18 Φεβρουαρίου 2014

Η ανατριχιαστική εκκλησία-νεκροταφείο, όπου τα οστά των νεκρών βρίσκονται σε κοινή θέα

πηγή: Wikipedia

Η Kutná Hora είναι μια μικρή πόλη περίπου 20.000 κατοίκων, που βρίσκεται στην κεντρική Τσεχία. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 200.000 τουρίστες την επισκέπτονται για να δουν από κοντά το πιο διάσημο αξιοθέατό της, το Οστεοφυλάκιο του Σέντλετς (Kostnice v Sedlci), που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παρεκκλήσι-νεκροταφείο, στο οποίο εκτίθενται σκελετοί 40 έως 70.000 ανθρώπων!

Η ιστορία του Οστεοφυλακίου παρουσιάζει ενδιαφέρον. Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 13ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1278, όταν ένας μοναχός του Σιστερσιανού τάγματος, ονόματι Ερρίκος, στάλθηκε στην περιοχή της Παλαιστίνης (Άγιοι Τόποι). Επιστρέφοντας έφερε μαζί του λίγο χώμα από το μέρος όπου είναι χτισμένη η εκκλησία του Πανάγιου Τάφου, όπου δηλαδή πιστεύεται ότι μαρτύρησε και θάφτηκε ο Ιησούς. Το νέο διαδόθηκε αμέσως και το νεκροταφείο του Σέντλετς έγινε πολύ δημοφιλές, καθώς σε αυτό θάβονταν και νεκροί από μακρινές περιοχές. 
Εξάλλου, ύστερα από λίγα χρόνια, στα μέσα του 14ου αιώνα, ενέσκηψε στην Ευρώπη η φοβερή επιδημία πανώλης, που έμεινε στην ιστορία ως Μαύρος Θάνατος. Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν προσβληθεί από το θανατηφόρο ιό και έρχονταν στο Σέντλετς λίγες μέρες πριν πεθάνουν, μόνο και μόνο για να θαφτούν στο κοιμητήριο, όπου υπήρχε χώμα από το Γολγοθά. 
Ωστόσο, προκειμένου να χωρέσουν οι χιλιάδες νεκροί εντός των ορίων του νεκροταφείου, που εν τω μεταξύ είχε διευρυνθεί σε σχέση με την αρχική του έκταση, αποφασίστηκε κάποια στιγμή να χτιστεί ένα οστεοφυλάκιο. Την εκσκαφή των σκελετών και την τακτοποίηση των οστών ανέλαβε ένας μονόφθαλμος ιερέας, ο οποίος δεν έκανε και πολύ καλή δουλειά. 
Από τότε πέρασαν πολλοί αιώνες και τελικά το 1870, ένας ξυλουργός της περιοχής, ο Frantisek Rindt, ανέλαβε να διακοσμήσει το οστεοφυλάκιο, που ουσιαστικά αποτελούσε παρεκκλήσι, με τα οστά αυτά. Κάποια είναι στοιβαγμένα σ' έναν τεράστιο σωρό, άλλα περιβάλλουν τα αγάλματα της εκκλησίας, ενώ υπάρχει κι ένας ανατριχιαστικός πολυέλαιος που κρέμεται από το ταβάνι και αποτελεί από τα οστά των νεκρών. 
Οι παρακάτω εικόνες είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του Οστεοφυλακίου του Σέντλετς (www.sedlecossuary.com):




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου