31 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 31 Αυγούστου


Σήμερα είναι Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η πιο σημαντική προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε η Ιταλίδα παιδαγωγός Μαρία Μοντεσόρι (1870-1952), θεμελιώτρια ενός πρότυπου παιδαγωγικού συστήματος, βασική αρχή του οποίου είναι ο σεβασμός στο παιδί.
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός Χιού Ντέιβιντ Πόλιτζερ (σήμερα 64 ετών), ο οποίος μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής 2004 για την ανακάλυψη της ασυμπτωτικής ελευθερίας στην θεωρία των ισχυρών αλληλεπιδράσεων.
Γενέθλια έχει ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος, το κινηματογραφικό "παιδί του λαού" της δεκαετίας του '60, που σήμερα κλείνει τα 79, ενώ τα 64 κλείνει ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στο Κιργιστάν γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Σαν σήμερα το 1991, λίγες μέρες μετά το τριήμερο πραξικόπημα των σκληροπυρηνικών του σοβιετικού κομμουνιστικού κόμματος κατά του Γκορμπατσόφ, το Ανώτατο Σοβιέτ του Κιργιστάν κήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας.
Δύο ακόμη χώρες -πρώην βρετανικές αποικίες- γιορτάζουν την επέτειο της ανεξαρτησίας τους: το Τρινιντάντ και Τομπάγκο (31.08.1962) και η Μαλαισία (31.08.1957).
Στη Μολδαβία γιορτάζεται η Ημέρα Εθνικής Γλώσσας. Σαν σήμερα το 1989, όταν ακόμη η Μολδαβία αποτελούσε σοβιετική δημοκρατία, ψηφίστηκε ένας νόμος που επανέφερε τη μολδαβική γλώσσα και το λατινικό αλφάβητο.



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 31 Αυγούστου 1923, δυνάμεις του ιταλικού ναυτικού βομβάρδισαν την Κέρκυρα και λίγη ώρα αργότερα κατέλαβαν το νησί κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση που εκδηλώθηκε στις ελληνοϊταλικές σχέσεις μετά τη δολοφονία μελών της ιταλικής αποστολής χάραξης των ελληνοαλβανικών συνόρων από αγνώστους στην Κακαβιά. Είχε προηγηθεί διακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, ορισμένοι όροι του οποίου απορρίφθηκαν από την ελληνική, διότι έθιγαν θέματα κρατικής κυριαρχίας, ενώ κανείς δεν ανέμενε ότι η κρίση θα εξελισσόταν κατ' αυτόν τον τρόπο. 
Μια περιληπτική εικόνα των συμβάντων στην Κέρκυρα έδινε η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
"Την 3ην μ.μ. της σήμερον αποβιβασθείς Ιταλός πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού εις Κέρκυραν εδήλωσεν εις νομάρχην ότι μοίρα ιταλικού στόλου έχει αποκλείσει νήσον και ότι την 4ην ώραν θα καταλάβη ειρηνικώς την πόλιν. Μετ' ολίγον κατέπλευσεν εις λιμένα Κερκύρας ιταλικός στόλος εκ πολλών πλοίων και αποβιβασθείς αρχηγός στόλου, ηξίωσε παράδοσιν πόλεως, ύψωσιν λευκής σημαίας, ην θα διεδέχετο ιταλική τοιαύτη. Νομάρχης ητήσατο, όπως συνεννοηθή μετά Κυβερνήσεως και λάβη διαταγάς αυτής, καθόσον άνευ τοιούτων είνε υποχρεωμένος να αντιτάξη άμυναν. Προτού όμως λάβη νομάρχης αιτηθείσας οδηγίας ήρξατο αποβίβασις ιταλικού στρατού".
Η Ελλάδα δεν αντέδρασε στρατιωτικά στην επιθετική ενέργεια, αλλά προσέφυγε την ίδια κιόλας μέρα στην Κοινωνία των Εθνών, η καταδίκη της οποίας δεν θα αρκούσε για να δώσει μια άμεση λύση στο πρόβλημα. 

Στις 31 Αυγούστου 1997, τις πρώτες πρωινές ώρες, ένα τροχαίο ατύχημα στο Παρίσι θα συγκλόνιζε τη Μ. Βρετανία και όχι μόνο. Κυνηγημένη από τους παπαράτσι, η πριγκίπισσα Νταϊάνα επέβαινε στη μοιραία Μερσεντές, μαζί με το σύντροφό της Ντόντι αλ Φαγιέντ, που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς ο οδηγός προσπαθούσε ν' αποφύγει τους φωτογράφους, όταν το πολυτελές αυτοκίνητο προσέκρουσε σε μια κολόνα της σήραγγας κάτω από τη γέφυρα Αλμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου