30 Ιουνίου 2013

"Πώς η δίαιτα των Ταλιμπάν με έσωσε από τους... Ταλιμπάν". Η μαρτυρία ενός ανθρώπου που απέδρασε από το Αφγανιστάν

Πηγή: Facebook

Ήταν η δεύτερη επίσκεψη του στο Αφγανιστάν και διένυε ήδη τη δεύτερη εβδομάδα της διαμονής του. Ο Γάλλος φωτογράφος Πιέρ Μποργκί μόλις είχε πιει ορισμένα ποτάκια σ' ένα μπαρ της Καμπούλ και ετοιμαζόταν να γυρίσει στο σπίτι που τον φιλοξενούσε -περίπου 500 μέτρα απόσταση. Δεν έφτασε ποτέ, καθώς στο δρόμο τον σταμάτησαν τέσσερις άνδρες με γενειάδες, Ταλιμπάν, οι οποίοι τον απήγαγαν. Η απαγωγή του Μπόργκι έγινε το βράδυ της 27.11.2012 και η ομηρεία του φωτογράφου διήρκεσε περίπου τεσσεράμισι μήνες. Κανείς δεν πλήρωσε λύτρα για την απελευθέρωση του, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει μόνος του. Πώς τα κατάφερε;

"Μου είπαν ότι δεν είχαν κάποιο πρόβλημα μαζί μου ως άτομο", ανέφερε ο Μπόργκι για την απαγωγή του μιλώντας στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC. "Είχαν πρόβλημα με τη χώρα μου. Είπαν ότι μ' έπιασαν επειδή ήμουν Δυτικός κι επειδή η χώρα μου βρισκόταν σε πόλεμο με το Αφγανιστάν. 
Μου έδωσαν ένα φύλλο χαρτί, να γράψω κάποιες πληροφορίες για μένα, για να το δώσουν σ' ένα "υπουργικό συμβούλιο" των Ταλιμπάν και να το ελέγξουν. Ήθελαν να τσεκάρουν ότι δεν ήμουν μέλος των ειδικών δυνάμεων ή διπλωμάτης ή κατάσκοπος. Οτιδήποτε απ' αυτά θα σήμαινε άμεση εκτέλεση. Μετά τον έλεγχο θα το έστελναν στις γαλλικές αρχές ως απόδειξη ότι ήμουν ζωντανός".
Ύστερα από 10 μέρες αιχμαλωσίας, οι Ταλιμπάν μετέφεραν τον Μπόργκι να ζήσει με μια αφγανική οικογένεια, μια εμπειρία που ο ίδιος την περιγράφει ως "σουρεαλιστική", αφού "τρώγαμε μαζί, κοιμόμασταν μαζί, παρακολουθούσαμε βίντεο στο κινητό τους τηλέφωνο μαζί. Μάλιστα, τους έμαθα και ορισμένα παιχνίδια με τράπουλα, τα οποία παίζαμε επί ώρες. Είναι εξαιρετικά εκνευριστικό να παίζεις χαρτιά με κάποιον που θα μπορούσε να σου ρίξει μια σφαίρα στο κεφάλι ανά πάσα στιγμή, ειδικά όταν αυτός κλέβει".
Στις 28 Μαρτίου 2013, τρεις μήνες μετά την απαγωγή του Μπόργκι, οι Ταλιμπάν του ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα τον εκτελούσαν, επειδή οι γαλλικές αρχές αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα. Αμέσως, ο Γάλλος φωτογράφος άρχισε να σχεδιάζει την απόδραση του. Δέκα μέρα μετά, στις 7 Απριλίου, έθεσε το σχέδιο του σε εφαρμογή - και δεν ήταν εύκολη η υλοποίηση του. Χρησιμοποιώντας κάποια έπιπλα, ο Μπόργκι σκαρφάλωσε στο παράθυρο της αποθήκης, όπου τον κρατούσαν. Εκεί, όμως, κόλλησε. ¨
"Φρίκαρα. Όμως, ύστερα από λίγες στροφές έπεσα σ' ένα χαντάκι από την έξω μεριά. Δεν θα είχα καταφέρει ποτέ να το κάνω αυτό, αν δεν είχα χάσει 11 κιλά τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Μπορείτε να την αποκαλέσετε δίαιτα των Ταλιμπάν", περιγράφει σήμερα, που ο εφιάλτης είναι πλέον μακριά. Από τη στιγμή που βγήκε από το παράθυρο, περιπλανήθηκε 10 ώρες και έφτασε σ' ένα αφγανικό στρατόπεδο. Από εκεί οδηγήθηκε στις γαλλικές αρχές στην Καμπούλ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, όπου συνάντησε τη μητέρα του -ήταν "η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της περιγράφει- και έκανε το πρώτο του μπάνιο ύστερα από τέσσερις μήνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου