2 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 2 Αυγούστου


Σήμερα είναι Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η Χιλιανή συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε (71 ετών) και ο ηθοποιός Πίτερ Ο Τουλ (81) είναι ορισμένα από τα γνωστά πρόσωπα που γεννήθηκαν σαν σήμερα. Στη λίστα προστίθεται η ηθοποιός Μαίρη-Λουίζ Πάρκερ (49), ο Ισραηλινός πολιτικός Σιμόν Πέρες (90), ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα (1925-2013) και ο Γάλλος βιολόγος Ζιλ Χοφμάν (71 ετών), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής 2011 για τις ανακαλύψεις του σχετικά με την ενεργοποίηση της έμφυτης ανοσίας από κοινού με τον Μπρους Μπέτλερ.
Ο πιο σημαντικός Έλληνας που έχει σήμερα γενέθλια είναι ο συνθέτης Δήμος Μούτσης, ο οποίος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 2 Αυγούστου 1938.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στην Κόστα Ρίκα η σημερινή μέρα είναι αργία, καθώς γιορτάζει η Παρθένος των Αγγέλων (Virgen de los Angeles), γνωστή και ως "La Negrita", που θεωρείται η προστάτιδα της χώρας. Πρόκειται για ένα μαύρο αγαλματάκι της Παναγίας, που βρέθηκε τυχαία από μια γυναίκα στις 2 Αυγούστου 1635, στο μέρος όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με το θρύλο, όταν η γυναίκα που βρήκε το άγαλμα το πήρε μαζί της, εκείνο χάθηκε και επανεμφανίστηκε στο σημείο όπου είχε βρεθεί εξ αρχής.
H επέτειος της εξέγερσης του Ίλιντεν (20 Ιουλίου 1903 σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο) γιορτάζεται σήμερα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. 
Για τους Μουσουλμάνους σήμερα είναι η τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού και στο Μπαγκλαντές θεωρείται μέρα προσευχής, γνωστή ως Juma-tul-wida. Οι πιστοί προσεύχονται στο Εθνικό Τζαμί της χώρας (Baitul Mukarram) ζητώντας συγχώρεση για τις αμαρτίες του παρελθόντος και καθοδήγηση για το μέλλον.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 2 Αυγούστου 1969 και ενώ η ανθρωπότητα ζούσε στον πυρετό της κατάκτησης του διαστήματος, ο διευθυντής της NASA, Τόμας Πέην, παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα επίσκεψης των ανθρώπων στον πλανήτη Άρη μέχρι το... 1982. "Βάσει του καταρτισθέντος προγράμματος", δήλωσε, "το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο θα εκτοξευθεί προς τον Άρη στις 12 Νοεμβρίου 1981. Οι αστροναύτες θα αποβιβαστούν στον κόκκινο πλανήτη το καλοκαίρι του 1982 και θα επιστρέψουν στη γη το 1983, αφού διέλθουν σε μικρή απόσταση από την Αφροδίτη". Φυσικά, οι στόχοι ήταν υπερβολικά φιλόδοξοι, ενώ σήμερα ούτε κατά διάνοια δεν τολμά κανείς να ισχυριστεί ότι επίκειται αποστολή αστροναυτών στον Άρη.

Στις 2 Αυγούστου 1974, δέκα μέρες μετά την πτώση της χούντας, τέθηκε επιτέλους σε διαθεσιμότητα ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης.

Στις 2 Αυγούστου 1989, η τότε κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και Συναπισμού κατέληξε στις άδειες των πρώτων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, η λειτουργία των οποίων θα ξεκινούσε τους επόμενους μήνες. Είχε ήδη αποφασιστεί η παραχώρηση των δύο πρώτων αδειών: η μία στους εκδότες των εφημερίδων "Ελευθεροτυπία", "Καθημερινή", Νέα", Μεσημβρινή" και "Έθνος" (που θα ίδρυαν το Mega channel) και η δεύτερη στο ραδιοφωνικό σταθμό Antenna, ο οποίος άλλωστε την ίδια μέρα ξεκίνησε να μεταδίδει τα πρώτα διαφημιστικά μηνύματα για τη λειτουργία του ANTENNA TV. Επίσης, η κυβέρνηση επεξεργαζόταν το σενάριο παραχώρησης και τρίτης άδειας στους εκδότες των εφημερίδων "Ριζοσπάστης", "Επικαιρότητα" και "Ελεύθερος Τύπος", που όμως δεν προχώρησε. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, κανένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός δεν λειτουργεί τυπικά με άδεια μέχρι και σήμερα.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Το 1903 η αστρολογία ήταν άγνωστη στους Έλληνες και η εφημερίδα "Το Άστυ" προσπάθησε να διαφωτίσει σχετικά τους αναγνώστες της, στην τελευταία σελίδα του φύλλου της 2 Αυγούστου 1903.
"Ειπέ μου ποίος είνε ο πλανήτης σου, και θα σου είπω ποίος είσαι. 
Τόσαι περίεργοι βεβαιώσεις δεν δύνανται βεβαίως παρά να μας εμπνεύσουν την επιθυμίαν τουλάχιστον αν όχι τίποτε άλλο να μάθωμεν επί τίνων αρχών στηρίζεται η αστρολογία.
Ιδού πώς σκέπτονται οι θεωρητικοί. Επειδή, λέγουν, η φύσις ολόκληρος υφίσταται την επίδρασιν των άστρων καθώς το αποδεικνύει το φαινόμενον των παλιροιών, πώς η ανθρώπινη ζωή θ' απέφευγε την επίδρασιν ταύτην; Η ενέργεια εκάστου άστρου εξαρτάται όχι μόνον εκ της θέσεώς του εις τον Ουρανόν, αλλά και εκ της σχέσεώς του μετά των γειτνιαζόντων αυτώ άστρων. Υπάρχουν εις τον Ουρανόν δύο είδη άστρων, οι πλανήται και οι απλανείς αστέρες και εκεθενμία άπειρος ποικιλία όλων των υνατών συνδυασμών. 
Κατά πρώτον διακρίνουν μεταξύ των απλανών άστρων τους αστερισμούς τους οποίους διατρέχει ετησίως ο Ήλιος. Τους παρουσιάζουν εις δώδεκα ομάδας αίτινες είνε αι δώδεκα "οικίαι" του Ηλίου και εις εκάστην των οποίων έδωκαν εν όνομα και απέδωκαν διακριτικόν σημείον. Και τοιουτοτρόπως κατηρτίσθη τοζωδιακόν το οποίον γνωρίζομεν και το οποίον παρέμεινεν εις ημερολόγιόν μας.
Μετά της επιδράσεως των αστερισμών συνδυάζεται επίσης και εκείνη των πλανητών. Οι πλανήται των αστρολόγων είνε ο ήλιος, η Σελήνη, η Αφροδίτη, ο Ερμής, ο Κρόνος, ο Ζευς και ο Άρης. Επομένως, αν έχη τις γεννηθή υπό τον δείνα ή δείνα πλανήτην, θα έχη τας τοιαύτας ή τοιαύτας φυσικάς διανοητικάς και ηθικάς ιδιότητας. Ιδού δε κατά τον Δεσμπαρόλ μερικά χαρακτηριστικά της "αστραίας υπογραφής" ήτις, ως αξιοί ο εν λόγω αστρολόγος, δεν απατά ποτέ.
Οι γεννηθέντες εις τον αστιιρσμόν του Κρόνου είνε ισχνοί, ωχροί και υψηλοί. Έχουν το βάδισμα βραδύ και οφθαλμούς μελανούς και μελαγχολικούς και τα χέρια των οζώδη. Πάντοτε δυσαρεστημένοι, δύσπιστοι και υπερήφανοι, είνε εξ άλλου υπομονητικοί και εργατικώτατοι.
Οι γεννηθέντες υπό τον αστερισμόν του Διός είνε αναστήματος μετρίου, ούτε πολύ παχείς ούτε πολύ ισχνοί και μ' ένα λακίσκον εις τον πώγωνα και πολύ γρήγορα γίνονται φαλακροί.
Οι του Άρεως έχουν την κεφαλήν βραχείαν, πυκνήν την κόμην, οστεώδεις τας παρειάς και ευρύτατον το στήθος. Το επάγγελμά των είνε ως επί το πλείστον το των κρεοπωλών , χειρούργων, οδοντοϊατρών και καθίστανται ευκόλως φονείς εάν συγχρόνως ο Κρόνος ρίπτη την σκιάν του επί του πλανήτου Άρεως.
Οι Ηλιακοί είνε εύμορφοι και καλοφτειασμένοι. Μιμηταί και τελειοποιηταί μάλλον παρά εφευρέται κλίνουν ολίγον προς τα δεξιά την κεφαλήν. Έχουν εις μέγα βαθμόν ανεπτυγμένον το αίσθημα της λογικής και βλέπουν ορθότατα τα πράγματα.
Οι της Σελήνης έχουν το ανάστημα ανεπτυγμένον, την κόμην ξανθήν, την μύτην βραχείαν και είνε μύωπες. Είνε ιδιότροποι και φαντασιόπληκτοι και συγχρόνως φλεγματικοί και οκνηροί....."

Στον αστερισμό της "Τόλμης και Γοητείας" κινούνταν οι Έλληνες τηλεθεατές το καλοκαίρι του 1989, κάτι που όμως προκάλεσε αναστάτωση στην ΕΡΤ. Εκείνη την περίοδο, η σειρά προβαλλόταν στις 20.30΄, απέναντι από το δελτίο ειδήσεων της ΕΤ-2, η τηλεθέαση του οποίου είχε βυθιστεί στα τάρταρα. Χαρακτηριστική ήταν η ασυνήθιστα αιχμηρή - για τα δεδομένα της εποχής - ανακοίνωση της γενικής διεύθυνσης της ΕΤ-1, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" στις 2 Αυγούστου 1989:
"Η γενική διεύθυνση της ΕΤ-1 αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τους τηλεθεατές για την αναστάτωση στο πρόγραμμα του καναλιού. Υποχρεώσεις προς την ΕΤ-2 την οδήγησαν στην απόφαση να προβεί σε αλλαγές στο πρόγραμμα που είχε καταρτίσει με μοναδικό και εγωιστικό ίσως γνώμονα την αύξηση της ακροαματικότητας. Έτσι.... μεταφέρεται η δημοφιλής σειρά "Τόλμη και γοητεία" από τις 20.30΄ στις 19.45΄. Η γενική διεύθυνση ελπίζει πως το χειμερινό πρόγραμμα θα καταστεί δυνατόν να καταρτισθεί με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και θα εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των τηλεθεατών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου