1 Απριλίου 2015

Τι περιλαμβάνει η επιστημονική δίαιτα MIND, που περιορίζει στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ


Με δεδομένο ότι οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν ευθέως την κατάσταση της υγείας μας σωματικά και διανοητικά), ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας στο Σικάγο διαμόρφωσαν - κατόπιν ερευνών - μια δίαιτα που, όπως υποστηρίζουν, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ κατά 53%. Είναι η επονομαζόμενη ως δίαιτα MIND, που συνδυάζει τη Μεογειακή διατροφή και τη δίαιτα DASH, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της υπέρτασης (MIND από τα αρχικά των λέξεων Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay, δηλαδή Μεσογειακή-DASH Παρέμβαση για την Νευροεκφυλιστική Καθυστέρηση).

Στην έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Alzheimer's & Dementia, συμμετείχαν περισσότερα από 900 άτομα ηλικίας μεταξύ 58 και 98 ετών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων για τις διατροφικές τους συνήθειες και στη συνέχεια υπεβλήθησαν σε επαναλαμβανόμενες νευρολογικές εξετάσεις. Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που ακολουθούσαν αυστηρά τις συστάσεις της δίαιτας MIND είχαν επίπεδο διαγνωστικής λειτουργίας αντίστοιχο με ενός ατόμου 7.5 χρόνια νεότερου. Ο κίνδυνος εμφάνισης νόσου Αλζχάιμερ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν μειωμένος κατά 53% στη συγκεκριμένη κατηγορία των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ κατά περίπου το ένα τρίτο μειωνόταν ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου και μεταξύ όσων ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα με λιγότερη αυστηρότητα. 

Τι προβλέπει όμως η δίαιτα MIND;
1. Συχνές μερίδες πράσινων, φυλλωδών λαχανικών, όπως σπανάκι, μπρόκολο, λάχανα κλπ, τα οποία είναι γεμάτα με βιταμίνες A και C, ενώ περιέχουν πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά. Συνιστώνται τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα, ωστόσο τα μεγαλύτερα οφέλη επέρχονται στον εγκέφαλο με έξι ή και περισσότερες μερίδες πράσινων λαχανικών την εβδομάδα.

2. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείονται τα υπόλοιπα λαχανικά από την καθημερινή διατροφή. Κάθε άλλο. Οι ερευνητές συνιστούν σαλάτα και τουλάχιστον ένα μη πράσινο και φυλλώδες λαχανικό την ημέρα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

3. Να εντάξουμε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή μας. Περιέχουν υγιή λίπη, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει μείωση του κινδύνου εμφάνισης της κακής χοληστερόλης και των καρδιακών παθήσεων. Πέντε φορές την εβδομάδα αρκούν, σύμφωνα με τη δίαιτα MIND.

4. Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα συνιστώνται μούρα. Ειδικά τα βακκίνια (κράνμπερι) αξιολογούνται ως "τα πιο ισχυρά τρόφιμα", όσον αφορά την προστασία του εγκεφάλου, ενώ σημαντική  ωφέλεια φαίνεται ότι προσφέρουν και οι φράουλες. 

5. Τρεις φορές την εβδομάδα συνιστώνται τα φασόλια, που άλλωστε έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενώ περιέχουν λίγες θερμίδες και λίπη, και παράλληλα βοηθούν το μυαλό να παραμείνει δραστήριο. 

6. Πολύ ωφέλιμα είναι τα ψωμιά ολικής άλεσης. Προτείνονται τρεις μερίδες την ημέρα.

7. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το διαιτολόγιό μας πρέπει να περιέχει ψάρι.

8. Εξίσου ωφέλιμα είναι και τα πουλερικά. Συνιστώνται τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα.

9. Λάδι για μαγείρεμα; Αποκλειστικά ελαιόλαδο, σύμφωνα με τη δίαιτα MIND.

10. Ωφέλιμο είναι επίσης και το ένα ποτήρι κρασί την ημέρα - αλλά μόνο ένα.

11. Το κόκκινο κρέας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τέσσερις μερίδες την εβδομάδα (Όμως μιας και είμαστε μεσογειακός λαός, γιατί να μην ακολουθήσουμε τις οδηγίες της καθαρά Μεσογειακής δίαιτας, που προβλέπει μόνο μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα;)

12. Το βούτυρο και η μαργαρίνη δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ένα κουταλάκι την ημέρα. Αντ' αυτών προτείνεται άφοβα η χρήση ελαιολάδου.

13. Το αγαπημένο τυρί πρέπει να περιοριστεί πάρα πολύ και να μην τρώμε περισσότερες από μία μερίδες την εβδομάδα. 

14. Αρνητικά επιδρούν στη διαγνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και τα γλυκά, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα πέντε την εβδομάδα (Πέντε γλυκά, όχι μερίδες).

15. Το πολύ μία φορά την εβδομάδα συνιστώνται τα τηγανητά φαγητά, όπως και το φαστ φουντ. 




Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου