3 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 3 Ιουλίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Τρεις άνθρωποι -αινιγματικές προσωπικότητες όλοι τους- ξεχωρίζουν μεταξύ όσων γεννήθηκαν σαν σήμερα: ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα (1883-1924), ο "Mr. Wikileaks" Τζούλιαν Ασάνζ (42 ετών) και ο ηθοποιός Τομ Κρουζ (51).
Ο πιο γνωστός Έλληνας που γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου υπήρξε ο εφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος (1909-1996). 


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στη Λευκορωσία γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που γιορτάζεται δεν είναι η επέτειος της ημέρας που η χώρα έπαψε να υφίσταται ως σοβιετική δημοκρατία και έγινε ανεξάρτητο κράτος -25 Αυγούστου 1991, ούτε οι Λευκορώσοι δεν τη θυμούνται- αλλά η επέτειος απελευθέρωσης της Λευκορωσίας από το σοβιετικό στρατό και ο τερματισμός της γερμανικής κατοχής στις 3 Ιουλίου 1944. Τώρα, γιατί η 3η Ιουλίου ονομάζεται "ημέρα ανεξαρτησίας" και όχι π.χ. "απελευθέρωσης".... ε, αυτό είναι ένας γρίφος που δεν περιμένει απάντηση.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 3 Ιουλίου 1964 συνέβη ένα περίεργο περιστατικό στην ελληνική Βουλή. Γύρω στις 21.30΄, μια ομάδα τριακοσίων περίπου πολιτών, οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες του -κατοίκου εξωτερικού- Κωνσταντίνου Καραμανλή και του υποψήφιου δημάρχου της Αθήνας, Πλυτά (ύστερα από δυο μέρες θα διεξάγονταν δημοτικές εκλογές), εισέβαλαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συζήτηση για το Κυπριακό, μετά το πέρας προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψηφίου δημάρχου. Οι πολίτες, επικεφαλής των οποίων ήταν ο συγγραφέας Ρένος Αποστολίδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Πλυτά, φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και συνεπλάκησαν με αστυφύλακες και βουλευτές, που επιχειρούσαν να τους αποτρέψουν από το να εισέλθουν στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Τριάντα δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ εννιά ήταν οι τραυματίες (υπάλληλοι της Βουλής, πέντε βουλευτές και ο υπουργός Εργασίας, Μπακατσέλος). 
Οι διαδηλωτές υποστήριξαν σε άμυνα τους ότι ήταν... άοπλοι, λες και η Βουλή είναι παιδική χαρά, όπου ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε του καπνίσει φωνάζοντας και προκαλώντας αναταραχή ή να καταλαμβάνει το κτίριο στα καλά καθούμενα -για ν' αποδείξει τι; Ούτε μεγάλη διαδήλωση γινόταν στην πλατεία Συντάγματος, ούτε υπήρχε κοινωνική αναταραχή εκείνη την περίοδο. Απλά κάποιοι την είδαν επαναστάτες χωρίς αιτία. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Καθώς ζούμε σε μια εποχή, κατά την οποία η ρατσιστική βία κατά των μεταναστών βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάποτε, έστω κι αν έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε, οι πρόγονοι μας, Έλληνες μετανάστες έπεφταν επίσης θύματα ξενοφοβικών επιθέσεων στο "νέο κόσμο", όπου αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή. Στις 3 Ιουλίου 1907, η εφημερίδα "Καιροί" έγραφε στην τελευταία της σελίδα για ένα σχετικό περιστατικό στις Ηνωμένες Πολιτείες:
"Τηλεγραφήματα εκ Ροανουέ της εν Αμερικής Βιργινίας αναγγέλουσι σοβαροτάτας και αιματηράς σκηνάς, αίτινες εγένοντο εναντίον των αυτόθι εγκατεστημένων Ελλήνων και των Ελληνικών καταστημάτων.
Κακοποιηθέντος εις τι Ελληνικόν καφενείον ενός Αμερικανόπαιδος το εντός αυτού συνηγμένον πλήθος και το συγκεντρωθέν μετ' ολίγον κατέστρεψε το καφενείον τούτο και εκακοποίησε τραυματίσαν το προσωπικόν αυτού. 
Το πλήθος ακολούθως συσσωματωμένον επροχώρησε κατά των άλλων εν τη πόλει ελληνικών καταστημάτων, τα οποία κατέστρεψεν επίσης, επήνεγκε δε σπουδαίας βλάβας εις τα Συριακά τοιαύτα.
Καθ' όλην την νύκτα εχθές η πόλις διετέλει υπό φοβεράν τρομοκρατίαν.
Αι αρχαί προέβησαν εις πολλάς συλλήψεις, αλλ' ο ερεθισμός των πνευμάτων εξηκολούθει, υπάρχει δε φόβος μη επεκταθή ούτος και εις άλλας πόλεις της Αμερικής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου