18 Μαρτίου 2014

Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα; Αυτές είναι οι (πολύ) πρώτες μετεωρολογικές προβλέψεις!



Ας κάνουμε ένα πείραμα. Σήμερα το ημερολόγιο γράφει 18 Μαρτίου, δηλαδή είμαστε 33 ημέρες (ή κάτι λιγότερο από 5 εβδομάδες) πριν από το Πάσχα, που φέτος θα γιορταστεί στις 20 Απριλίου. Λογικά, το διάστημα που μεσολαβεί είναι πάρα πολύ μεγάλο, ώστε να μπορεί κανείς να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τότε στην Ελλάδα. Άλλωστε, την άνοιξη ο καιρός είναι πιο ευμετάβλητος από ποτέ με πολλές ανατροπές. Υπάρχουν όμως κι ορισμένοι, όπως η γνωστή σελίδα μετεωρολογικών προβλέψεων Accuweather.com, που εμπιστεύεται διάφορα μοντέλα μακροπρόθεσμων προβλέψεων και ήδη από σήμερα αναφέρει πρόγνωση για τον καιρό της... πρωτομαγιάς.

Επειδή, όμως, το Πάσχα μας ενδιαφέρει περισσότερο, κράτησα και αναδημοσιεύω τις προγνώσεις της ιστοσελίδας για τις καιρικές συνθήκες, που - εκείνη εκτιμά ότι - θα επικρατήσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα σε επτά ελληνικές πόλεις. Θα επαληθευτούν ή όχι; Κρατήστε αυτήν την ανάρτηση και κάντε τη σύγκριση, όταν έρθει η ώρα. Πάντως, οι πρώτες προβλέψεις είναι αρκετά αισιόδοξες, κάνουν λόγο για ηλιοφάνεια, ανοιξιάτικες θερμοκρασίες (κοντά στο μέσο όρο για την εποχή) με μικρή εξαίρεση την Κέρκυρα, για την οποία το Accuweather προβλέπει βροχερό ψήσιμο του αρνιού. 
Κι επειδή η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Πάτρα και η Κέρκυρα, μπορείτε να ψάξετε την αντίστοιχη πρόγνωση για τη δική σας πόλη/περιοχή. Αλήθεια, έχει προχωρήσει η μετεωρολογική επιστήμη τόσο πολύ, που να επιτρέπει τόσο μακροπρόθεσμες προγνώσεις ή πρόκειται για ρίσκο της ιστοσελίδας; 
(Θα ακολουθήσει update δύο εβδομάδες πριν τις ημέρες του Πάσχα, ώστε να γίνει μια πρώτη σύγκριση)

ΑΘΗΝΑ





ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ


ΡΟΔΟΣ


ΗΡΑΚΛΕΙΟ


ΠΑΤΡΑ



ΚΕΡΚΥΡΑ 



















UPDATE: (06.04)
Δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα, οι προβλέψεις είναι κάπως διαφοροποιημένες, όχι τόσο από άποψη θερμοκρασιών όσο για την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων ασθενών βροχών ή καταιγίδων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι πιο "ευνοημένες" πόλεις είναι η Κέρκυρα και το Ηράκλειο, όπου προβλέπονται και πολύ καλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια όλη την περίοδο των εορτών.

ΑΘΗΝΑ:


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:


ΡΟΔΟΣ:


ΗΡΑΚΛΕΙΟ:


ΠΑΤΡΑ:


ΚΕΡΚΥΡΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου