4 Απριλίου 2015

Η απίθανη εξήγηση της συχνοουρίας ενός άνδρα, που κράτησε περισσότερα από 20 χρόνια

Για περισσότερα από 20 χρόνια, ένας άνδρας έτρεχε συνέχεια στην τουαλέτα, αφού δεν μπορούσε με τίποτε να σταματήσει την ανάγκη ούρησης, που αισθανόταν. Τα εργαστηριακά ευρήματα ήταν συνηθισμένα, μέχρι που βρέθηκε η εξήγηση της ασυνήθιστης κατάστασής του χάρη σε υπολογιστική αξονική τομογραφία, στην οποία τελικά υποβλήθηκε σε ηλικία 62 ετών. 

Η εξέταση αποκάλυψε την παρουσία μιας ρέουσας, απαλής, σταθερής και ελαστικής μάζας με διαστάσεις 10 x 9.5 x 7.5 εκ. και βάρος 220 γραμμ. (ήταν δηλαδή βαρύτερο από ένα μεγάλο πορτοκάλι), που πίεζε εσωτερικά την ουρήθρα του ασθενούς.  Η μάζα αυτή περιείχε ακυτταρικό, ινώδη ιστό με αρκετές στρώσεις, ενώ κεντρικά τα δείγματα περιείχαν πρωτεϊνούχο υλικό με ινώδη νέκρωση, περιβαλλόμενο από ασβεστοποιημένο δαχτυλίδι. ώστε οπτικά να θυμίζει ένα τεράστιο αβγό. 
Τέτοιου είδους μάζες συνδέονται με χαλαρά περιτόναια, ενώ είναι ασυμπτωματικές, όταν έχουν μικρές διαστάσεις. Ωστόσο, όταν έχει μεγάλες διαστάσεις, το αποτέλεσμα είναι η πρόκληση εξωγενούς πίεσης, που οδηγεί είτε σε απόφραξη του εντέρου είτε σε συχνοουρία, όπως στην περίπτωση του συγκεκριμένου ασθενούς - ο οποίος πάντως πλέον θεραπεύτηκε και δεν χρειάζεται να τρέχει συνέχεια στην τουαλέτα. 

Το ιατρικό αυτό περιστατικό δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medecine και δημοσιεύεται on-line εδώ: Peritoneal Loose Body — NEJM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου