5 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 5 Ιουλίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Τρία μεγάλα μυαλά του 20ου αιώνα γεννήθηκαν σαν σήμερα:
- ο Αμερικανός βιοχημικός Τζο Νόρθροπ (1891-1987), που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας 1946 από κοινού με τον Γουέντελ Στάνλεϊ "για την παρασκευή ενζύμων και πρωτεϊνών ιών σε καθαρή μορφή"
- ο Σκοτσέζος οικονομολόγος Τζέιμς Μίρλες (σήμερα 77 ετών), Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1996 "για τη θεμελιώδη συνεισφορά του στην οικονομική θεωρία των κινήτρων σε καθεστώς ασύμμετρης πληροφόρησης" μαζί με τον Ουίλιαμ Βίνκρεϊ
- ο Ολλανδός θεωρητικός φυσικός Γκέραρντ Χουφτ (σήμερα 67 ετών), Νόμπελ Φυσικής 1999 "για την αποσαφήνιση της κβαντικής δομής των ηλεκτρασθενών αλληλεπιδράσεων στη Φυσική" μαζί με το συμπατριώτη του Μάρτινους Φέλτμαν.
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Κοκτώ (1889-1963), αλλά και ο Κύπριος πολιτικός Γεώργιος Γρίβας, γνωστός με το ψευδώνυμο "Διγενής" για τη δράση του με την ΕΟΚΑ, την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος. Ωστόσο, ο Γρίβας θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα τόσο για την αντικομμουνιστική του δράση, όσο και γιατί υπέσκαψε το έργο του Μακάριου με την ίδρυση της ΕΟΚΑ Β'. (1897-1974).


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Τρεις χώρες γιορτάζουν σήμερα την επέτειο της ανεξαρτησίας τους.
- η Βενεζουέλα, αν και στην ουσία πρόκειται για την επέτειο από τη σύνταξη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της 5 Ιουλίου 1811, που προκάλεσε τον Πρώτο Πόλεμο για την Ανεξαρτησία της περιοχής. (Σε πρώτη φάση, η Βενεζουέλα αποτέλεσε τμήμα της επικράτειας της Μεγάλης Κολομβίας το 1819, ενώ έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1831).
- η Αλγερία, που ύστερα από πολυετείς αιματηρούς αγώνες κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία στις 5 Ιουλίου 1962
- το Πράσινο Ακρωτήρι, μια πρώην πορτογαλική αποικία, που έγινε ανεξάρτητο κράτος σαν σήμερα το 1975
Στην Αρμενία γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος. Πρόκειται για μια γιορτή κατοχυρωμένη από το άρθρο 117 του αρμενικού Συντάγματος, που αναφέρεται στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 1995, όταν ο λαός ψήφισε υπέρ του πρώτου Συντάγματος της χώρας.
Στην Τσεχία και στη Σλοβακία γιορτάζουν οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, τα δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη που εκχριστιάνισαν τους σλαβικούς πληθυσμούς, μια σημαντική γιορτή που αναγνωρίζεται ως δημόσια αργία.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 5 Ιουλίου 1911 συζητήθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, κατά παραγγελία του Ιωάννη Δόμπολη, ο οποίος με τη διαθήκη του είχε αφήσει όλη του την περιουσία στο ελληνικό κράτος. Ήταν το δεύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας κι επειδή ήδη λειτουργούσε ένα στην Αθήνα (το Εθνικό, πρώην Οθώνειο Πανεπιστήμιο), βουλευτές της επαρχίας ζητούσαν στις αγορεύσεις τους την ίδρυση του πανεπιστημίου στην επαρχία -άλλος στην Κέρκυρα, άλλος στην Πάτρα. (Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1932, τα δύο πανεπιστήμια θα συγχωνεύονταν δημιουργώντας το σημερινό Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο).

Στις 5 Ιουλίου 1915, με πρόσχημα την παρατεταμένη ασθένεια του βασιλιά, η κυβέρνηση Ράλλη εξέδωσε διάταγμα αναβολής έναρξης των εργασιών της Βουλής, που είχε προκύψει από τις εκλογές της 31ης Μαΐου, κατά τις οποίες είχε θριαμβεύσει το κόμμα των Φιλελευθέρων. Ήταν ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της μικροπολιτικής άσκησης της εξουσίας από τους ανθρώπους που λίγα χρόνια θα αποδεικνύονταν μοιραίοι για τη μικρασιατική καταστροφή.

Στις 5 Ιουλίου 1975, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών προσδιόρισε την ημερομηνία έναρξης της δίκης των πρωταιτίων της στρατιωτικής χούντας για τις 28 του ίδιου μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου