3 Αυγούστου 2013

5+1 προτάσεις για τον πρώτο χορό στη γαμήλια δεξίωση


Αποτελεί το δεύτερο πιο καυτό ερώτημα που απασχολεί μια νύφη μετά την επιλογή του νυφικού και την επιλογή του γαμήλιου μακιγιάζ. Μπορεί να μην ενδιαφερθεί καν για τη λίστα των προσκεκλημένων, αλλά σίγουρα θα προβληματιστεί με το φλέγον θέμα του πρώτου χορού στη δεξίωση του γάμου. Μάλιστα, συνήθως οι μέλλουσες νύφες το αναλαμβάνουν μόνες τους, χωρίς να ρωτήσουν καν τη γνώμη του μέλλοντα γαμπρού!

Η εντυπωσιακή είσοδος απαιτεί κι ένα εντυπωσιακό τραγούδι, συνήθως μια μπαλάντα βαθύτατα ερωτική και εξομολογητική. Η πιο λογική επιλογή για το ζευγάρι είναι να λικνιστεί στους ρυθμούς του τραγουδιού που το έφερε - "το τραγούδι μας", όπως λένε οι ερωτευμένοι. Τι γίνεται, όμως, όταν το "τραγούδι τους" δεν υπάρχει;  Χωρίς ν' ανακαλύπτει την Αμερική, το μπλογκ προτείνει 5 + 1 μπαλάντες -ξένες κι ελληνικές- που ενδείκνυνται για τον πρώτο χορό της μεγάλης βραδιάς.


... για όσους πέρασαν πολλά μέχρι να αλλάξουν στεφάνια:
Shania Twain - You 're Still The One
"Φαίνεται ότι τα καταφέραμε, κοίτα πόσο μακριά έχουμε έρθει μωρό μου". Έτσι ξεκινάει το τραγούδι, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιτυχία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας της κάντρι και κάπως έτσι συνεχίζουν και οι υπόλοιποι στίχοι, που αναφέρονται σ' έναν έρωτα που άντεξε παρά τις προβλέψεις. Ενδείκνυται και για όσα ζευγάρια θέλουν ν' ανανεώσουν τους όρκους τους. Και μη σας προκαταβάλει αρνητικά ο χαρακτηρισμός του τραγουδιού ως "κάντρι μπαλάντα", ο ήχος είναι εξαιρετικά οικείος και τρυφερός.


... για όσους είναι και τρυφεροί και μέταλ:
Timo Tolkki feat. Sharon Den Adel - Are You The One 
Εξαιρετική ροκ μπαλάντα με extra large διάρκεια, ώστε ο γαμπρός και η νύφη να απολαύσουν και τον πρώτου τους χορό ως παντρεμένοι. Αν πάλι λατρεύουν την κιθάρα, θα λατρέψουν το χορταστικό σόλο από το 3΄10΄΄ και μετά. Οι στίχοι εκφράζουν μια αμφιβολία ("Είσαι εσύ ο ένας, ο ταξιδιώτης στο χρόνο που έχει έρθει να γιατρέψει τις πληγές μου, να με οδηγήσει στον ήλιο;"), αλλά και ποιος δεν έχει μια μικρή έστω αγωνία την ώρα εκείνη, αν πήρε τη σωστή απόφαση ανεβαίνοντας τα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου; Αποτελεί εξαιρετική ιδέα για όσους ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν κεραυνοβόλα.



.... για τους γαλλομαθείς.
Christophe - Oh, mon amour!
Οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για την ερωτική εξομολόγηση ενός άνδρα, που έχει μετανιώσει για κάποιο λάθος του παρελθόντος, στη σύντροφό του, που κοιμάται. Ωστόσο, οι στίχοι είναι αρκετά δυνατοί και η μελωδία ταξιδιάρικη, με άλλα λόγια ό,τι πρέπει για έναν πρώτο ονειρικό χορό του ζευγαριού. αρκεί φυσικά να αγαπούν τη γαλλική γλώσσα -και ακόμη καλύτερα να την γνωρίζουν, για να αισθάνονται καλύτερα τους στίχους.



... για όσους δεν ψάχνουν κάτι καινούργιο να πουν:
Αντώνης Ρέμος και Άλκηστις Πρωτοψάλτη - Σ' αγαπώ
Ο Γιώργος Θεοφάνους είχε έμπνευση και απέδειξε πώς μπορεί κανείς να γράψει ένα ερωτικό τραγούδι με απλά λόγια, χωρίς να προσπαθήσει να πρωτοτυπήσει ή να πει κάτι εντυπωσιακό. Άλλωστε, η αγάπη είναι ουσία, ένα βαθύ συναίσθημα και όχι παχιά λόγια, τα οποία γρήγορα ξεχνιούνται. Έτσι απλά, λοιπόν, μια αμοιβαία ερωτική εξομολόγηση στην πιο ευτυχισμένη στιγμή: "Σ' αγαπώ για το τώρα, το πριν, το μετά και το πάντα. Σ' αγαπώ, η καρδιά μου τρελάθηκε, βαράει σαν ξεκούρδιστη μπάντα".


... για τους βανδικούς: 
Δέσποινα Βανδή - Φεύγουμε
Το πρώτο τραγούδι της γαμήλιας δεξίωσης δεν χρειάζεται να έχει σώνει και καλά εξομολογητικό χαρακτήρα. Αυτό το κατάλαβε ο Φοίβος, όταν έγραφε τους στίχους του για το γαμήλιο δώρο του προς τη "μούσα" του, Δέσποινα Βανδή. Η νύφη -είπαμε... ποιος ρωτάει το γαμπρό;- κάνει τον απολογισμό της, αναπολεί αυτά που αφήνει πίσω και ετοιμάζεται αποφασιστικά για το επόμενο βήμα, για τη νέα ζωή που ανοίγεται μετά το γάμο.


... για τους πολυεπίπεδους
Keane - Somewhere Only We Know


Πολλοί θεωρούν εγωιστικό ή απλά ντρέπονται να χορεύουν μπροστά σε πολύ κόσμο ένα αρκετά προσωπικό τραγούδι -κι ας πρόκειται για την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής τους. Το συγκεκριμένο τραγούδι αναφέρεται σε μια παρέα φίλων, οι οποίοι θέλουν να ξεφύγουν από την πολύβουη πραγματικότητα και να χαθούν σ' έναν άλλο κόσμο, εκεί όπου μόνο αυτοί ξέρουν. Οι στίχοι πάντως θα μπορούσαν κάλλιστα ν' αναφέρονται και σ' ένα ερωτευμένο ζευγάρι ή σε δυο φίλους που ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλο και ετοιμάζονται για ένα τέτοιο "ταξίδι". Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο τραγούδι, μια intellectuelle μπαλάντα για όσους θέλουν να κάνουν τη διαφορά.





Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου