14 Σεπτεμβρίου 2018

11880 Αμερικανοί κατέληξαν στο νοσοκομείο εξαιτίας των βιβλίων το 2017. Γιατί συνέβη αυτό και πώς δεν θα συμβεί το ίδιο σε σας!


11880. Δεν είναι μόνο αριθμός τηλεφώνου, αλλά και ο αριθμός των Αμερικανών που βρέθηκαν στα Επείγοντα Περιστατικά κάποιου νοσοκομείου μέσα στο 2017, εξαιτίας ενός βιβλίου! Γιατί τα βιβλία μάς μορφώνουν, συμβάλλουν στην πνευματική μας καλλιέργεια, διευρύνουν τους ορίζοντές μας, μας φέρνουν πιο κοντά σε άλλους πολιτισμούς, μας εξοικειώνουν με διαφορετικούς τρόπους σκέψης και γενικά μας βοηθούν να δούμε τον κόσμο και με μια άλλη ματιά, όμως κάποιες φορές κρύβουν κινδύνους και προκαλούν ατυχήματα!
Σύμφωνα με την αμερικανική επιτροπή προστασίας καταναλωτή (USCPSC), που ειρήσθω εν παρόδω διαθέτει έναν εξαιρετικά οργανωμένο και συχνά ανανεωμένο λογαριασμό στο Τουίτερ, οι 11880 τραυματισμοί των Αμερικανών προκλήθηκαν από διάφορες αιτίες, όπως: κάποιο βιβλίο τους χτύπησε, οι ίδιοι σκόνταψαν ή γλίστρησαν σε κάποιο βιβλίο, έπεσαν την ώρα που μετέφεραν βιβλία ή την ώρα που μάζευαν βιβλία από το πάτωμα, ένα ιπτάμενο βιβλίο προσγειώθηκε πάνω τους, άλλοι τραυματίστηκαν γυρνώντας τις - κοφτερές σα λεπίδες - σελίδες ενός βιβλίου, άλλοι πάλι επηρεάστηκαν ψυχολογικά διαβάζοντας κάποιο βιβλίο κλπ. 
Η λύση βέβαια δεν μπορεί να είναι η αποχή από το διάβασμα, αφού τα οφέλη που αυτό μας προσφέρει είναι ανεκτίμητα. Χρειάζεται μόνο μια μεγαλύτερη προσοχή και καλύτερη διαχείριση από την πλευρά μας. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να θυμόμαστε ότι:
1. Απομακρύνετε τα βιβλία (και γενικότερα τα βαριά αντικείμενα εδώ που τα λέμε) από ράφια που βρίσκονται πάνω από το κεφάλι σας είτε πρόκειται για το γραφείο είτε για το κρεβάτι είτε για οποιονδήποτε άλλο χώρο του σπιτιού. 
2. Αν δεν υπάρχει κάποια πρόχειρη βιβλιοθήκη, καλύτερα τα βιβλία να στοιβάζονται σε μια γωνία στο γραφείο ή στο πάτωμα· αλλά σε μια γωνία και όχι στο κέντρο ή σε σημεία όπου δεν χρειάζεται να είσαι Σκουντούφλης για να πέσεις πάνω  τους και να το πάθεις τελικά το ατύχημα!
3. Γενικά, όταν περπατάτε, προσέχετε πού πατάτε και μην ονειροπολείτε άσκοπα! Γιατί αν όχι κάποιο βιβλίο ή κάποια στοίβα από βιβλία, όλο και κάποιο άλλο αντικείμενο μπορεί να σταθεί στο δρόμο σας απροειδοποίητα και να καταλήξετε στα Επείγοντα μόνο και μόνο επειδή ονειρευόσασταν εκείνη την υπέροχη βραδιά που σας έμεινε αξέχαστη. Ε, ας μην είναι και η τελευταία!
4. Το ίδιο ισχύει και για τα κινητά τηλέφωνα. Θέλετε να μιλήσετε με τον κολλητό ή την κολλητή σας ή έστω να κλείσετε κάποιο επαγγελματικό ραντεβού; Καθήστε ήσυχα ήσυχα σε μια ακρίτσα του καναπέ και μιλήστε με τις ώρες άφοβα! 
5. Αν σας εξοργίσει κάποιος σε βαθμό να θέλετε να του πετάξετε ό,τι βρείτε πρόχειρο, προσπαθήστε αυτό το πρόχειρο αντικείμενο να μην είναι βιβλίο, για να μην στείλετε και στο νοσοκομείο τον άνθρωπο. Απειλή δεν είναι μόνο τα βαριά βιβλία, γιατί και 50 σελίδες να είναι αυτό, τι γίνεται αν το βιβλίο πετύχει διάνα το μάτι εκείνου που σας εξόργισε; Υπάρχει άλλωστε το ενδεχόμενο να σας γυρίσει μπούμερανγκ, ειδικά αν το αντικείμενο της οργής σας πιστεύει στο ρητό "βιβλίο έδωσες, βιβλίο θα λάβεις".
6. Μην μεταφέρετε πολλά βιβλία μαζί (π.χ. σε μια μετακόμιση, για να επιστρέψετε τα δανεικά κι αγύριστα βιβλία χρόνων από τη δανειστική βιβλιοθήκη της γειτονιάς ή κι αν ακόμα εργάζεστε σε χώρο με βιβλία), αν βέβαια δεν έχετε κάποιο σακίδιο, που θα αποτελούσε την πλέον ενδεδειγμένη λύση. Καλύτερα να αργήσετε λίγο παραπάνω στο ραντεβού, παρά να καταλήξετε στο νοσοκομείο για γύψο στο πόδι χάνοντας οριστικά το ραντεβού! (Τη φωτογραφία στην κορυφή του θέματος, την έβαλα ως παράδειγμα προς αποφυγή και μόνο!)
7. Ρίξτε τον εγωισμό σας και αν ένα βιβλίο βρίσκετε σε ψηλό ράφι και δεν μπορείτε να το φτάσετε εύκολα, απευθυνθείτε σε κάποιον ψηλότερα. Μπορεί αν σταθείτε στις μύτες των ποδιών και μετά από πολλή ώρα επιμονής να το φτάσετε τελικά, όμως ο κίνδυνος αυτό να σας έρθει κατακέφαλα είναι πάντοτε υπαρκτός!
8. Πριν αρχίσετε το διάβασμα, φροντίστε να έχετε δίπλα σας ένα βρεχτήρα για τα δάχτυλα. Η επίσης γνωστή μέθοδος του σαλιώματος δεν προτείνεται, γιατί δεν σας φταίει και σε τίποτα ο επόμενος που σκοπεύει να διαβάσει το ίδιο βιβλίο, ειδικά όταν αυτός σας βλέπει να αφήνετε το γενετικό σας κώδικα στις σελίδες του βιβλίου αυτού μέσω των δαχτύλων σας!
Κάποιες φορές το χαρτί κόβει σαν μαχαίρι και οφείλω να συνεισφέρω την προσωπική μου μαρτυρία, όταν γυρνώντας τις σελίδες ενός παλιού τόμου με συμβόλαια και επίσημα έγγραφα στο Υποθηκοφυλακείο, είδα ξαφνικά τη σελίδα να βάφεται κόκκινη, για ν' ανακαλύψω ότι το αίμα έρεε άφθονο από το δάχτυλό μου, λερώνοντας εκτός των άλλων και το πουκάμισό μου! Και μπορεί να μην κατέληξα στα Επείγοντα, όμως ξόδεψα πολύ οινόπνευμα και βαμβάκι μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία!
9. Πριν διαβάσετε το τελευταίο βιβλίο τρόμου του Στίβεν Κιγκ ή πριν αρχίσετε να αναζητάτε μαζί με τον Ηρακλή Πουαρό το δολοφόνο σ' ένα ακόμα αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, κάντε καλού κακού ιατρικές εξετάσεις, γιατί όταν στην τελευταία σελίδα ανακαλύψετε ποιος επιτέλους ήταν αυτός που σκότωσε τον Ρότζερ Ακρόιντ, υπάρχει κίνδυνος να είναι και η τελευταία σελίδα βιβλίου που θα διαβάσετε ποτέ στην ζωή σας, αν είστε αγχώδεις ή/και με ευαισθησίες στην καρδιά.
10. Αποφύγετε πάση θυσία τα βιβλία με αρρώστιες τύπου "πρακτικός γιατρός στο σπίτι". Ακόμα κι αν δεν έχετε πραγματικό πρόβλημα, είναι αρκετά πιθανό ν' αποκτήσετε ένα - απλά και μόνο διαβάζοντας τα υπαρκτά ή μη συμπτώματα.


Διαβάστε κι αυτό: 2300 Αμερικανοί τραυματίστηκαν εξαιτίας της πίτσας το 2017. Πώς δεν θα συμβεί το ίδιο και σ' εσάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου