26 Αυγούστου 2013

Έρευνα: Τα πολλά χρήματα φέρνουν και πολύ σεξ


Θα μπορούσε να υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη συχνότητα του σεξ και στα χρήματα που κερδίζει κάποιος από τη δουλειά του; Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Δρυδάκη, λέκτορα οικονομικών στο πανεπιστήμιο Anglia Ruskin του Κέμπριτζ, συγγραφέα της μελέτης "The Effect of Sexual Activities on Wages" ("Η επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στους μισθούς"), που δημοσιεύτηκε στο  International Journal of Manpower, το σεξ και τα χρήματα πάνε "πακέτο". Και όχι, δεν πρόκειται για ακόμη μία έρευνα του εξωτερικού, όπου οι ερωτώμενοι ήταν Άγγλοι, Αμερικανοί κλπ, αλλά αυτή έγινε σε Έλληνες.

Ειδικότερα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2008, ήταν τηλεφωνική και συμμετείχαν 7.500 νοικοκυριά. Τα ερωτήματα ήταν χωρισμένα σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε το πόσο συχνά έχουν σεξουαλικές επαφές (οι επιλογές ήταν μεταξύ: "καθόλου", "μία ή δύο φορές το χρόνο", "μια φορά το μήνα", "δυο με τρεις φορές το μήνα", "μια φορά την εβδομάδα", "δυο-τρεις φορές την εβδομάδα", "πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα"). Το δεύτερο αφορούσε την εργασιακή τους κατάσταση, αν δηλαδή ήταν εργαζόμενοι ή όχι, ενώ παράλληλα υπολογίστηκε ο μισθός που έπαιρναν σε συνδυασμό και με τη εργασιακή τους εμπειρία.
Άλλες ερωτήσεις αφορούσαν την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, τις ερωτικές προτιμήσεις των συνεντευξιαζομένων, την κατάσταση της υγείας τους, αν πιστεύουν στο Θεό, αν είναι μετανάστες ή όχι κλπ. Απλά η εργασία του Δρυδάκη εστίασε περισσότερο στην επίδραση ειδικά του σεξ.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας "μονότονης σχέσης μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και του μισθού". Οι εργαζόμενοι που έκαναν τουλάχιστον τέσσερις φορές σεξ την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο σημαντικά υψηλότερους μισθούς. Για παράδειγμα, οι παντρεμένοι άνδρες που δεν έκαναν καθόλου σεξ, εισέπρατταν μισθούς χαμηλότερους κατά 1.3%. Μάλιστα, η συσχέτιση μεταξύ σεξουαλικής δραστηριότητας και εργασιακών απολαβών ήταν περισσότερο έντονη στις ηλικίες μεταξύ 26 και 50 ετών. Αντιθέτως, δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά στις οικονομικές απολαβές των ατόμων σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο, το είδος της εργασίας ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων.
Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς ερμηνεύεται μια τέτοια συσχέτιση; Δεν είναι το πολύ σεξ που με κάποιον μεταφυσικό τρόπο γεμίζει την τσέπη με χρήματα, αλλά μάλλον συμβαίνει το αντίστροφο. "Οι υψηλοί μισθοί ενδεχομένως αυξάνουν την αποτίμηση και την ελκυστικότητα ενός ανθρώπου στο dating market. Επίσης, οι υψηλότεροι μισθοί ενδεχομένως να αυξάνουν την αγορά δώρων, τα οποία ανταποδίδονται με το σεξ", σημειώνει ο Δρυδάκης σε κάποιο σημείο.
Στην πραγματικότητα, το σεξ δεν είναι παρά μία από τις παραμέτρους που συγκαθορίζουν το οικονομικό στάτους ενός εργαζομένου. Εξίσου σημαντικοί είναι και άλλοι παράγοντες, όπως η υγεία, οι γνωστικές ικανότητες ή η προσωπικότητα ενός ατόμου, που επίσης διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής, την ικανοποίηση από τη δουλειά, εν τέλει το ύψος του μισθού κλπ. Απλά, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ο συγγραφέας, "η σεξουαλική δραστηριότητα θεωρείται ένα βαρόμετρο για την υγεία, την ποιότητα της ζωής, την ευημερία και την ευτυχία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου