25 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο; Η εξήγηση με βάση την κινεζική παράδοση


Όσοι είστε παντρεμένοι το γνωρίζετε ήδη, ενώ όσοι δεν το σκέφτεστε ακόμη σοβαρά, ίσως να το 'χετε προσέξει στους γύρω σας. Σε αντίθεση με τ' άλλα δαχτυλίδια, η βέρα, ο λιτός εκείνος κρίκος που συμβολίζει το δέσιμο του ζευγαριού, φοριέται πάντα στον παράμεσο. Και για να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο παράμεσος, πρόκειται για το τέταρτο δάχτυλο του χεριού. (Οι ονομασίες και των πέντε είναι κατά σειρά: αντίχειρας, δείκτης, μέσος, παράμεσος και μικρός).  Γιατί, όμως, αποκλειστικά σ' αυτό; 

Δεν ξέρω αν η ελληνική παράδοση έχει τη δική της εξήγηση, εντόπισα όμως τι πιστεύουν οι Κινέζοι. Κατ' αρχήν, με βάση την κινεζική παράδοση, τα πέντε δάχτυλα του χεριού συμβολίζουν πέντε πρόσωπα: Ο αντίχειρας συμβολίζει τους γονείς μας, ο δείκτης τ' αδέρφια μας, το τρίτο δάχτυλο (ο μέσος) αντιπροσωπεύει τον εαυτό μας, ο παράμεσος τον/την σύζυγο και το μικρότερο δαχτυλάκι τα παιδιά. Αν τώρα ενώσουμε τα δάχτυλα των δυο χεριών μας και λυγίσουμε τους μέσους, διαπιστώνουμε ότι τα υπόλοιπα δάχτυλα μπορούν να χωριστούν εκτός από τους παράμεσους. Αυτό σημαίνει ότι ενώ σαν άτομα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τους γονείς, τ' αδέρφια ή τα παιδιά μας, ωστόσο δεν μπορούμε να ζήσουμε χωριστά από τον ή την σύζυγό μας. 
Βέβαια, οι διαζευγμένοι έχουν τελείως διαφορετική άποψη, αφού όλα είναι σχετικά. Αν πάλι δεν καταλάβατε πώς ακριβώς γίνεται το "πείραμα" με τα δάχτυλα, δείτε το παρακάτω βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου