16 Μαΐου 2016

Οι σταρ της φετινής Γιουροβίζιον σε μη γιουροβιζιονικά τραγούδια!


Τους ακούσαμε στη Γιουροβίζιον, σε κάποιους άρεσαν, σε άλλους πάλι όχι, όμως η  σχέση τους με τη μουσική δεν εξαντλείται μόνο στη Γιουροβίζιον. Έχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες καριέρες στις χώρες τους, ενώ το μουσικό τους στιλ δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το στιλ με το οποίο εμφανίστηκαν στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Για να μην μπαίνετε στη διαδικασία να ψάχνετε τοYoutube σας προτείνω κάποια ενδεικτικά τραγούδια των πιο συζητημένων τραγουδιστών της φετινής Γιουροβίζιον. Θα μπορούσαν άραγε να σημειώσουν εμπορική - ή απλά ραδιοφωνική - επιτυχία στην Ελλάδα και με κάποιο άλλο από τα τραγούδια της μέχρι σήμερα δισκογραφίας τους;

"Δεν είμαι η Γκά-Γκα. Είμαι εγώ, η Τζαμάλα" συστηνόταν η φετινή νικήτρια της Γιουροβίζιον το 2010 μ' ένα ρυθμικό τραγούδι, που παραπέμπει στο στυλ της αδικοχαμένης Amy Winehouse. Η φωνή της πάντα ιδιαίτερη, την αγαπάς ή σ' εκνευρίζει αφόρητα (για το "It's Me Jamala" μιλώντας πάντα). 
Η αλήθεια είναι ότι οι μπαλάντες αναδεικνύουν καλύτερα της φωνή της Τζαμάλα και της ταιριάζουν περισσότερο, όπως θα διαπιστώσετε και από το παρακάτω τραγούδι (στα ουκρανικά) με το ατμοσφαιρικό βιντεοκλίπ.


Τι να πει κανείς γι' αυτήν τη σπάνια φωνή της Αυστραλέζας Ντάμι Ιμ; Κάθε τραγούδι της είναι και μια ξεχωριστή απολαυστική εμπειρία για τ' αυτιά. Αν ξεχώρισα το "Gladiator" - εκτός βέβαια λόγω του ότι έπρεπε ένα τραγούδι να ξεχωρίσω - είναι για το πανέμορφο βιντεοκλίπ σαν ταινία μικρού μήκους με αναφορές στην ιστορία της Κορέας, που είναι και η πατρίδα της.


Δεν θυμάμαι αν ήταν 2002 ή 2003, όταν ένας ραδιοφωνικός σταθμός των Σερρών έπαιζε μια αγγλόφωνη μπαλάντα, που μάλιστα παρέμεινε για αρκετές εβδομάδες στο νούμερο ένα του τσαρτ του σταθμού, χωρίς όμως ν' αναφέρει ποτέ τ' όνομα του καλλιτέχνη. Βασικά ήταν ένα συγκρότημα, που ονομαζόταν Smash και το πανέμορφο εκείνο τραγούδι (που μου άρεσε τόσο, ώστε το έγραψα και σε κασέτα!) είχε τίτλο "Talk To Me". Ένα από τα δύο μέλη του συγκροτήματος ήταν ο Σεργκέι Λάζαρεφ, ο οποίος είναι σχεδόν αγνώριστος στο βιντεοκλίπ.

Από το 2005, ο Σεργκέι ακολουθεί σόλο καριέρα με τεράστια επιτυχία στη Ρωσία, τραγουδώντας φυσικά κυρίως στη μητρική του γλώσσα. Μια από τις πιο πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες του είναι και το χαριτωμένο "ЭТО ВСЁ ОНА" (σύμφωνα με το Google Translate σημαίνει "Όλα είναι εκείνη"), που συνοδεύεται από ένα διασκεδαστικό βιντεοκλίπ, όπου ο Σεργκέι αναδεικνύει και το κωμικό του ταλέντο.

Αν πάλι τον προτιμάτε σε αγγλόφωνα τραγούδια, ίσως έχετε εντοπίσει στο youtube το "Take It Off", που διαπνέεται από μια προφανέστατη γκέι αισθητική. Άλλωστε, ένας από τους λόγους που ο Σεργκέι Λάζαρεφ έγινε αγαπητός από τους γιουροφάν, είναι και η gay friendly συμπεριφορά του, παρότι προέρχεται από μια χώρα που δε φημίζεται για την ανοιχτομυαλοσύνη της απέναντι στους ομοφυλόφιλους. (Κι αν δεν το έχετε ανακαλύψει, απλά κλικάρετε στον παρακάτω σύνδεσμο: www.youtube.com/watch?v=rh8PKhA1s3I)


Ο Αμίρ Χαντάτ έγινε γνωστός στη Γαλλία μέσα από το γαλλικό Voice, όμως η καριέρα του δεν είχε κάποια ιδιαίτερη συνέχεια, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους συμμετέχοντες σε τάλεντ σόου. Η Γιουροβίζιον τον βοήθησε πολύ, ώστε το πρώτο του άλμπουμ (για τη Γαλλία μιλώντας, καθώς είχε προηγηθεί ένα παλιότερο με τραγούδια στα ισραηλινά), που κυκλοφόρησε μόλις στα τέλη του περασμένου Απριλίου, έφτασε στο νούμερο 11 του γαλλικού τσαρτ, τη στιγμή που το πρώτο single του άλμπουμ, το οποίο μάλιστα είχε κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2015, δεν κατάφερε να μπει καν στο τοπ100! Ωστόσο, ένα τραγούδι του Αμίρ που έχω ξεχωρίσει, δεν περιλαμβάνεται σε κάποια δισκογραφική του δουλειά. Είναι μια πανέμορφη, μελωδική μπαλάντα με τίτλο "Silence", που αξίζει την προσοχή σας.

Αν πάλι θέλετε ν' ακούσετε τον Αμίρ σε αγγλικό στίχο, πολύ καλή είναι η παρακάτω διασκευή του κλασικού τραγουδιού του Έλτον Τζον "Candle In The Wind".


Ο Φρέντι από την Ουγγαρία μπορεί να κόλλησε στην 15η θέση του τελικού της Γιουροβίζιον, όμως προκάλεσε αίσθηση με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του. Φυσικά, τα περισσότερα τραγούδια του είναι γραμμένα σε ουγγρικούς στίχους, όμως υπάρχει κι ένα ενδιαφέρον τραγούδι του στα αγγλικά, για όσους και όσες πάσχετε από Φρεντίτιδα! Τίτλος του: "Mary Joe".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου