31 Οκτωβρίου 2013

Τα ηθικά διδάγματα 5 αγαπημένων παραμυθιών


Το 1697 ο Γάλλος Σαρλ Περό συγκέντρωσε οκτώ λαϊκά παραμύθια της περιοχής του  σ' ένα βιβλίο με τον τίτλο "Ιστορίες της μαμάς Χήνας". Τα πέντε από αυτά και πιο συγκεκριμένα η Ωραία Κοιμωμένη, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Παπουτσωμένος Γάτος (ή Ο Γάτος Αφέντης), η Σταχτοπούτα και ο Κοντορεβυθούλης είναι εξαιρετικά δημοφιλή μέχρι και σήμερα, αν και παραλλαγμένα χάρη στη μεσολάβηση των αδερφών Γκριμ, ώστε να θεωρούνται κλασικά. Επειδή, όμως, ο Περό δεν έκανε απλή καταγραφή των ιστοριών, αλλά ήθελε να διδάξει και πέντε πράγματα μέσω αυτών στους αναγνώστες του, στο τέλος κάθε παραμυθιού έγραφε το ηθικό του δίδαγμα, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβανόταν ο ίδιος ο συγγραφέας. Σ' ορισμένα παραμύθια ίσως να διαφωνήσουμε με τη λογική του Περό ή με τα αναχρονιστικά ήθη εκείνης της πολύ μακρινής εποχής, όμως αυτό ήταν το μήνυμα που ήλπιζε να περάσει ο πρώτος σύγχρονος παραμυθάς. Διαβάστε τα:

Η ωραία κοιμωμένη 
[Ο Περό διατύπωσε το ηθικό δίδαγμα της συγκεκριμένης ιστορίας με στίχους, που ουσιαστικά μας λένε ότι είναι δύσκολο πράγμα να περιμένει κάποιος αιώνια για μια αγάπη, αλλά και ότι, αντίθετα απ' ότι λένε οι παλιοί, είναι προτιμότερο για τους νέους να ερωτεύονται όσο είναι ακόμα νέοι. Έκανα μια φιλότιμη προσπάθεια να μεταφράσω τους στίχους στα ελληνικά με ομοιοκαταληξία:]
Ένα κορίτσι περίμενε πολύ καιρό
για ένα σύζυγο γενναίο ή δυνατό.
Αλλά είμαι σίγουρος πως δεν συνάντησα
ούτε μια γυναίκα ως τώρα
που θα μπορούσε να περιμένει εκατό χρόνους
χωρίς ανησυχίες και φόβους.
Λοιπόν, η ιστορία μας εξηγεί
ότι πριν έναν αιώνα ή κάπου εκεί,
αργά ή γρήγορα, δεν έχει σημασία,
η αληθινή αγάπη έρχεται διά μαγείας.
Κάποιοι παλιοί θα πουν ακόμα
πως γίνεται καλύτερη αργώντας κάποια χρόνια.
Όμως αυτή η καλή συμβουλή, φοβάμαι,
Δεν μας βοηθά ούτε τότε ούτε τώρα.
Αν και οι φιλόσοφοι ίσως φλυαρούν
πόσο σοφότερο είναι κανείς να περιμένει,
οι κοπέλες βγάζουν ακόμη αναστεναγμούς...
το νέο αίμα πρέπει, όταν και το θέλει.


Η Κοκκινοσκουφίτσα
Τα παιδιά, ειδικά οι όμορφες, καλοθρεμμένες κυρίες, δεν θα έπρεπε να μιλούν με τους ξένους, γιατί αν έκαναν κάτι τέτοιο, μπορούν εξίσου να γίνουν γεύμα για το λύκο. Λέω, "λύκος", όμως υπάρχουν διαφορετικά είδη λύκων. Υπάρχουν επίσης εκείνοι, οι οποίοι είναι γοητευτικοί, ήσυχοι, ευγενικοί, λιτοί, αυτάρεσκοι και γλυκείς, οι οποίοι κυνηγούν νεαρές γυναίκες στο σπίτι και στους δρόμους. Και δυστυχώς, είναι εκείνοι οι ευγενικοί λύκοι, οι οποίοι είναι οι πιο επικίνδυνοι απ' όλους μας


Ο παπουτσωμένος γάτος
Ηθικό δίδαγμα νούμερο 1: Είναι μεγάλο πλεονέκτημα το να κληρονομήσεις μια μεγάλη περιουσία, όμως η επιμέλεια και η ευστροφία αξίζουν περισσότερο από τον πλούτο που αποκτάται (σ.σ. δηλαδή κληρονομείται) από τους άλλους.
Ηθικό δίδαγμα νούμερο 2:  Αν ο γιος ενός μυλωνά μπορεί να κερδίσει την καρδιά μιας πριγκίπισσας σε μικρό χρονικό διάστημα, κάνοντας τη να τον κοιτάζει με μάτια τρελά από τον έρωτα, αυτό πρέπει να οφείλεται στα ρούχα του, στην εμφάνισή του και στα νιάτα του. Αυτά τα πράγματα παίζουν ρόλο σε θέματα καρδιάς.


Σταχτοπούτα
Ηθικό δίδαγμα νούμερο 1: Η ομορφιά μιας γυναίκας είναι ένας σπάνιος θησαυρός που πάντα θα θαυμάζεται. Ωστόσο, η ευγένεια είναι ανεκτίμητη και ακόμη μεγαλύτερης αξίας. Αυτό προσέφερε στη Σταχτοπούτα η νονά της, όταν τη δίδαξε πώς να συμπεριφέρεται σαν βασίλισσα. Νεαρές κοπέλες, σε θέματα καρδιάς, η ευγένεια (καλή συμπεριφορά) είναι πιο σημαντική από ένα όμορφο χτένισμα. Είναι ένα αληθινό δώρο από τις νεράιδες. Χωρίς αυτό τίποτε δεν είναι δυνατό. Μ' αυτό όλα είναι δυνατά. 
Ηθικό δίδαγμα νούμερο 2:  Χωρίς αμφιβολία είναι μεγάλο πλεονέκτημα να έχεις θάρρος, εξυπνάδα, καλή ανατροφή και κοινή λογική. Αυτά, όπως και άλλα παρόμοια ταλέντα, έρχονται από τον ουρανό και είναι καλό να τα έχουμε. Ωστόσο, ακόμη κι αυτά δεν μπορούν να φέρουν την επιτυχία χωρίς την ευλογία ενός νονού ή μιας νονάς.


Ο Κοντορεβυθούλης
Δεν είναι βάσανο να έχεις πολλά παιδιά, αν όλα είναι όμορφα, ευγενικά και δυνατά, αλλά αν ένα είναι άρρωστο ή αργόστροφο, θα το περιφρονούν, θα το κοροϊδεύουν και θα το απεχθάνονται. Ωστόσο, συνήθως το μικρό σκανταλιάρικο παιδί είναι που φέρνει καλή τύχη σ' όλη την οικογένεια. 



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου