30 Ιουλίου 2013

Ήταν αυτό το πρώτο πολυσυζητημένο αθηναϊκό διαζύγιο;


Είναι δυνατόν να έχει ανακαλύψει αυτό το μπλογκ το πρώτο πολύκροτο διαζύγιο, που συγκλόνισε την αθηναϊκή κοινωνία στα μέσα του 19ου αιώνα; Σίγουρα, πάντως, έχει ανακαλύψει ένα από τα πρώτα ζουμερά κουτσομπολιά, που συζητήθηκαν πολύ το μακρινό καλοκαίρι του 1854, ένα από τα πιο δύσκολα της νεοελληνικής ιστορίας, όταν η χολέρα θέριζε τον Πειραιά

Έχουμε και λέμε. Στο "Σαν σήμερα" της 2 Ιουνίου, στην ενότητα "δημοσιεύματα" καταγράφτηκε το απόσπασμα από τη συνέντευξη μιας "σεβαστής δέσποινας των Αθηνών" στην εφημερίδα "Το Άστυ" (02.06.1899), η οποία αναφέρθηκε στο πρώτο διαζύγιο που συζητήθηκε πολύ και αναστάτωσε την Αθήνα. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή το αφιέρωμα της εφημερίδας στην.. έξαρση του αριθμού των διαζυγίων, όπως τουλάχιστον ισχυριζόταν ο συντάκτης του αφιερώματος. 
Σύμφωνα, λοιπόν, με εκείνη τη "σεβαστή δέσποινα", το πρώτο πολύκροτο αθηναϊκό διαζύγιο έλαβε χώρα το 1854. Δυστυχώς, δεν έδινε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως π.χ. για τα ονόματα των διαζευγμένων, αλλά περιορίστηκε ν' αναφέρει ότι "Κατά το 1854, το πρώτον διαζύγιον το οποίον έκαμε κρότον εις την αθηναϊκή κοινωνίαν έμεινεν επί έτη ως παράδειγμα. Είχε δε σπουδαιοτάτους λόγους το διαζύγιο εκείνον. Και όμως ο σύζυγος -δεν σας αναφέρω το όνομά του διότι ζη ακόμη και το επήρε κατάκαρδα τότε, διά να μην τον λυπήσω- διαζευχθείς τότε την γυναίκα του, επήρεν άδειαν και έλειψεν επί μήνας από τας Αθήνας. Όσον αφορά την ζωντοχήραν εκείνην, απέθανεν έπειτα από ολίγα έτη".
Εν τω μεταξύ, ανατρέχοντας στο αρχείο της εφημερίδας "Αιών", στο φύλλο της 24 Ιουλίου 1854, διαβάζουμε ένα πολύ ενδιαφέρον - και αρκετά πικάντικο για τα δεδομένα της εποχής - δημοσίευμα για ένα επεισόδιο μεταξύ ενός ζευγαριού, του υποστράτηγου Σ. Μίλιου (ή Μιλιού) και της συζύγου του. Καθώς εκείνα τα χρόνια η ύλη των εφημερίδων ήταν αυστηρά δημοσιογραφική και σχολιαστική, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό ήταν το πρώτο gossip δημοσίευμα - ή έστω ένα από τα πρώτα - στην ιστορία του ελληνικού τύπου. Και καθώς η χρονολογία (1854) συμπίπτει με εκείνη που υπαινίχθηκε η "σεβαστή δεσποινίδα" του 1899, θα μπορούσε κανείς βάσιμα να υποθέσει ότι αυτό ήταν το πρώτο πολύκροτο διαζύγιο της Αθήνας. Πάντως, η εφημερίδα κράτησε διακριτική στάση, αν και τα υπονοούμενα ήταν σαφέστατα. Διαβάζουμε:
"Την παρελθούσα εβδομάδα συνέβη γελοιωδεστάτη σκηνή εν Αθήναις. Η σύζυγος του Υποστρατήγου Σ. Μίλιου εφ' αμάξης διευθύνετο εις Δαφνίον μετά της οικογενείας της, ότε παρέστησαν Χωροφύλακες τινες και Κλητήρες, ερευνώντες, μη τις υπάρχη εν τη αμάξη κεκρυμμένος. Εκπλαγείσα διά τούτο η κυρία Μιλίου, ηρώτησε τους Χωροφύλακας, τι ζητούσι. Αυτοί τότε ηπήντησαν ότι έχουσι διαταγήν να την προσκαλέσωσι να επιστρέψη εις την πόλιν και να συνοδευθή μάλιστα υπό χωροφύλακος, παραγγείλαντες αυτή να αναγγείλη εις την Αστυνομίαν την επάνοδόν της, άμα εισελθούσα εις Αθήνας. Ούτω και εγένετο. Διά χωροφύλακος συνωδεύθη μέχρι της Αστυνομίας και της οικίας της. Εάν το Υπουργείον των Στρατιωτικών λαμβάνη πρόνοιαν περί της ασφαλείας των πολιτών τοσαύτην, ώστε να τους συνοδεύη και διά χωροφυλάκων, δεν δυνάμεθα, ειμή να το επαινέσωμεν. Ότε όμως τα τοιαύτα κινήματα γίνονται διά προσβολήν και προς θεραπείαν προσωπικού πάθους, όταν καταπατήται η ατομική ελευθερία ούτως ασυστόλως, δεν δυνάμεθα, ειμή να οικτείρωμεν τους πιστεύοντας, ότι διά πράξεων τοιούτων κερδίζουσί τι".
Υπήρχαν υπόνοιες για τρίτο πρόσωπο και πιο συγκεκριμένα για απιστία της συζύγου, που εκείνη την εποχή θεωρείτο εγκληματική πράξη, ένα εξευτελιστικό επεισόδιο σε δημόσιο δρόμο, αλλά και περιφρόνηση για τις ενέργειες του -αλήθεια ή κατά φαντασία- απατημένου συζύγου, ο οποίος μάλιστα ήταν και βαθμοφόρος του ελληνικού στρατού. Η εξέλιξη της ιστορίας δεν είναι γνωστή, αλλά η έρευνα συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου