μελίνα Μερκούρη 2%
Ειρήνη Παπά 2%
Κάκια Αναλυτή 2%
Γκέλυ Μαυροπούλου 2%
Άλλες 7%

Όσον αφορά τους άνδρες ηθοποιούς, τα πράγματα ήταν πιο ρευστά και πολυδιασπασμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% των ερωτηθέντων απάντησε "δεν γνωρίζω". Μεταξύ όσων απάντησαν, ωστόσο, πρώτος ήρθε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, όμως με πολύ μικρότερα ποσοστά από εκείνα της Βουγιουκλάκη, ενώ αξιόλογα ποσοστά συγκέντρωσαν και άλλοι ηθοποιοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δεύτερη θέση βρίσκονταν οι "Άλλοι".
Οι γυναίκες υποστήριζαν κυρίως τους Παπαμιχαήλ, Χορν και Μπάρκουλη, ενώ άνδρες ήταν κυρίως οι οπαδοί του Κατράκη, του Κωνσταντάρα και του Χατζηχρήστου.

Δημήτρης Παπαμιχαήλ 27%
Δημήτρης Χορν 12%
Ανδρέας Μπάρκουλης 9%
Γιώργος Φούντας 9%
Κώστας Χατζηχρήστος 8%
Αλέκος Αλεξανδράκης 8%
Μιχάλης Νικολινάκος 7%
Λάμπρος Κωνσταντάρας 4%
Μάνος Κατράκης 4%
Κώστας Κακκαβάς 4%
Άλλοι 21%



Όσον αφορά τους ξένους ηθοποιούς, πολύ μεγάλα ήταν τα ποσοστά στην απάντηση "δεν γνωρίζω" (42 και 47% αντίστοιχα για τις γυναίκες και τους άντρες σταρ του Χόλιγουντ). Μεταξύ όσων απάντησαν, ωστόσο, ξεχώρισαν η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Γκρέγκορι Πεκ, ενώ μεταξύ των αστέρων του Χόλιγουντ συναντούμε μια σταρ του ινδικού κινηματογράφου (Μπόλιγουντ), τη θρυλική Ναργκίς, αλλά και την Ισπανίδα ηθοποιό Σαρίτα Μοντιέλ, που είχε γίνει γνωστή από την ταινία "Βιολετέρα".
Μεταξύ των δύο φύλων, μεγαλύτερη απήχηση στις Αθηναίες είχαν οι Τέιλορ, Λόρεν, Μπέργκμαν, Σνάιντερ από τις γυναίκες και οι Πεκ, Μπράντον, Χάντσον και Γιουλ Μπρίνερ από τους άντρες ηθοποιούς. Αντίθετα, οι Αθηναίοι συγκροτούσαν κατά κύριο λόγο το φαν κλαμπ της Μπριζίτ Μπαρντό και του Κερκ Ντάγκλας.

Ειδικότερα, ως οι πιο αγαπημένες, ξένες γυναίκες ηθοποιοί αναδείχθηκαν οι:
Ελίζαμπεθ Τέιλορ 20%
Σοφία Λόρεν 18%
Ίνγκριντ Μπέργκμαν 10%
Μπριζίτ Μπαρντό 9%
Ώντρεϊ Χέμπορν 6%
Τζίνα Λολομπρίτζιντα 5%
Ναργκίς 5%
Ρίτα Χέιγουορθ 2%
Ρόμι Σνάιντερ 2%
Σαρίτα Μοντιέλ 1%
Κλαούντια Καρντινάλε 1%
Άλλες 28%

Οι δημοφιλέστεροι άνδρες ηθοποιοί ήταν οι:
Γκρέγκορι Πεκ 15%
Ροκ Χάντσον 11%
Μάρλον Μπράντον 8%
Γιουλ Μπρίνερ 5%
Τόνι Κέρτις 5%
Κερκ Ντάγκλας 5%
Μοντγκόμερι Κλιφ 5%
Έντι Κωνσταντίν 3%
Μπαρτ Λάνκαστερ 3%
Λόρενς Ολίβιε 3%
Τσάρλι Τσάπλιν 3%
Άλλοι 20%

Να σημειώσω ότι δεν γνωρίζω περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα της έρευνας: πόσοι ερωτήθηκαν, σε ποιο χρονικό διάστημα και πόσο αντιπροσωπευτικό ήταν το δείγμα. Πάντως, η εταιρία που διενήργησε το γκάλοπ - το Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Ερευνών - μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη για τα δεδομένα της εποχής, καθώς διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό της διαφημιστικής εταιρίας ΑΔΕΛ, στην οποία ανήκε. Από κει και μετά τα συμπεράσματα είναι όλα δικά σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου