24 Φεβρουαρίου 2014

Το γερμανικό box office του 2013


Το 2013 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το γερμανικό κινηματογράφο με μερίδιο μεγαλύτερο από 25% στο σύνολο των εισιτηρίων που κόπηκαν. Εξάλλου, επτά εγχώριες ταινίες ξεπέρασαν το ψυχολογικό φράγμα του ενός εκατομμυρίου εισιτηρίων, ενώ γερμανικής παραγωγής ήταν και η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς, μια ανατρεπτική, σχολική κωμωδία με τον επίσης ανατρεπτικό τίτλο "Fack Ju Göhte!" - στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε και ως "Γαμίσου Γκέτε", ενώ ο αγγλικός τίτλος είναι προσαρμοσμένος ως "Suck Me Shakespeer".

Συνολικά, 6.925.259 θεατές παρακολούθησαν το Fack Ju Göhte!, που αφηγείται την ιστορία του Ζέκι Μούλερ, ενός πρώην ληστή τραπεζών, που μόλις εξέτισε την ποινή του, αλλά χρειάζεται τα χρήματα από την τελευταία του ληστεία. Μαζί με το συνεργό του τα είχαν θάψει σ' ένα οικόπεδο, όπου εν τω μεταξύ χτίστηκε το σχολείο Goethe-Gesamtschule. Με τη βοήθεια της τύχης, όμως, ο Ζέκι γίνεται... δάσκαλος - την ημέρα, αφού τα βράδια σκάβει ένα τούνελ, που θα τον οδηγήσει στα κρυμμένα χρήματα. 
Περίπου 950.000 λιγότεροι ήταν οι θεατές που παρακολούθησαν σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα τη δεύτερη ταινία της τριλογίας "Χόμπιτ" - για την ακρίβεια 5.974.380. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η ταινία κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ "Ψυχρά κι Ανάποδα" με 4.560.497, ενώ ακολούθησαν ο "Django, Ο Τιμωρός" του Κουεντίν Ταραντίνο (4.492.362 εισ.), οι "Αγώνες Πείνας: Φωτιά" (3.711.772 εισ.) και ο... σωσίας του Ζάχου Χατζηφωτίου στην ταινία κινουμένων σχεδίων "Εγώ, ο απαισιότατος 2". (3.671.683 εισ.) 
Στην έβδομα θέση του γερμανικού box office για το 2013 βρέθηκε η δεύτερη εμπορικότερη γερμανική ταινία της χρονιάς, που όμως μιλάει... αγγλικά. Πρόκειται για την ταινία "Ο θεραπευτής" ("Der Medicus") του Φίλιπ Στοτζλ, η πλοκή της οποίας εξελίσσεται τον 11ο αιώνα. Ένα ορφανό αγόρι προσποιείται ότι είναι Εβραίος και μυείται στα μυστικά της ιατρικής στο πλευρό ενός Πέρση γιατρού, σ' ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και  δεισιδαιμονίες - μιλάμε για το Μεσαίωνα άλλωστε. 
Η ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νόα Γκρόντον, έκοψε 3.407.972 εισιτήρια, κυρίως χάρη στην αναμονή κοινού, μια και το βιβλίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Γερμανία, ενώ συμμετείχαν και καταξιωμένοι ηθοποιοί, όπως ο Μπεν Κίγκσλεϊ, ο Τομ Πέιν, ο Ολιβιέ Μαρτίνεζ κ.ά. Ωστόσο, δέχτηκε και αρκετές αρνητικές κριτικές, ότι δεν κατάφερε ν' αποτυπώσει το βαθύτερο νόημα του βιβλίου, ειδικά σε ό,τι είχε σχέση με τη συνύπαρξη των θρησκειών, αλλά προσπαθούσε να μιμηθεί χολιγουντιανές παραγωγές. Σίγουρα πάντως ήταν αρκετά χορταστική για τους φαν, αφού η διάρκεια της ήταν 2.5 ώρες. 
Τρίτη εμπορικότερη γερμανική ταινία για το 2013 - και δέκατη συνολικά - ήταν η ρομαντική, οικογενειακή κομεντί "Kokowääh 2", σίκουελ μιας ταινίας του 2011, στην οποία πρωταγωνιστεί (αλλά και σκηνοθετεί) ο γνωστός από συμμετοχές του σε αρκετές χολιγουντιανές παραγωγές Τιλ Σβάιγκερ, που θεωρείται ως ο πιο εμπορικός Γερμανός ηθοποιός όλων των εποχών στον κινηματογράφο. Η ταινία έκοψε αρκετά λιγότερα εισιτήρια σε σχέση με εκείνη του 2011, ωστόσο την παρακολούθησαν περίπου 2.75 εκατομμύρια θεατές.
Οι Γερμανοί αγαπούν τις made in Deutchland ρομαντικές κομεντί, αφού μια θέση πιο πίσω βρέθηκε το "Schlussmacher" με περίπου 200.000 λιγότερους θεατές. Πάντως τόσο το "Kokowääh 2", όσο και το "Schlussmacher" αποδεικνύονται καλοί μαθητές των αντίστοιχων ταινιών του Χόλιγουντ, τις οποίες και αντιγράφουν - ή προσπαθούν να το κάνουν φιλότιμα, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου