1 Ιανουαρίου 2013

Η "γρουσούζικη" Τρίτη και οι προλήψεις


Τι σύμπτωση κι αυτή! Μπορεί σήμερα να μην είναι Τρίτη και 13, ωστόσο είναι Τρίτη και μπήκε το.. '13 - το 2013 για την ακρίβεια. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια τέτοια... σατανική σύμπτωση. Εκατό χρόνια νωρίτερα, το 1913 έμπαινε και πάλι ημέρα... Τρίτη, με τη διαφορά, βέβαια, ότι η χώρα μας τότε ακολουθούσε το ιουλιανό (παλαιό) ημερολόγιο. Σε κάθε περίπτωση, το 1913 δεν ήταν καθόλου γρουσούζικη χρονιά για την Ελλάδα, η οποία είδε τα εδάφη της να διπλασιάζονται με τους δύο βαλκανικούς πολέμους. Γιατί, όμως, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη και ποιες προλήψεις συνοδεύουν τη συγκεκριμένη μέρα; 

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η Τρίτη χαρακτηρίζεται "αποφράδα ημέρα" εξ αιτίας της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, που έγινε Τρίτη (29 Μαΐου 1453). Ωστόσο, σύμφωνα με το λαογράφο Ν.Γ. Πολίτη, αυτή η ερμηνεία είναι μάλλον ανακριβής, καθώς και την εποχή εκείνη - πριν την Άλωση - οι κάτοικοι της Βυζαντινής αυτοκρατορίας είχαν την ίδια προκατάληψη κατά της ημέρας αυτής. Μάλιστα, ο Πολίτης αναφέρει μαρτυρία για την ύπαρξη της πρόληψης ήδη από το έτος 1164. 
Σύμφωνα με το λαογράφο, η ερμηνεία μάλλον βρίσκεται στην.. αστρολογία. Η Τρίτη θεωρείται ως η ημέρα που κυριαρχεί ο πλανήτης Άρης - εξ ου και η γαλλική ονομασία Mardi, δηλαδή "ημέρα του Άρη". Ως γνωστόν, σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία, ο Άρης ήταν ο θεός του πολέμου. Εξάλλου, μία ώρα της Τρίτης, η επονομαζόμενη και ως "κακιά ώρα", ο πλανήτης Άρης συνυπάρχει με τον Κρόνο καθιστώντας τη συγκεκριμένη ώρα της συγκεκριμένης μέρας άκρως επικίνδυνη.
Τώρα, όσον αφορά τις προλήψεις για το τι στραβό μπορεί να συμβεί μια Τρίτη και τι πρέπει ν' αποφεύγουμε, ο λόγος ανήκει σ' ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΙΡΟΙ ακριβώς πριν από 105 χρόνια, την Πρωτοχρονιά του 1908. Και τότε, το νέο έτος ξεκινούσε τη "γρουσούζικη" αυτή μέρα. Έτσι, στη "Στήλη Κυριών" της εφημερίδας δημοσιεύτηκε μια λεπτομερής, χιουμοριστική καταγραφή προς κατατόπιση των προληπτικών αναγνωστών και αναγνωστριών. Με βάση τον κατάλογο εκείνο, που υπογραφόταν από τη "Ρεβέκκα":
- Αν ανοίξεις μαγαζί Τρίτη, ή θα σου το κλείσουν οι βερεσετζήδες ή θα σου το ανοίξουν οι λωποδύτες. 
- Αν κόψεις Τρίτη καινούριο φόρεμα, θα λιώσει γρήγορα. Αν πάλι το φορέσεις Τρίτη, θα λιώσεις γρήγορα εσύ.
- Αν ένας άντρας συναντήσει μια ωραία γυναίκα την Τρίτη, όχι μόνο θα την αγαπήσει, αλλά θα την παντρευτεί κιόλας. Αν, μάλιστα, κάνει το λάθος να την παντρευτεί και Τρίτη, το κακό θα είναι διπλό, καθώς μαζί με τη νύφη θα πάρει και πεθερά, η οποία θα πεθάνει μετά απ' αυτόν, δηλαδή θα τον θάψει.
- Αν ξεκινήσεις δίκη, θα τη χάσεις.
- Αν ταξιδέψεις με πλοίο, θα πνιγείς
- Αν δώσεις εξετάσεις, θ' απορριφθείς.
- Αν γεννηθείς Τρίτη, θα κάνεις δυο κορίτσια. 
- Αν αρχίσεις να εξασκείς το επάγγελμα σου Τρίτη και είσαι γιατρός, θα γεμίσεις τα νεκροταφεία με την πελατεία σου. 
- Αν πάλι είσαι δικηγόρος, θα γεμίσεις τις φυλακές.
- Αν είσαι τσαγκάρης, θα γεμίσεις κάλους τα πόδια των ανθρώπων
- Αν χειροτονηθείς ηγούμενος, θα γεμίσεις την... κοιλιά σου από τα έσοδα των μοναστηριών.
- Γενικά, οποιοδήποτε επάγγελμα κι αν ξεκινήσεις την Τρίτη, οι δουλειές θα πάνε πολύ άσχημα - εκτός αν γίνεις ηγούμενος, όπως καταλάβαμε όλοι.
- Αν πάλι πεθάνεις Τρίτη, θα ακούσεις επικήδειους και επιτάφιους πάνω από το κεφάλι σου, αν και αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες μέρες (χτύπα ξύλο!).
Και κατέληγε το άρθρο:
"Σκεφθήτε τώρα τι θα πάθωμε τον νέον χρόνο 1908 που αρχίζει Τρίτην!. Διότι, δυστυχώς, το 1908 αρχίζει Τρίτην.
Ό,τι κακόν μπορή να φαντασθή κανείς, πρέπει να το περιμένη. 
Περιμένετε πανούκλα, χολέρα, αρουραίους, πλημμύρας, πολέμους, σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς, νέα ποιήματα κ.τ.λ.
Περιμένετε νέα φορολογικά νομοσχέδια και εξαφανίσεις όλων των ταμιών του Κράτους.
Περιμένετε διαζύγια όλων των υπανδρευμένων.
Περιμένετε να ιδήτε το καλοκαίρι 3 χιλιάδας συμβολικά δράματα Ελληνικής παραγωγής.
Περιμένετε εκλογάς, φοιτητικάς ταραχάς, διαδηλώσεις, συγκρούσεις, σφαγάς.
Περιμένετε τας παύσεις σας όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Και προπάντων έχετε υπομονήν να περιμένετε ένα χρόνο Σαββατογεννημένο, διότι τότε υπάρχει ελπίς να πάμε... χειρότερα". 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου