26 Μαρτίου 2014

Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι τα γαλλικά θα είναι η γλώσσα με τους περισσότερους ομιλητές το 2050! Κάποιος να τους ξυπνήσει επειγόντως!


Οι Γάλλοι είναι γνωστοί σοβινιστές σε ό,τι αφορά τη γλώσσα τους. Το έζησα και πριν από πολλά χρόνια, όταν στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού, εκπαιδευτικού προγράμματος είχα βρεθεί στο Στρασβούργο, στο κτίριο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Όπως πολλοί Έλληνες έχουν το κόμπλεξ της επίκλησης του πολιτιστικού μεγαλείου των αρχαίων προγόνων μας, έτσι και πολλοί Γάλλοι επιμένουν να βαυκαλίζονται με το μεγαλείο της γαλλικής γλώσσας, που ήταν η πιο διαδεδομένη γλώσσα του πλανήτη... τον 19ο αιώνα. Τι κι αν από τότε έχουν ανατραπεί άρδην οι συσχετισμοί και τα γαλλικά έχουν φάει τη σκόνη των αγγλικών και των ισπανικών, οι Γάλλοι αρνούνται να το παραδεχτούν. Μάλιστα, γαλλική τράπεζα έφτασε στο σημείο να προβλέψει ότι μέχρι το 2050 τα γαλλικά θα είναι πιο ομιλούμενη γλώσσα του πλανήτη!

Συγκεκριμένα, η τράπεζα Natixis δημοσιοποίησε μελέτη, σύμφωνα με την οποία 750 εκατομμύρια άνθρωποι θα μιλούν γαλλικά το 2050 κι επομένως τα γαλλικά θα είναι η πιο ομιλούμενη γλώσσα του πλανήτη. Να σημειωθεί ότι το 2010 ο αριθμός των γαλλόφωνων υπολογιζόταν σε 210 εκατομμύρια. Πώς προέκυψε το ανεκδιήγητο συμπέρασμα μιας ξαφνικής έκρηξης στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας; Ύστερα από μια απίστευτα κομπλεξική παραποίηση της αλήθειας. 
Η έρευνα υπολογίζει τον πληθυσμό που θα έχουν το 2050 όλα τα κράτη που έχουν τα γαλλικά ως επίσημη γλώσσα. Κι επειδή αυτό συμβαίνει σε πολλά κράτη της υποσαχάριας Αφρικής - ως πρώην γαλλικές αποικίες - όπου ο πληθυσμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, κάπως έτσι οι αναλυτές κατέληξαν στο πιο πάνω συμπέρασμα. Προσοχή, όμως: Το γεγονός ότι μια αφρικανική χώρα αναγνωρίζει ως επίσημη γλώσσα τα γαλλικά, ως κατάλοιπο του αποικιοκρατικού παρελθόντος, δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοι γνωρίζουν και να τα μιλούν. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Απλά για τις περισσότερες πρώην γαλλικές αποικίες, η επιλογή της γαλλικής γλώσσας αποτελεί μια ουδέτερη συμβιβαστική λύση έναντι των πολλών γλωσσών που ομιλούνται από τους κατοίκους τους. 
Και βέβαια, σε πολλές χώρες - ακόμη και στην ευρωπαϊκή Ελβετία ή το Βέλγιο - τα γαλλικά δεν είναι καν η μοναδική, αλλά μία από τις περισσότερες επίσημες γλώσσες. Όλα αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για του σοβινιστές Γάλλους, που θέλουν να πιστεύουν ότι τα γαλλικά - μια κατά τ' άλλα αγαπημένη μου γλώσσα - διατηρεί το μεγαλείο του μακρινού παρελθόντος. Κάποιος να τους ξυπνήσει, γιατί χειρότερο κι από την παρακμή είναι η αυτογελοιοποίηση. Και με τη συγκεκριμένη έρευνα συμβαίνει ακριβώς αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου