11 Σεπτεμβρίου 2014

Το ρεκόρ γκολ σε αγώνα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ήταν ένας από τους πιο ιστορικούς αγώνες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όχι γιατί υπήρξε θεαματικός ή βρέθηκαν αντίπαλες δύο ομάδες κορυφής, αλλά διότι σημειώθηκε βροχή από γκολ. Στις 25 Νοεμβρίου 1907, ο Σύλλογος Ποδοσφαιρίσεως Γουδή και ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος, δύο από τις λίγες ποδοσφαιρικές ομάδες της εποχής, βρέθηκαν αντίπαλες στα πλαίσια του άτυπου ποδοσφαιρικού τουρνουά, που διεξαγόταν στο ποδηλατοδρόμιο Νέου Φαλήρου - κάθε Κυριακή από τις 28.10 έως τις 02.12.1907. Εικοσιένα γκολ σημείωσαν οι ποδοσφαιριστές του "Γουδή" στην αντίπαλη εστία, χωρίς να δεχτούν ούτε ένα. 

Δυστυχώς, οι εφημερίδες της εποχής περιορίστηκαν ν' αναφέρουν απλά το σκορ και τις συνθέσεις των δύο ομάδων, χωρίς να δείχνουν ότι εντυπωσιάστηκαν από το ανυπέρβλητο αυτό σκορ και παρόλο που σε προηγούμενα τουρνουά υπήρχαν αρκετά λεπτομερείς περιγραφές των διαφόρων ματς - με λιγότερο εντυπωσιακά σκορ. Η μόνη λεπτομέρεια που γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο ματς - και αυτή από ένα πολύ μεταγενέστερο δημοσίευμα εφημερίδας, που έκανε αφιέρωμα στα πρώτα βήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου - ήταν ότι σημειώθηκε κι ένα δεύτερο ρεκόρ. Από τα 21 γκολ, τα 10 τα σκόραρε ένας και μόνος παίκτης, ο Παναγής Βρυώνης, ο σημαντικότερος ποδοσφαιριστής εκείνης της πολύ πρώιμης περιόδου του ελληνικού ποδοσφαίρου. 
Σ' εκείνο το τουρνουά το "Γουδή" είχε σαρώσει κυριολεκτικά όλους τους αντιπάλους του, καθώς σ' όλα τα ματς επικράτησε με εντυπωσιακά σκορ: κέρδισε 9-0 τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, 5-1 τον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο και, όπως είδαμε, 21-0 τον Πανελλήνιο. Κι όπως επέβαλλαν τα ήθη της εποχής, μετά από μια ντροπιαστική ήττα, η ομάδα του Πανελληνίου διαλύθηκε, που στην ουσία σήμαινε αλλαγή ονόματος. 
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων του ιστορικού αυτού ματς είχαν ως εξής:
Π.Σ. ΓΟΥΔΗ
Εμπροσθοφύλακες: Α. Αργυρόπουλος, Α. Πάντος, Π. Βρυώνης,  Α. Καστριώτης, Κ. Σάρδης
Μέσοι: Χ. Χάρισσον, Ομ. Ιωσηφόγλου, Κ. Μπότασις
Οπισθοφύλακες: Τ. Ρόσσελ, Ο. Ψιλιάκος
Τερματοφύλακας: Ν. Δραγούμης
(Αρχηγός: Π. Βρυώνης)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ Γ.Σ.: 
Εμπροσθοφύλακες:  Γ. Μανταμαδιώτης, Α. Λογαρίδης, Ε. Χαμπούρης, Κ. Σουλιώτης
Μέσοι: Σ. Λαμπρινός, Ν. Κατσαρός,  Δ. Σκουτέρης,
Οπισθοφύλακες: Κ. Θων, Στυλ.. Κουτρουμπής
τερματοφύλακας: Γ. Αποστολόπουλος
(Αρχηγός: Στυλιανός Κουτρουμπής)

Και εδώ είναι μια φωτογραφία της ομάδας του Γουδή, με τους ποδοσφαιριστές να ποζάρουν γύρω από το κύπελλο
πηγή: εφημερίδα Βραδυνή, 14.12.1930




Σχετικά θέματα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου