28 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 28 Αυγούστου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο Γερμανός συγγραφέας και φιλέλληνας Γιόχαν Γκαίτε (1749-1832), είναι η πιο σημαντική προσωπικότητα μεταξύ όσων γεννήθηκαν σαν σήμερα.
Σαν σήμερα, όμως, γεννήθηκαν και δύο νομπελίστες: ο Αμερικανός γιατρός Τζορτζ Χουίπλ (1878-1976, μοιράστηκε το Νόμπελ Ιατρικής 1934 μαζί με δύο συναδέλφους του για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με την ηπατοθεραπεία επί αναιμίας) και ο Ολλανδός οικονομολόγος Τιάλινγκ Κούπμανς (1910-1985, Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1975 για τη συμβολή του στη θεωρία της βέλτιστης κατανομής των πόρων). 
Γνωστά πρόσωπα της εποχής μας που έχουν σήμερα γενέθλια είναι ο ηθοποιός Τζέισον Πρίστλεϊ (44 ετών), η τραγουδίστρια της κάντρι Σάνια Τουέιν (48 ετών) και ο σκηνοθέτης ταινιών - όπως το "Seven", "Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον" κλπ.- Ντέιβιντ Φίντσερ, ο οποίος γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1962.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στη Γεωργία η σημερινή μέρα είναι αργία με αφορμή τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου - η τοπική εκκλησία ακολουθεί το παλιό ημερολόγιο.
Οι ινδουιστές γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλια του Κρίσνα (Krishna Janmashtami), ο οποίος θεωρείται η όγδοη μετενσάρκωση του Βισνού. Η γιορτή προσδιορίζεται με βάση το ινδουιστικό ημερολόγιο την όγδοη μέρα του "σκοτεινού δεκαπενθημέρου" (Krishna Paksha) του μήνα Bhadrapada και αποτελεί ημέρα αργίας στο Νεπάλ, στο Μπανγκλαντές και στα περισσότερα ινδικά κρατίδια.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 28 Αυγούστου 1844, ολοκληρώθηκε και τυπικά η μακρά, πολύμηνη εκλογική διαδικασία - οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην ιστορία του ελληνικού κράτους, αν εξαιρέσουμε τις εκλογές για την ανάδειξη της Συντακτικής Συνέλευσης το φθινόπωρο της προηγούμενη χρονιάς - με την καταμέτρηση των καλπών της περιφέρειας Αττικής, όπου η ψηφοφορία είχε ξεκινήσει στις 3 Αυγούστου.
Δυο μέρες αργότερα, ο "Αιών" έγραφε σχετικά: "Από τις 28 Αυγούστου ήρχισεν η διαλογή των καλπών Αττικής από της του Δήμου Αθηνών. Πλειονοψηφούντες δεικνύονται οι Κύριοι Κωλέττης, Μεταξάς, Καλλιφρονάς και Βλάχος μ' όλην την εναντίον του τρίτου γενομένην επιβουλήν κατά τας τελευταίας της ψηφοφορίας ημέρας".
Η διαλογή θα ολοκληρωνόταν στις 31 Αυγούστου και σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο Δ. Καλλιφρονάς εξελέγη πρώτος με 4438 ψήφους και ακολούθησαν ο Ι. Κωλέττης με 4412, ο Α. Μεταξάς με 3934 και ο Δ. Βλάχος με 3296 ψήφους. Αυτοί οι τέσσερις χαρακτηρίζονταν από την εφημερίδα "Αιών" ως "εθνικοί υποψήφιοι". Από το συνδυασμό του Μαυροκορδάτου εξελέγησαν οι Γ. Σκούφος με 1409 ψήφους, Δ. Καλλέργης με 792, Ε. Σίμος με 242 και Ν. Ζαχαρίτσας με 225 ψήφους.

Στις 28 Αυγούστου 1922, και ενώ ύστερα από τρεις μέρες πολιτικής κρίσης ορκιζόταν η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου, ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη και αρχίζει ο γολγοθάς των Ελλήνων κατοίκων της.
"Από χθες η ωραία πρωτεύουσα της Ιωνίας είνε πάλιν Τουρκική! Επάνω εις τα φρούρια της κυματίζει η Ημισέληνος, αντικαταστήσασα την Γαλανόλευκον. Είνε τόσον βαρύ το πλήγμα, είνε τόσον μεγάλη η συμφορά, ώστε να μη αφίνη τόπον διά κανέν άλλο συναίσθημα. Η εθνική ψυχή θρηνεί σπαρακτικόν θρήνον και είνε αδύνατον να συγκρατήση τα δάκρυά της. Πάει πλέον. Η Σμύρνη μας εχάθη. Ας την κλαύσωμεν όσον ημπορούμεν και ας μην την λησμωνήσωμεν ποτέ", έγραφε στην πρώτη της σελίδα η "Πατρίς" την επόμενη μέρα (29.08.1922), προτού ακόμη γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τις σφαγές που έβαψαν στο αίμα τους δρόμους της πόλης. 
Στην τελευταία σελίδα, η ίδια εφημερίδα δημοσίευε τα πρώτα τηλεγραφήματα από διάφορες χώρες, που επιβεβαίωναν την είδηση της κατάληψης της πόλης, αλλά άθελά τους αποκάλυπταν την φιλοκεμαλική διάθεση των ευρωπαϊκών κρατών είτε ωραιοποιώντας την κατάσταση (όπως το γαλλικό και το γερμανικό τηλεγράφημα), είτε "νίπτοντας τας χείρας" για τις σφαγές που λάμβαναν χώρα (όπως το αγγλικό τηλεγράφημα). 
ΠΑΡΙΣΙΟΙ, 28 Αυγούστου, ώρα 22.
Σταθμός Βορδώ
Η Σμύρνη κατελήφθη χθες την πρωίαν υπό της 2ας ταξιαρχίας του Τουρκικού ιππικού υπό τον Ζεκή βέην. Τα πάντα διεξήχθησαν εν ηρεμία και εν απολύτω τάξει εκ μέρους του Τουρκικού στρατού.

ΡΩΜΗ, 28 Αυγούστου.
Ο Τούρκος αριχστράτηγος εζήτηση την παράδοσιν της Σμύρνης χθες την 3.25΄ μ.μ. Ο Έλλην Αρμοστής κατέφυγεν επί Ελληνικού πλοίου. Εις 200 χιλιάδας υπολογίζονται οι πρόσφυγες οι συρρεύσαντες εις την πόλιν.

ΛΟΝΔΙΝΟΝ, 28 Αυγούστου, ώρα 18.
Σταθμός Χόρση
Ραδιοτηλεγράφημα εκ Σμύρνης αναφέρει την παράδοσιν της πόλεως εις τους Τούρκους. Οι πρόσφυγες, υπολογιζόμενοι εις 500 χιλιάδας, κατακλύζουν τους λιμένας της Μικράς Ασίας προσπαθούντες να διαφύγουν ενδεχομένας σφαγάς. Τα συμμαχικά πολεμικά παρέλαβον αρκετάς χιλιάδας εκ των προσφύγων τούτων. Εν τούτοις αι Δυνάμεις την Αντάντ δεν δύνανται να λάβουν μέτρα γενικής ασφαλείας των προσφύγων"

ΒΕΡΟΛΙΝΟΝ 28 Αυγούστου, ώρα 18.
Σταθμός Νάουεν
Προς αποτροπήν αιματοχησίας οι Τούρκοι εζήτησαν παρά των Ελλήνων να παραδώσουν την Σμύρνην, εγγυηθέντες ότι ο Ελληνικός πληθυσμός δεν θα απειληθή υπό τουρκικής εκδικήσεως. Ο Έλλην Αρμοστής ανεχώρησεν επιβάς πολεμικού σκάφους.

Εν τω μεταξύ, στις 28 Αυγούστου, το "Ελεύθερον Βήμα" δημοσίευε τηλεγράφημα από το Πέρα, σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στη Σμύρνη μια μέρα νωρίτερα:
ΠΕΡΑΝ, 27 Αυγούστου. -- Αι εκ Σμύρνης λαμβανόμεναι ειδήσεις εξακολουθούν να είνε εις άκρον δυσάρεστοι. Αι Τράπεζαι ήνοιξαν τας θυρίδας των, αλλά τα κέντρα διασκεδάσεων παραμένουν κλειστά. Οι Τούρκοι δεν επανάλαβον τας εναερίους επιδρομάς των, τούτο δε καθησύχασε κάπως τους κατοίκους. Ο σιδηρόδρομος Σμύρνης-Κασαμπά μεταφέρει ακαταπαύστως τραυματίας. Η εκκένωσις συνεχίζεται μεθοδικώς.
Οι Έλληνες δηλούν ότι είνε ανίκανοι να διατηρήσουν την τάξιν. Αναμένεται μία τελευταία αντίστασις. Τέσσαρες Ελληνικαί Μεραρχίαι συγκεντρούνται πέριξ της Σμύρνης.
Οι Έλληνες εσχημάτισαν ήδη εις τα πέριξη της Σμύρνης μίαν Μεραρχίαν, εκ των λειψάνων οκτώ Μεραρχιών, αίτινες εδέχθησαν το πλήγμα του Τουρκικού στρατού. 
Κατά πληροφορίας εξ Αθηνών, ο πόλεμος εν Μικρά Ασία εξειλίχθη κατά εντελώς νέον τρόπον. Αι δυνάμεις του Κεμαλικού στρατού ορμήσασαι διά μέσου της Ανατολίας συνειργάσθησαν μετ' ατάκτων συμμοριών. Αι συμμορίαι αύται κατέλαβον σειράν πόλεων και χωρίων της μικράς Ασίας, ενσπείρουσαι πανταχού τον πανικόν.


Στις 28 Αυγούστου 1963, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ εκφώνησε τον ιστορικό του λόγο κατά τ ν κάθε λογής φυλετικών διακρίσεων, που έμεινε στην ιστορία από τη φράση "Έχω ένα όνειρο".
Μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Στις 28 Αυγούστου 1922 στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" δημοσιεύτηκε ένα επιθετικό άρθρο του Γεωργίου Παπανδρέου με τίτλο "ΕΙΣ ΤΟΝ ΒΩΜΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ", για το οποίο ο πολιτικός θα διωκόταν τις επόμενες μέρες. Εν όψει των τραγικών εξελίξεων στη Μικρά Ασία, ο Παπανδρέου εξαπέλυε επίθεση κατά των κυβερνώντων, αλλά και κατά του βασιλικού θεσμού. Ακολουθούν ορισμένα, χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
"Λέγουν, ότι επαναζώμεν τας ημέρας του 97. Πλάνη! Επειδή τότε έγινε μόνον η αποκάλυψις μιας αθλίας πραγματικότητος. Ενώ σήμερον υφιστάμεθα και θρηνούμεν την κατάρρευσιν ενός μεγαλείου!...
... Όταν η Εκουσία - τα λάφυρα και η σκύλευσις - αναγορεύωνται ως υπέρτατος νόμος. Όταν οι Αρχηγοί, ως Αντίδρασις, συκοφαντούν και υπονομεύουν την μαχομένην και νικηφόρον Ελλάδα. Και όταν κατόπιν, ως Κυβερνήται, εμβολιάζουν μεθοδικώς τον εθνικόν οργανισμόν με το δηλητήριον του ψεύδους και της απάτης. Και όταν ακόμη απομονούμενοι και χλευαζόμενοι και μισούμενοι διεθνώς, επιστρατεύουν μολαταύτα τους πρωτοτύπος συμμάχους των - την Λατέρναν και τον Αγαθάγγελον - διά να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολιν...
Και όταν οι οπαδοί - ανάξια τέκνα μιας μεγάλης Φυλής - προδίδουν το πνεύμα των, διότι αρνούνται ν' αντιληφθούν μίαν φωτοβόλον αλήθειαν. Προδίδουν την ψυχήν των, διότι τάσσουν ευτελώς υπεράνω της Πατρίδος τα Πρόσωπα. Και τυφλούνται - εις την χώραν αυτήν του φωτός - από την ασταθή και εφήμερον λάμψιν μιας βασιλικής αίγλης.
Τότε η συμφορά, η μεγάλη εθνική συμφορά, η οποία μας βαρύνει, ως εφιάλτης, τα στήθη και η οποία μας πληροί την ψυχήν από αγωνίαν και ίλιγγον - η συμφορά είνε τότε το δίκαιον τίμημα...
Και τώρα οι θρήνοι και οι λυγμοί και οι κοπετοί πληρούν την ωραίαν και ήμερον ατμόσφαιραν της Ιωνίας. Η εστία, η ελευθερία, η ευτυχία ενός ολοκλήρου Ελληνισμού γίνονται πλέον παρανάλωμα του πυρός. Και αι φλόγες υψούνται εις το στερέωμα, διά να φωτίσουν από μακράν, με τας τελευταίας αναλαμπάς των, τα πελιδνά πρόσωπα των στυγερών ενόχων..
Και έγραφαν, ακόμη προχθές, ότι δεν εννοούν να είνε "ριψάσπιδες"! Ότι δεν θα εγκαταλείψουν την Αρχήν. Ότι οφείλουν να συμπληρώσουν το έργον των! Επεθύμουν, όπως οι φονείς, να παραμείνουν εις τον τόπον του εγκλήματος, διά ν' απολαύσουν, με σαδισμόν, τους τελευταίους σπασμούς του θύματος. Ήθελαν - έγραφαν - να παραμείνουν και "ας υλακτούν οι κύνες" - δηλαδή η Φυλή, η οποία φονεύεται και οδύρεται!...
Και παρέμειναν, έως χθες, ηνωμένοι, οι "συντελεσταί" της εθνικής συμφοράς: η σχολαστική πώρωσις και εμπάθεια του ενός, με την ακρισίαν και τον κυνισμόν του άλλου... Μέχρις ότου - φαίνεται - τα άψυχα πλέον, τα πράγματα, αποκαμόντα από την ανανδρίαν των ανθρώπων, οι οποίοι απέδειξαν ότι γνωρίζουν μόνον να θρηνωδούν, να οικτείρουν και να ανέχωνται - εξηγέρθησαν και τους απέπεμψαν..
... Μόνον αι εκλογαί ημπορούν να περισώσουν ακόμη ό,τι είνε δυνατόν να σωθή. Μόνον, όταν η 1η Νοεμβρίου, η αποφράς, επανορθωθή... Τότε θα εκλεγούν οι άνθρωποι της εμπιστοσύνης του Λαού - του ενόχου και θύματος - διά να κυβερνήσουν. Τότε θα κριθούν και θα καταλογισθούν αι ευθύναι. τότε θα λογοδοτήση και θα καταδικασθή ο ένοχος παλαιός πολιτικός κόσμος. 
Και δεν θα υπάρξη ποινή, η οποία να είνε δικαία... Τότε, ακόμη, θα κριθεί και ο βασιλικός θεσμός. Διδασκόμενος από την τραγικήν συμφοράν ο ελληνικός λαός, θα κρίνη τότε αν πρέπη να διατηρήση ακόμη τον θεσμόν αυτόν, ή αν οφείλη, χάριν της σωτηρίας του, χάρις του ομαλού πολιτικού βίου της χώρας, χάριν της περισυλλογής και της αναγεννήσεως, να επανέλθη εις το γηγενές πολίτευμα της Δημοκρατίας, να εμπιστεθή και πάλιν την Ελλάδα του εις τους Έλληνας..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου