4 Ιουλίου 2016

Ποιο είναι το αληθινό σχήμα των πραγμάτων; Ίσως η καλύτερη οπτική ψευδαίσθηση που έχετε δει [βίντεο]

Οι οπτικές ψευδαισθήσεις είναι ένα είδος επιστημονικής "μαγείας", που σ'αφήνουν με το στόμα ανοιχτό από την έκπληξη, όμως ξέρεις ότι οπωσδήποτε υπάρχει μια απόλυτα λογική εξήγηση - κι ας σποζοκεφαλιάζεις με τις ώρες για να την ανακαλύψεις. Χάρη στα βίντεο που ανεβαίνουν στο ίντερνετ, οι οπτικές ψευδαισθήσεις έχουν περάσει σ' ένα άλλο επίπεδο, όπου η κίνηση δίνει τον τόνο (θα μπορούσαμε να μιλάμε καλύτερα για "οπτικοκινητικές ψευδαισθήσεις") και το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό. 

Πολλοί δεν τον γνωρίζουν, όμως κάθε χρόνο - τα τελευταία χρόνια - διεξάγεται ένας διαδικτυακός διαγωνισμός, όπου ανακηρύσσονται τα καλύτερα βίντεο οπτικών ψευδαισθήσεων της χρονιάς βάσει των συμμετοχών που υποβάλλονται - συνήθως από πανεπιστήμια απ' όλον τον κόσμο). Πρόσφατα έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το 2016 και θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό από τα περισσότερα βίντεο.

Κατά τη γνώμη μου, ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή οπτική ψευδαίσθηση ήταν αυτή που κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Μοιάζει αδιανόητο, αδύνατο να εξηγηθεί από έναν ανίδεο μέσο άνθρωπο κι όμως... Το είδωλο ενός αντικειμένου στον καθρέφτη μπορεί να φαντάζει πολύ διαφορετικό απ' αυτό που βλέπουμε να υπάρχει μπροστά στα ίδια μας τα μάτια. Το παρακάτω βίντεο είναι η απόδειξη,  καθώς οι κύκλοι μεταμορφώνονται σε ορθογώνια και το αντίστροφο απλά και μόνο λόγω του καθρέφτη.
Το βίντεο δημιούργησε ο καθηγητής μηχανικής του πανεπιστημίου Μέιτζι στην Ιαπωνία, δρ. Κοκίτσι Σιγκουιχάρα.


Περισσότερα βίντεο και τις καλύτερες συμμετοχές για το 2016 μπορείτε να δείτε εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου