22 Νοεμβρίου 2018

Οι πρώτοι τηλεοπτικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης (από το 1960 μέχρι το ξεκίνημα της ΕΤ-3)

Παρότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, υπάρχει η τάση να καταγράφονται οι κάθε είδους πρωτιές με επίκεντρο την πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έλευση της τηλεόρασης στην Ελλάδα. Επίσημη ημερομηνία έναρξής της θεωρείται η 23η Φεβρουαρίου 1966, όταν το ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) ξεκίνησε να εκπέμπει το πρόγραμμά του. Όμως ο τηλεοπτικός σταθμός του ΕΙΡ (πλέον ΕΙΡΤ) δεν ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα. Το Σεπτέμβριο του 1960 λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος πειραματικός τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα μετά από πρωτοβουλία της ΔΕΗ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

ΔΥΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Στο περίπτερο της ΔΕΗ στην Έκθεση είχε στηθεί ένα κανονικό στούντιο με χορηγία της εταιρίας ηλεκτρικών ειδών Philips, ενώ οθόνες είχαν στηθεί σε διάφορα σημεία τόσο εντός του Εκθεσιακού χώρου όσο και σε άλλα σημεία της συμπρωτεύουσας. Ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει από τις 7 το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε τη ΔΕΘ, ενώ το τακτικό πρόγραμμα του σταθμού ξεκίνησε να μεταδίδεται από το επόμενο βράδυ και καθ’ όλη τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως.
Αυτό ήταν το πρόγραμμα της πρώτης βραδιάς (4 Σεπτεμβρίου 1960):
- Κήρυξη έναρξης μετάδοσης προγράμματος από τον υφυπουργό προεδρίας της κυβέρνησης, Τριανταφυλλάκο
- Ήχοι στην τύχη (παίζει το κουαρτέτο Λαυράνου)
- 5.000 χρόνια μόδας.
- Νύχτες του Θερμαϊκού (τραγουδά η Μαίρη Λω με το Νίκι Γιάκοβλεφ στο πιάνο)
- Εις τα φτερά της προκοπής
- Το καταραμένο φίδι (το ελληνικό χορόδραμα υπό τη διεύθυνση της Ραλλούς Μάνου)
- Μουσική που αγαπάτε
- Οι προσκεκλημένοι της ΔΕΗ (ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ, Γ. Πεζόπουλος, υποδέχεται τον υπουργό Βορείου Ελλάδος κ. Θεολογίτη και άλλους επίσημους καλεσμένους σε μία συζήτηση επί του θέματος της ημέρας)
- Διασκεδάστε μαζί μας (Τηλεφωνικό παιχνίδι με τον Άλκη Στέα)
- Καληνύχτα Θεσσαλονίκη (ο Νίκι Γιάκοβλεφ με την άγνωστη Αθηναία).

Κι αυτό ήταν το πρόγραμμα του σταθμού δυο μέρες αργότερα (6 Σεπτεμβρίου 1960):
19.30΄ Έναρξη
19.35΄ Χαρούμενες Νότες (κουαρτέτο Λαυράνου)
19.50΄ Μια φορά κι έναν καιρό
20.00΄ Ειδήσεις
20.05΄ Μουσικαί εξομολογήσεις (Μαίρη Λω - Νίκι Γιάκοβλεφ)
20.15΄ Ο παλμός της εποχής
20.30΄ Ο Μαρσύας (το χορόδραμα υπό τη διεύθυνση της Ραλλούς Μάνου)
20.45΄ Ο μεγάλος μας κόσμος
21.00΄ Οι προσκεκλημένοι της ΔΕΗ
21.20΄ Είναι εύκολο ν' ανάψεις το φως
21.30΄ Τηλεφωνικό παιχνίδι με τον Άλκη Στέα
22.00΄ Καληνύχτα Θεσσαλονίκη (Η άγνωστη Αθηναία και ο Νίκι Γιάκοβλεφ)

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής στα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού της ΔΕΗ:


Όμως παράλληλα με τον πειραματικό τηλεοπτικό σταθμό της ΔΕΗ, στο αμερικανικό περίπτερο λειτουργούσε έγχρωμος τηλεοπτικός σταθμός, ώστε, όσοι είχαν την τύχη να επισκεφθούν το αμερικανικό περίπτερο εκείνη τη χρονιά, είχαν την τύχη να δουν έγχρωμες τηλεοπτικές εκπομπές πριν καν ξεκινήσει η επίσημη λειτουργία της τηλεόρασης στην Ελλάδα!
Αυτό ήταν το πρόγραμμα του δεύτερου σταθμού στις 10 Σεπτεμβρίου 1960, που είχε σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια και πιο έντονο ψυχαγωγικό χαρακτήρα:
09.30΄ Δελτίο ειδήσεων και μετεωρολογικό δελτίο
09.45΄ επίδειξη τεχνητών μελών από τον ανάπηρο Τζέρρυ Λήβυ
10.00΄ Ντούο Μελόντικα, με τον Εμμ. Παναγιωτάκη στο πιάνο και το Βιταλιάνο Ποζέλι στο ακορντεόν
10.15΄ Έφη Ντιάμοντ (τραγούδι)
10.30΄ Σκίτσα από τον Π. Δρατσίδη
11.00΄ Συνθέσεις για πιάνο από την Αντιγόνη Παπαμικροπούλου
11.45΄ Το κουκλοθέατρο του Μπάρμπα Μητούση
12.00΄ Επιδείξεις καλλυντικών του οίκου Ρεβλάν
12.30΄ Ο κωμικός Χάρρυ Κλιν
17.30΄ 30 σκίτσα με γραφομηχανή της Λιλής Λαγίδου
18.00΄ Επίδειξη καλλυντικών του οίκου Κωνστάνς
18.15΄ Τρίο Αμόρε (κιθάρα και τραγούδι)
18.30΄ Καραγκιόζης του Ευγένιου Σπαθάρη
19.00΄ Κάσι και Φίλιπ (χορευτικό ντουέτο)
19.15΄ Ο κωμικός Χάρρυ Κλιν
19.30΄ Ο μίμος Τάσσος Γιαννόπουλος
20.00΄ Τρίο Μορένο
20.20΄ Η ορχήστρα της Ερ Σι Άι με τη Μαίρη Καζάκου, το Γιώργο Ταλιούρη, τον Τόνι Γουγούση και το τρίτο Γκρέκο
20.40΄ Ο Γιώργος Οικονομίδης με το συγκρότημά του, τη Μαρία Σύλβα και τον Βάσο Σπέλιο

Η «ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Θα μεσολαβούσε μια πενταετία αδράνειας παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες προθέσεων για ίδρυση ενός επίσημου τηλεοπτικού σταθμού. Τελικά, ο πρώτος οργανωμένος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα, που σε αντίθεση με τον πειραματικό σταθμό της ΔΕΗ το 1960, δεν είχε ημερομηνία λήξης, αλλά η μετάδοση του προγράμματός του συνεχίστηκε επί σειρά ετών, εξέπεμψε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 1965.

Ήταν ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός – αλλά και γενικότερα ο πρώτος επίσημος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα – η ύπαρξη του οποίου οφειλόταν στο όραμα των Γιώργου Ρηγόπουλου, Αντώνη Παπαζαχαρίου, Στέλιου Πανέτσου και Ναούμ Βοσνιάκου. Σύμφωνα με το βιβλίο του Στάθη Βαλούκου, «Η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης» των εκδόσεων Αιγόκερως, το όνομα του σταθμού ήταν Κανάλι 3, ίσως επειδή εξέπεμπε από το συγκεκριμένο δίαυλο, όμως επί σειρά ετών ο τύπος της συμπρωτεύουσας θα αναφερόταν σ’ αυτόν ως Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει το απόγευμα του Σαββάτου, 5 Σεπτεμβρίου 1965, μεταδίδοντας την τελετή των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως, ενώ την επομένη ξεκίνησε η αναμετάδοση του τακτικού του προγράμματος. Πρώτα προβλήθηκε το χαιρετιστήριο μήνυμα του προέδρου της ΔΕΘ, Ιωάννη Βελλίδη, ακολούθησε δελτίο τοπικών ειδήσεων, κωμικά σκετσάκια με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, καθώς επίσης ντοκιμαντέρ, ταινίες και κινούμενα σχέδια.

Συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό είχαν τις επόμενες ημέρες και άλλοι ηθοποιοί, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, ο Νίκος Κούρκουλος, η Βιβέτα Τσιούνη κλπ., ενώ ειδικό πρόγραμμα ετοίμασε και ο εξαιρετικά δημοφιλής παρουσιαστής του ραδιοφώνου, Γιώργος Οικονομίδης. Τα ντοκιμαντέρ παρουσίαζαν τουριστικά μέρη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας.
Όσοι διέθεταν δέκτες στα σπίτια ή στα καταστήματά τους έπρεπε απλά να στρέψουν τις κεραίες τους προς το χώρο της Έκθεσης, όμως υπήρχαν επιφυλάξεις ως προς την ποιότητα του σήματος εάν παρεμβάλλονταν ισχυροί οικοδομικοί όγκοι!

Δεν έλειπαν βέβαια και ειδικές, έκτακτες εκπομπές, όπως η αναμετάδοση του Φεστιβάλ Τραγουδιού από το Παλαί ντε Σπορ στις 16 Σεπτεμβρίου, ωστόσο αυτό ήταν το τυπικό πρόγραμμα της Τηλεοράσεως Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Δ.Ε.Θ.:
12.30΄ Χρήσιμες πληροφορίες
12.35΄ Ειδήσεις της Έκθεσης
12.45΄ Κάτι που σας ενδιαφέρει
12.50΄ Ντοκιμαντέρ
13.10΄ Κάτι που σας ενδιαφέρει
13.15΄ Ειδήσεις (10λεπτης διάρκειας)
Μεσημεριανή Διακοπή
18.35΄ Παιδικό πρόγραμμα
18.55΄ Κάτι που σας ενδιαφέρει
19.00΄ Αθλητισμός
19.20΄ Κάτι που σας ενδιαφέρει
19.25΄ Σατιρικό ταχυδρομείο
19.35΄ Ντοκιμαντέρ
19.55΄ Κάτι που σας ενδιαφέρει
20.00΄ Χιουμοριστικό ωροσκόπιο
20.10΄ Ειδήσεις
20.15΄ Ψυχαγωγικό πρόγραμμα
20.35΄ Ειδήσεις της Έκθεσης
20.45΄ Κάτι που σας ενδιαφέρει
20.50΄ Για την ομορφιά της γυναίκας
21.00΄ Κινηματογραφικό έργο
21.50΄ Διάλειμμα
22.00΄ Συνέχεια κινηματογραφικού έργου
22.45΄ Ειδήσεις της Έκθεσης
22.55΄ Νυκτερινό δελτίο ειδήσεων
23.10΄ Λήξη προγράμματος

Οι εργαζόμενοι της «Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης» ήταν 40, ενώ ήρθαν και τρεις οπερατέρ από την Ιταλία, συνεργάτες της «Ρεκόρντ Φιλμ», που παρείχε στο σταθμό διάφορα φιλμάκια. Τα τηλεοπτικά προγράμματα μπορούσα να παρακολουθήσουν όσοι διέθεταν τηλεοπτικούς δέκτες, καθώς και οι επισκέπτες της ΔΕΘ σε μία από τις 25 συσκευές, που είχαν τοποθετηθεί στον εκθεσιακό χώρο.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η «Τηλεόραση Θεσσαλονίκης» συνέχισε να λειτουργεί και μετά το πέρας της Έκθεσης, ενώ τα στούντιό της συνέχισαν να φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο και πιο συγκεκριμένα στο περίπτερο νούμερο 5. Μάλιστα με αγγελία στις τοπικές εφημερίδες, ο σταθμός αναζητούσε «ευπαρουσίαστες αποφοίτους γυμνασίου διά σπίκερ τηλεοπτικών εκπομπών». Εξάλλου, ένα από τα δώρα (μαζί μ’ ένα συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τον αμφιλεγόμενο κινηματογραφικό παραγωγό Τζέιμς Πάρις, ένα ρούχο του Γιάννη Γαλάτη, διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα κλπ.) που κέρδισε η ηθοποιός Βέρα Κρούσκα, όταν εξελέγη Μις Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966, ήταν κι ένα συμβόλαιο συνεργασίας με την Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία στις 3 Ιουλίου 1966, στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούσαν 3000 δέκτες τηλεόρασης, ενώ σε κάθε μία από τις οθόνες, που υπήρχαν σε καταστήματα και γενικά σε δημόσιους χώρους, αντιστοιχούσαν 10 με 12 χιλιάδες θεατές το χρόνο. Σύμφωνα με την  ίδια έρευνα, ο τηλεοπτικός σταθμός της Θεσσαλονίκης είχε εμβέλεια 180 χιλιομέτρων, την ώρα που η εμβέλεια του ΕΙΡΤ στην Αθήνα έφτανε μόλις τα 12 χιλιόμετρα. Έτσι, την τηλεόραση Θεσσαλονίκης, που εκείνη την περίοδο εξέπεμπε 4ωρο πρόγραμμα τις καθημερινές και πεντάωρο τις Κυριακές, μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι της Κατερίνης, της Έδεσσας, της Νάουσας, του Κιλκίς, της Βέροιας, του Καϊμακτσαλάν, ακόμη και των Σκοπίων.

Κι ένα σκανδαλάκι: Στις αρχές Αυγούστου 1966, ο Αλέξανδρος Λεμπέσης, τεχνικός διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού, συνελήφθη ως φυγόποινος μετά την καταδίκη του από το πλημμελειοδικείο Αθηνών σε φυλάκιση πέντε μηνών και δεκαπέντε ημερών για παραβίαση του άρθρου περί επιταγών και για υπεξαίρεση εισφορών ασφαλισμένων, που πάντως δεν φαίνεται να είχε σχέση με τη λειτουργία του σταθμού.

Κατά τ’ άλλα, το 1966 το πρόγραμμα του σταθμού εμπλουτίστηκε με την προβολή των 16 κυριότερων αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Αγγλίας, μεταξύ των οποίων: η αναπάντεχη νίκη της Ουγγαρίας κατά της Βραζιλίας με 3-1, η ήττα της βραζιλιάνικης ομάδας από την πορτογαλική με το ίδιο σκορ, οι δύο ημιτελικοί Αγγλίας – Πορτογαλίας (2-1) και Γερμανίας – Ρωσίας (2-1), η μάχη Πορτογαλίας και Ρωσίας για την τρίτη θέση, ο θεαματικός τελικός Αγγλίας – Γερμανίας που έληξε με σκορ 4-2, κλπ.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε και θεατρικές μεταδόσεις. Για παράδειγμα, στις 21 Ιουνίου 1966, η εκπομπή «Καλλιτεχνικό Ρεπορτάζ» μετέδωσε αποσπάσματα από την επιθεώρηση «Μπλεξίματα – Μπερδέματα», που εκείνη την περίοδο παιζόταν στο θέατρο «Διάνα» της πόλης. Αντίστοιχα, στις 5 Ιουλίου 1966, η Τηλεόραση Θεσσαλονίκης πρόβαλε σκηνές από την επιθεώρηση «Συρτάκι στη Βουλή», στην οποία βέβαια συμμετείχαν άγνωστοι καλλιτέχνες του μουσικού θιάσου Μιχ. Βροντάκη. Σκηνές από την παράσταση «Η κυρία του Μαξίμ», που ο θίασος Αναλυτή-Ρηγόπουλου-Βογιατζή ανέβασε στο θέατρο «Αυλαία» της πόλης, κινηματογράφησε και παρουσίασε ειδικό συνεργείο του σταθμού στις 30.05.1967.

Εξάλλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε – για την επικαιρότητα της εποχής – η  κινηματογράφηση και προβολή (στα πλαίσια της εκπομπής «Το γεγονός της ημέρας») της άφιξης των οκτώ επιζώντων ναυαγών του μότορσιπ «Στρατονίκη», που λίγες μέρες νωρίτερα είχε βουλιάξει κοντά στην ακτή της μονής Βατοπεδίου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης διά του αντιτορπιλικού «Βέλλος» το μεσημέρι της 9 Σεπτεμβρίου 1967.

Βέβαια δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με την ποιότητα του μεταδιδόμενου προγράμματος. Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν τόσο το σταθμό της Θεσσαλονίκης όσο και το ΕΙΡΤ (μόνο για τους Αθηναίους), επειδή «καταγίνονται κατά το πλείστον εις διαφημίσεις καλλυντικών, απορρυπαντικών, ειδών επενδύσεως και υποδήσεως κλπ. και μεταδίδουν ξενόφωνον κατά κόρον και ξενόμολπον μουσικήν, ξένην προς την ψυχοσύνθεσιν και την μουσικήν παράδοσιν του Έλληνος», ώστε ορισμένοι κατέφευγαν στους τηλεοπτικούς σταθμούς γειτονικών χωρών, «ιδίως δε στους σερβικούς, οι οποίοι, όμως, μαζί με το πλούσιον οπωσδήποτε πρόγραμμά των, ασκούν εκ παραλλήλου και την πλέον ασύστολον και ασυγκάλυπτον προπαγάνδαν εις βάρος μας και επαναλαμβάνουν κατά κόρον και κατά τρόπον εξοργιστικόν, το γνωστό εκείνο τροπάριον του “Μακεντόνσκυ” και “Μακεντόνια”». (πηγή: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, Μακεδονία, 20.11.1966, σελ.2)

Κάποιες διαφημίσεις εκπομπών της Τηλεοράσεως Θεσσαλονίκης:




Μια τυχαία, πλην όμως ενδεικτική παρουσίαση του προγράμματος της Τηλεοράσεως Θεσσαλονίκης (φθινόπωρο 1967 – άνοιξη 1969).
26 Οκτωβρίου 1967:
18.00΄ Μουσική εμβατηρίων
18.15΄ Εθνικός ύμνος, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει
18.18΄ Κάτι που σας ενδιαφέρει
18.30΄ Παιδική εκπομπή
18.50΄ Μίκυ Μάους
19.00΄ Επίκαιρα του υπουργείου προεδρίας κυβερνήσεως
19.10΄ Στιγμιότυπα από την περιφορά της εικόνας του Αγίου Δημητρίου
19.25΄ Ο κόσμος της βιτρίνας
19.35΄ Ο Άγιος Δημήτριος και η ιστορία του
19.45΄ Επίκαιρα από όλον τον κόσμο
19.50΄ Ειδήσεις
19.58΄ Μετεωρολογικό δελτίο
20.00΄ Στιγμιότυπα από τη δοξολογία στο ναό του Αγίου Δημητρίου
20.15΄ Ματιές στην αγορά μας
20.25΄ Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
20.35΄ Η εκπομπή της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού
20.50΄ Ακούστε, δείτε και σημειώστε
21.00΄ Μεταφορές στις Ηνωμένες Πολιτείες
21.20΄ Κινηματογραφικό έργο
22.55΄ Το αυριανό πρόγραμμα
22.58΄ Το χρονικό της αυριανής ημέρας

24 Δεκεμβρίου 1967:
17.45΄ Μουσική
18.00΄ Κάλαντα
18.05΄ Ματιές στην αγορά μας
18.15΄ Σπίθα ελευθερίας
18.45΄ Μακεδονικό συγκρότημα Τσίτρα – Κουφογιάνκου
19.15΄ Από τη μεγάλη οθόνη στη μικρή
19.30΄ Ακούστε, δείτε και σημειώστε
19.35΄ Με τους ηθοποιούς του θεάτρου Αλεξάνδρα Λαδικού και Χρήστο Νέγκα
19.50΄ Ειδήσεις και μετεωρολογικό δελτίο
20.00΄ Η «Φίλιπς» παρουσιάζει αστυνομικές ιστορίες από τα αρχεία της Σκότλαντ Γιαρντ
20.45΄ Αποτελέσματα του ΠΡΟ-ΠΟ
20.50΄ Κάτι που σας ενδιαφέρει
21.00΄ Τα έργα της εβδομάδας
21.10΄ Με το φακό της T.V.
21.20΄ Ο κινηματογράφος στο σπίτι σας

31 Δεκεμβρίου 1967:
17.45΄ Μουσική
18.10΄ Ματιές στην αγορά μας
18.20΄ Γερμανικά επίκαιρα
18.40΄ Κάτι που σας ενδιαφέρει
18.45΄ Στην ισπανική αρένα
18.55΄ Το θαύμα του μαλλιού (ντοκιμαντέρ)
19.15΄ Από τη μεγάλη οθόνη στη μικρή
19.30΄ Γαλλικά επίκαιρα
19.40΄ Ο κόσμος της βιτρίνας
19.50΄ Ειδήσεις και μετεωρολογικό δελτίο
20.00΄ Η «Φίλιπς» παρουσιάζει
20.45΄ Αποτελέσματα του ΠΡΟ-ΠΟ
20.50΄ Ακούστε, δείτε και σημειώστε
21.00΄ Λαϊκά τραγούδια με το Βασίλη και τη Νίτσα Μποέμη
21.25΄ Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
21.35΄ Τα έργα της εβδομάδας
21.45΄ Επίκαιρα του υπουργείου προεδρίας της κυβερνήσεως
22.00΄ Το ισπανικό μπαλέτο της Μαρία Ορτέγκα
22.45΄ Ο κινηματογράφος στο σπίτι σας
00.00΄ Καλή χρονιά

9 Φεβρουαρίου 1968:
17.45΄ Μουσική
18.03΄ Ματιές στην αγορά μας
18.15΄ Παιδική εκπομπή
18.30΄ Επίκαιρα του υπουργείου προεδρίας κυβερνήσεως
18.45΄ Μαθήματα γερμανικής γλώσσας
19.00΄ Εις την ισπανική αρένα
19.10΄ Ποικίλο πρόγραμμα
19.15΄ Από τη μεγάλη οθόνη στη μικρή
19.30΄ Το έθνος ανοικοδομείται
19.50΄ Ειδήσεις και μετεωρολογικό δελτίο
20.00΄ Κάτι που σας ενδιαφέρει
20.10΄ Η εκπομπή της τροχαίας Θεσσαλονίκης
20.30΄ Εκτόξευση και προσγείωση σε αεροπλανοφόρο
21.00΄ Ο κινηματογράφος στο σπίτι σας

2 Μαΐου 1968:
17.30΄ Μουσική
17.45΄ Δίσκοι με επιτυχίες
18.03΄ Κληρονομιά της τέχνης (ντοκιμαντέρ)
18.30΄ Σκίτσα και εικόνες
18.40΄ Μάθημα αγγλικής γλώσσας
18.55΄ Σχέδιο «Απόλλων»
19.10΄ Επίκαιρα του υπουργείου προεδρίας κυβερνήσεως
19.25΄ Μίκυ Μάους
19.30΄ Με το χορευτικό όμιλο της Ντόρας Στράτου
19.40΄ Γαλλικά επίκαιρα
19.50΄ Η γυναίκα και το σπίτι
20.00΄ Ακούστε, δείτε και σημειώστε
20.10΄ Ειδήσεις και μετεωρολογικό δελτίο
20.20΄ Εμείς, εσείς και τ’ αυτοκίνητο
20.35΄ Με το φακό της T.V.
20.45΄ Δίσκοι με επιτυχίες
21.00΄ Ο κινηματογράφος στο σπίτι σας

17 Σεπτεμβρίου 1968:
17.45΄ Μουσική από δίσκους
18.03΄ Ιαπωνική λαϊκή τέχνη
18.30΄ Ματιές στην αγορά μας
18.50΄ Επίκαιρα του υπουργείου προεδρίας κυβερνήσεως
19.00΄ Νέα από τη Διεθνή Έκθεση
19.10΄ Προϊόντα της «Φίλιπς»
19.15΄ Μια μικρή ιστορία μπαλέτου
19.25΄ Ένα τέταρτο με τους μίμους «Τζίκος και Τζάκσον»
19.40΄ Χρήσιμες πληροφορίες
20.00΄ Η γυναίκα και το σπίτι
20.05΄ Ειδήσεις και μετεωρολογικό δελτίο
20.15΄ Παίζει και τραγουδά το κουιντέτο «Κέφι»
20.35΄ Η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
20.40΄ Ό,τι σας ενδιαφέρει
20.55΄ Αυτόματος βιομηχανική παραγωγή
21.25΄ Ακούστε, δείτε και σημειώστε
21.50΄ Φεστιβάλ ποντιακού χορού
22.00΄ Μουσική από δίσκους
22.15΄ Μετάδοση της εκλογής της «Μις πλαζ 1968» από το Παλαί ντε Σπορ

1 Νοεμβρίου 1968:
18.03΄ Για να γνωρίσετε την τηλεόραση της Δυτικής Γερμανίας
18.40΄ Επίκαιρα του υπουργείου προεδρίας κυβερνήσεως
18.55΄ Η γυναίκα και το σπίτι
19.00΄ Πρόληψη, βοήθεια, θεραπεία
19.20΄ Από τα Λαρόντο στον Παναμά
19.50΄ Τα νέα της οθόνης
20.00΄ Ειδήσεις και μετεωρολογικό δελτίο
20.15΄ Η εκπομπή της τροχαίας
20.35΄ Μουσική και τραγούδια από δίσκους
20.50΄ Ο κινηματογράφος στο σπίτι σας

8 Δεκεμβρίου 1968:
13.30΄ Σήμα συντονισμού
13.45΄ Μουσική από δίσκους
14.00΄ Έναρξη προγράμματος
14.05΄ Τα νέα της οθόνης
14.30΄ Κινηματογραφικό έργο: «Άλλος για το εκατομμύριο»
16.00΄ Κάτι που σας ενδιαφέρει.
16.10΄ Πρόγραμμα με τον κονφερασιέ Τυρταίο και το μίμο Άντριους
17.20΄ Η Θεσσαλονίκη τη νύχτα: «Από την μπουάτ Φαιδριάδες»
18.05΄ Επίκαιρα υπουργείου προεδρίας
18.15΄ Παιδική εκπομπή με το μίμο Άντριους
18.30΄ Με το φακό της T.V.
18.35΄ Τραγούδια με τη Σωτηρία Μπέλλου
18.55΄ Ακούστε, δείτε και σημειώστε
19.00΄ Λαϊκά τραγούδια με τους Φλωρινιώτη, Σ. Κίρμη και Ε. Χάρη
19.30΄ Διαφημίσεις
19.35΄ Τραγούδια του νέου κύματος με το Νίκο και τη Μαίρη Μωραϊτοπούλου
20.00΄ Ειδήσεις και μετεωρολογικό δελτίο
20.10΄ Ματιές στην αγορά μας
20.15΄ Ο κόσμος της γυναίκας
20.30΄ Η βιομηχανία Ζανούσι παρουσιάζει μια ιστορία του Χίτσκοκ
21.00΄ «Ντετέκτιβς», αστυνομική ιστορία – προσφορά της Φίλιπς
21.30΄ Σκηνές από το αυριανό έργο «Κόσμος και κοσμάκης»
21.35΄ Μουσική από δίσκους Βεντέττα
21.45΄ Κινηματογραφικό έργο: «Κορόιδο, γαμπρέ»

10 Δεκεμβρίου 1968:
17.45΄ Μουσική από δίσκους
18.00΄ Εθνικός ύμνος – Έναρξη
18.03΄ Επίκαιρα του υπουργείου προεδρίας κυβερνήσεως
18.15΄ Παιδική εκπομπή με το μίμο Άντριους
18.35΄ Ματιές στις βιτρίνες των καταστημάτων μας
18.40΄ Τα νέα της οθόνης
19.00΄ «Χρυσή κτένα»
19.05΄ Χρήσιμες πληροφορίες
19.15΄ Παίζει το Τρίο Δουλκαρίδη
19.40΄ Ο άλλος πόλεμος
19.55΄ Η γυναίκα και το σπίτι
20.00΄ Ειδήσεις και μετεωρολογικό δελτίο
20.15΄ Ο κομμωτής Ηλίας παρουσιάζει επινοήσεις του
20.30΄ Μουσική και τραγούδια από δίσκους
20.45΄ Σκηνές από το αυριανό έργο
20.50΄ Κινηματογραφικό έργο: «Ο εμίρης και ο κακομοίρης»

27 Δεκεμβρίου 1968:
17.45΄ Μουσική από δίσκους
18.03΄ Παιδική εκπομπή της «Φίλιπς»
18.15΄ Ματιές στις βιτρίνες
18.20΄ Ο Άντριους παρουσιάζει την παιδική εκπομπή
18.50΄ Ίσως σας ενδιαφέρει
18.55΄ Τα νέα της οθόνης
19.30΄ Παίζει και τραγουδά το «Κέφι»
19.50΄ Με το φακό της τηλεοράσεως
19.55΄ Η γυναίκα και το σπίτι
20.00΄ Ειδήσεις και μετεωρολογικό δελτίο
20.15΄ Ο Τάκης Βούης τραγουδά νέο κύμα
20.30΄ Τα επίκαιρα του υπουργείου προεδρίας κυβερνήσεως
20.40΄ Η εκπομπή της τροχαίας
21.10΄ Μουσική από δίσκους
21.20΄ Ο κινηματογράφος στο σπίτι σας

25 Μαρτίου 1969:
17.00΄ Εμβατήρια
18.05΄ Παιδική εκπομπή
18.40΄ Ματιές στην αγορά μας
18.45΄ Φοιτητική εκπομπή
19.45΄ Εθνική παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου
20.00΄ Ειδήσεις και μετεωρολογικό δελτίο
20.10΄ Με το φακό της τηλεοράσεως
20.15΄ Εορταστικό πρόγραμμα από το Α΄ γυμνάσιο θηλέων
20.45΄ Ελληνικά επίκαιρα
20.55΄ Ποντιακοί χοροί
21.15΄ Η 25η Μαρτίου
21.25΄ Ο κινηματογράφος στο σπίτι σας
22.55΄ Δελτίο καιρού και χρονικό της αυριανής ημέρας

ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ - Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ «ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».

Στις 16 Ιουλίου 1969 και ώρα 18.30΄ με τη φράση της εκφωνήτριας «Η Θεσσαλονίκη βλέπει την Αθήνα» ξεκίνησε η αναμετάδοση του τηλεοπτικού σταθμού των Ενόπλων Δυνάμεων (Τ.Ε.Δ.) στη Θεσσαλονίκη από το δίαυλο 10. Οι κάτοχοι τηλεοράσεων έπρεπε απλά να στρέψουν τις κεραίες τους προς το κτίριο του ΟΤΕ (γωνία των οδών Ερμού και Καρόλου Ντιλ), όπου βρισκόταν ο πομπός αναμετάδοσης. Το πρώτο πρόγραμμα που μεταδόθηκε ήταν στιγμιότυπα από την εκτόξευση του διαστημοπλοίου «Απόλλων 11».

Λες και απευθυνόταν σε κατοίκους άλλης πόλης και όχι στους Θεσσαλονικείς, την επομένη η εφημερίδα Μακεδονία σχολίαζε το γεγονός ωσάν ο τοπικός σταθμός να ήταν ανύπαρκτος! Διαβάζουμε:
«Η Θεσσαλονίκη απέκτησε σταθμόν τηλεοράσεως. Οι κάτοχοι συσκευών, που υπολογίζονται σε 35.000 σήμερα, αισθάνθηκαν για πρώτη φορά χθες την ικανοποίησι, για την αγορά του ευαίσθητου αυτού μηχανήματος, που μεταφέρει τον θεατή σ’ έναν άλλο κόσμο και του προσφέρει ψυχαγωγία, κατά τρόπο απλούστατο – με μια μόνο κίνησι, με το γύρισμα ενός κουμπιού. «Επί τέλους». Χρόνια τώρα άκουγαν στο ραδιόφωνο, διάβαζαν στις εφημερίδες, έπαιρναν από τρίτους την πληροφορία, ότι «σε λίγο καιρό θα έχουμε τηλεόρασι». Ο «λίγος καιρός» γινόταν μήνας, ο μήνας χρόνος, αλλά το θέμα εξακολουθούσε να παραμένη εκκρεμές. Κι εκείνοι που είχαν αγοράσει συσκευές, τις άφηναν αχρησιμοποιήτες σε κάποια γωνιά του σπιτιού τους και κλαίγανε τα χρήματά τους [..]»!

Φυσικά μια σύγκριση ανάμεσα στα προγράμματα των δύο σταθμών ήταν καταλυτική υπέρ του καλύτερα οργανωμένου και πιο πλούσιου προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Όμως οι Θεσσαλονικείς δεν θα χρησιμοποιούσαν για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, ενώ το μόνο σίγουρο ήταν ότι αν ήθελαν να ενημερωθούν είτε για την επικαιρότητα είτε για την αγορά της πόλης τους θα απευθύνονταν στο τοπικό τους κανάλι.

Βέβαια η χούντα δεν είχε κανένα λόγο να βοηθήσει στην επιβίωση ενός ιδιωτικού σταθμού, ο οποίος μπορεί να μην ενοχλούσε, αλλά πάντως δεν ήταν άμεσα ελεγχόμενος. Στις 30 Οκτωβρίου 1969, η Μακεδονία φιλοξενούσε ρεπορτάζ με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων «ενεκρίθη η διά ποσού 25.000 δραχμών ενίσχυσις του συλλόγου «Καλός Σαμαρείτης» και απερρίφθησαν αιτήσεις περί οικονομικής ενισχύσεως της τηλεοράσεως Θεσσαλονίκης διά ποσού 250.000 δραχμών [..]». Τα σχόλια είναι περιττά.

Πλέον, κατά το μεγαλύτερο μέρος του το πρόγραμμα του σταθμού Θεσσαλονίκης περιοριζόταν κατά κύριο λόγο στην αναπαραγωγή σχεδόν όλων των προγραμμάτων της ΤΕΔ. Η διαφορά ήταν ότι το βράδυ στις 10, η Τηλεόραση Θεσσαλονίκης πρόβαλλε κινηματογραφική ταινία, ενώ αργότερα δημιούργησε μεσημβρινή ζώνη, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι το πρόγραμμα της ΤΕΔ ξεκινούσε στις 6 το απόγευμα.
Η Τηλεόραση Θεσσαλονίκης συνέχισε να εκπέμπει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 1970, οπότε άρχισε η αναμετάδοση και του προγράμματος του Ε.Ι.Ρ.Τ. 

Ο ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ

Νέος τοπικός τηλεοπτικός σταθμός ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 28 Αυγούστου 1970 ύστερα από πρωτοβουλία του ΟΤΕ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την επομένη. Η αναμετάδοση γινόταν από τον πύργο του ΟΤΕ στο χώρο της ΔΕΘ μέσω του διαύλου 12. Αυτό ήταν το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας:
20.00΄ Έναρξη
20.05΄ Χαιρετισμός του διοικητή του Ο.Τ.Ε., Α. Αλεξανδρόπουλου
20.10΄ Η ιστορία της Δ.Ε.Θ. (Κείμενα – επιμέλεια – παρουσίαση: Νικ. Βουργουτζής)
20.45΄ Χαιρετισμός του γενικού διευθυντή της Δ.Ε.Θ., Κ. Σαμαρά
20.50΄ Κινηματογραφική παρουσίαση των περιπτέρων της Δ.Ε.Θ.
21.15΄ Μήνυμα του υπουργού βορείου Ελλάδος, Αλ. Ματθαίου
21.30΄ Αναμετάδοση της «Τηλεφημερίδας» από την Υ.Ε.Ν.Ε.Δ.
22.00΄ Μήνυμα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Λενίδου
22.15΄ Γαλλική μουσική ταινία
23.15΄ Δελτίο ειδήσεων στα ελληνικά και στα αγγλικά
23.25΄ «Η σημασία της ημέρας»
23.30΄ Τέλος εκπομπής

Κι αυτό ήταν το πρόγραμμα της 5ης Σεπτεμβρίου 1970:
19.30΄ Έναρξη. Μπαγκς Μπάνι
19.45΄ Δελτίο ειδήσεων από τον αριθμό 185. Ειδήσεις της Θεσσαλονίκης και της Δ.Ε.Θ.
20.00΄ Ντοκιμαντέρ
20.15΄ Δ.Ε.Θ. – Ένα σχολείο για όλους
20.45΄ Αθλητικό κίνηση ΠΡΟ-ΠΟ
21.00΄ Το έβδομο επεισόδιο της σειράς του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
21.30΄ Αναμετάδοση της «Τηλεφημερίδας» από την ΥΕΝΕΔ
22.00΄ «Ελλάς 1970». Συνέντευξη με το γενικό διευθυντή της Εκθέσεως, Κ. Σαμαρά.
22.30΄ Το α΄ μέρος της σειράς με τον Λη Μάρβιν
23.00΄ Μουσικό πρόγραμμα
23.45΄ Δελτίο ειδήσεων από τον αριθμό 185. Ειδήσεις της Θεσσαλονίκης και της Δ.Ε.Θ.

Η τηλεόραση Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης επανέκαμψε από το κανάλι 12 το τετραήμερο 25-28 Οκτωβρίου 1970 με προγράμματα αφιερωμένα στις δύο ιστορικές επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του «ΟΧΙ»: δοξολογία, παρελάσεις και άλλες επίκαιρες εκδηλώσεις.

Με απόφαση του διοικητή του ΟΤΕ, προγραμματίστηκε η επαναλειτουργία της τηλεόρασης Θεσσαλονίκης από την τελευταία μέρα του 1970 και για τις τρεις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς, προκειμένου να παρουσιάσει ειδικό εορταστικό πρόγραμμα. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς προγραμματίστηκε η προβολή ολόκληρου θεατρικού έργου με συμμετοχή ηθοποιών που έμεναν στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα των υπολοίπων ημερών περιλάμβανε σκηνές από τουλάχιστον δύο αθηναϊκά θεατρικά έργα («Σλουθ» με το Δημήτρη Χορν και τον Αλέκο Αλεξανδράκη· «Χίπισσα Ιωάννα» με τους Σμαρούλα Γιούλη, Πέτρο Φυσσουν, Γιάννη Βόγλη και Γιάννη Βογιατζή), εκπομπές λαογραφικού περιεχομένου, ειδικές ομιλίες και εμφανίσεις δημοφιλών καλλιτεχνών. Τη διεύθυνση προγράμματος είχε, όπως και τις προηγούμενες δύο φορές, ο δημοσιογράφος Κώστας Σισμάνης.

Το Σεπτέμβριο του 1971 η τηλεόραση του ΟΤΕ επέστρεψε με ανανεωμένο πρόγραμμα δίνοντας έμφαση σε θέματα πολιτισμού και ψυχαγωγίας με συνεντεύξεις ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων της περιοχής, μουσικά προγράμματα ποιότητας, προβολή ελληνικών και ξένων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, περιγραφή των περιπτέρων της Διεθνούς Έκθεσης κλπ. Με τη λήξη της ΔΕΘ στις 20 Σεπτεμβρίου σταμάτησε και η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού.

Ο τηλεοπτικός σταθμός του ΟΤΕ επέστρεψε και το Σεπτέμβριο του 1972, αυτή τη φορά υπό τη διεύθυνση του Γ. Κάρτερ, που ήταν τμηματάρχης στο ΕΙΡΤ. Για μια ακόμη φορά, η λειτουργία του περιορίστηκε στην περίοδο λειτουργίας της Δ.Ε.Θ.
Αυτό ήταν το πρόγραμμα της 2 Σεπτεμβρίου 1972 (πρώτη μέρα επαναλειτουργίας):
18.45΄ Τα εγκαίνια της 37ης Δ.Ε.Θ.
20.15΄ Ο Ο.Τ.Ε. κι εμείς
20.35΄ Διάλειμμα στον πύργο του Ο.Τ.Ε.
20.45΄ Ντο ρε μι
21.30΄ Ηχώ των γεγονότων
22.40΄ Διαλέξαμε  για σας

Κι αυτό ήταν το πρόγραμμα της εβδομάδας 3-9 Σεπτεμβρίου 1972
ΚΥΡΙΑΚΗ
19.30΄ Παιδική Κυριακή: Θεατρικές σκηνές και παραμύθια για μικρά παιδιά με το Δ. Μοναστηριώτη και τους μαθητές του
20.00΄ Μακεδονικοί χοροί: Χορευτικά συγκροτήματα στους δημοτικούς ρυθμούς της βόρειας Ελλάδας
20.30΄ Τα σπορ: Ο Γ. Λογοθέτης παρουσιάζει τα τελευταία αθλητικά νέα
20.45΄ Ντο ρε μι: Μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια της εποχής
21.30΄ Ηχώ των γεγονότων: Αναμετάδοση από το ΕΙΡΤ
22.00΄ Ελληνικός κινηματογράφος
23.20.  Μισή ώρα
23.50΄ Τα νέα της Δ.Ε.Θ.

ΔΕΥΤΕΡΑ
20.00΄ Η ζωή των ζώων
20.30΄ Χορός
20.45΄ Η σειρά της εβδομάδας: Κάθε εβδομάδα προβάλλονταν έξι επεισόδια μιας συναρπαστικής ξένης σειράς από τις: O.S.S. – Υπηρεσία αντικατασκοπείας», «Ίντερπολ» και «Αόρατος άνθρωπος»
21.10΄ Το περίπτερο: Ξενάγηση σ’ ένα περίπτερο της Δ.Ε.Θ.
22.00΄ Αστέρι 15΄: Δεκαπέντε λεπτά μ’ ένα γνωστό αστέρι του ελαφρού τραγουδιού
22.15΄ Ο Βαρώνος: Ξένη σειρά με τον Στι Φόρεστ στο ρόλο του Βαρώνου, ενός εμπόρου έργων τέχνης, που μπλέκει σε περιπέτειες γεμάτες δράση
23.05΄ Σοβαρή μουσική με Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες
23.35΄ Τα νέα της Δ.Ε.Θ.

ΤΡΙΤΗ
20.00΄ Το διαστημόπλοιο (Σειρά με μαριονέτες)
20.30΄ Ο Ο.Τ.Ε. κι εμείς
20.50΄ Η σειρά της εβδομάδας
21.15΄ Το σταυρόλεξο (Τηλεπαιχνίδι)
21.30΄ Ηχώ των γεγονότων
22.00΄ Αστέρι 15΄
22.15΄ Τρικυμίες (Seaway· Καναδέζικη σειρά με τους Στέφαν Γιανγκ και Όστιν Ουίλλις)
23.05΄ Οι λογοτέχνες διαβάζουν
23.25΄ Τα νέα της Δ.Ε.Θ.

ΤΕΤΑΡΤΗ
20.00΄ Ο κ. Πάιπερ (παιδικό πρόγραμμα με τον Άλαν Κρόφουτ)
20.30΄ Ντοκιμαντέρ
20.50΄ Η σειρά της εβδομάδας
21.15΄ Το περίπτερο
21.30΄ Ηχώ των γεγονότων
22.00΄ Ένας συνθέτης
(καλεσμένοι οι: Δήμος Μούτσης, Ευάγγελος Πιτσιλαδής και Μίμης Πλέσσας)
22.30΄ Ξένος κινηματογράφος
23.50΄ Τα νέα της Δ.Ε.Θ.

ΠΕΜΠΤΗ
20.00΄ Η ζωή των ζώων
20.30΄ Ο ΕΛΤΑ κι εμείς
20.50΄ Η σειρά της εβδομάδας
21.15΄ Η χορωδία του Ο.Τ.Ε.
21.30΄ Ηχώ των γεγονότων
22.00΄ Αστέρι 15΄
22.15΄ Ο Βαρώνος
23.05΄ Σοβαρή μουσική
23.35΄ Τα νέα της Δ.Ε.Θ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
20.00΄ Το διαστημόπλοιο
20.30΄ Ελληνική ζωγραφική
Ιστορική ανασκόπηση από τον δρ. Γ. Λυδάκη
20.50΄ Η σειρά της εβδομάδας
21.15΄ Το περίπτερο
21.30΄ Ηχώ των γεγονότων
22.00΄ Αστέρι 15΄
22.15΄ Τρικυμίες
23.05΄ Οι λογοτέχνες διαβάζουν
23.25΄ Τα νέα της Δ.Ε.Θ.

ΣΑΒΒΑΤΟ
20.00΄ Ο κ. Πάιπερ
20.30΄ Η συνέντευξη της εβδομάδας
20.45΄ Η σειρά της εβδομάδας
21.10΄ Θέατρα (Καλλιτέχνες μιλούν για τη θεατρική κίνηση της Θεσσαλονίκης)
21.30΄ Ηχώ των γεγονότων
22.00΄ Μουσικό θέαμα (Ξένη παραγωγή)
22.50΄ Το μονόπρακτό (Παρουσίαση των έργων «Οι καρέκλες» του Ευγ. Ιονέσκο, «Ο ξένος» του Νίκου Ζαχόπουλου και «Κυριακή αφθονία» της Ελένης Κιτσοπούλου)
23.35΄ Τα νέα της Δ.Ε.Θ.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ... ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ... ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ...

Ήδη από το καλοκαίρι του 1969, όταν ξεκίνησε να εκπέμπει στη συμπρωτεύουσα ο τηλεοπτικός σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοινώθηκε ότι απώτερος στόχος ήταν η δημιουργία στούντιο στην πόλη, που θα παρήγαγε τοπικό πρόγραμμα για τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας.

Τον Ιούλιο του 1972 ανακοινώθηκε η πρόθεση ίδρυσης τηλεοπτικού σταθμού της ΥΕΝΕΔ, όπως ονομαζόταν πλέον ο ΤΕΔ, με πρόγραμμα ειδικά για τη Μακεδονία και τη Θράκη, το οποίο θα αναμεταδιδόταν και από τον πομπό του Βερμίου για τη δυτική Μακεδονία, καθώς και από τον μελλοντικό πομπό Θάσου, όταν αυτός θα τίθετο σε λειτουργία.

Το σχέδιο αυτό δεν υλοποιήθηκε, όπως δεν υλοποιήθηκε και η ανακοίνωση του υπουργού Βορείου Ελλάδος τον Ιανουάριο του 1975 ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ξεκινούσε η λειτουργία τοπικού σταθμού της ΥΕΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα σχέδια, αρχικά ο σταθμός αυτός θα μετέδιδε καθημερινά ένα ωριαίο τοπικό πρόγραμμα, που θα αποτελείτο από ειδήσεις και επιδείξεις χορών από διάφορα χορευτικά συγκροτήματα της βόρειας Ελλάδας, με προοπτική την αύξηση της διάρκειας του προγράμματός του με τη λειτουργία βίντεο.

Νέα μεγαλεπήβολη ανακοίνωση έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 1976 (εν όψει ΔΕΘ) από το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ, Ιωάννη Λάμψα, σε συνέντευξη τύπο στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Το «τρίτο κανάλι» θα ξεκινούσε άμεσα το πρόγραμμά του σε κτίριο, που είχε παραχωρηθεί από τη ΔΕΘ, με προοπτική μετεγκατάστασής του σε κτίριο της ΕΡΤ και την παρουσίαση δικού του τηλεοπτικού προγράμματος ύστερα από ορισμένο χρονικό διάστημα.

Πρακτικά αυτό που λειτούργησε ήταν μια υπηρεσία μετάδοσης ειδήσεων από τη Θεσσαλονίκη μέσω των δελτίων της ΕΡΤ, διάρκειας μόλις 1 έως 3 λεπτών! Εξάλλου, χαρακτηριστικό της βραδύτητας ήταν το γεγονός ότι τόσο η συζήτηση για το πέρασμα στη δεύτερη φάση του όλου σχεδιασμού, δηλαδή για την παραγωγή τοπικού τηλεοπτικού προγράμματος, ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα, το Σεπτέμβριο του 1977, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 1978 δεν είχε βρεθεί καν στέγη για την εγγραφή εκπομπών σε στούντιο κάπου στη Θεσσαλονίκη!

Αυτό που δεν μπορούσε να καταφέρει η ΕΡΤ, το πέτυχε η ΥΕΝΕΔ στις 14 Νοεμβρίου του 1978 από σπόντα. Μια βλάβη στα κυκλώματα, η οποία δεν μπορούσε να αποκατασταθεί λόγω απεργίας των τεχνικών του ΟΤΕ και που δεν επέτρεπε την αναμετάδοση του προγράμματος του σταθμού από την Αθήνα, έδωσε στην ΥΕΝΕΔ Θεσσαλονίκης την ευκαιρία να παρουσιάσει για πρώτη φορά δικό της πρόγραμμα, που αναμεταδόθηκε σ’ ολόκληρη τη βόρειο Ελλάδα και περιλάμβανε δελτία ειδήσεων, κινηματογραφημένα στιγμιότυπα και διάφορες ταινίες.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1980, σε επιθετικό τόνο δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία κατήγγειλε τη διοίκηση της ΕΡΤ ότι «ενέπαιζε τη Βόρειο Ελλάδα». Κάνοντας πρώτα μια αναδρομή στις βαρύγδουπες εξαγγελίες του Σεπτεμβρίου του 1976, ο συντάκτης αναρωτιόταν: «Αλλά τι έγινε στα τρισήμιση χρόνια που διέρρευσαν από τότε; Απολύτως τίποτε! Ενώ μπορούσαν κάλλιστα να έχουν γίνει όλα, φτάνει να υπήρχε στοιχειώδης, αληθινή έγνοια να καλυφθεί και να προβληθεί η δημιουργική δραστηριότητα της πολιτείας, των ομάδων και αξιόλογων ατόμων στη Βόρειο Ελλάδα. Αλλά για το βόρειο χώρο θα μιλούμε τώρα; Αντίθετα προς τις βοερές υποσχέσεις, η ΕΡΤ αφού απογύμνωσε το κλιμάκιο σταδιακά από διάφορα χρήσιμα τεχνικά μέσα, έρχεται τώρα με ελαφρότερη συνείδηση να απομακρύνει όλους τους τεχνικούς του κλιμακίου Τ/Ο Θεσσαλονίκης και να καταφύγει σαν φτωχός συγγενής στις τεχνικές διευκολύνσεις της ΥΕΝΕΣ (παραχώρηση στούντιο – τεχνικού προσωπικού – τεχνικών μέσων), ματαιώνοντας έτσι κάθε εξέλιξη συμμετοχής της Θεσσαλονίκης στην τηλεόραση και με άλλα προγράμματα εκτός από τα ισχνότατα αλλά ουσιαστικά δελτία ειδήσεων [..]». (Μακεδονία, 22.06.1980, σελ.10)

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια ακόμα μέχρι να αποκτήσει η πόλη έναν επίσημο τηλεοπτικό σταθμό. Λίγο πριν το τέλος του κρατικού μονοπωλίου στην τηλεόραση, στις 14 Δεκεμβρίου 1988 ξεκίνησε η λειτουργία της ΕΤ-3. Εκατό μέρες μετά, στις 25 Μαρτίου 1989, για πρώτη φορά η Αθήνα άρχισε να βλέπει τη Θεσσαλονίκη, η οποία ήδη διέθετε και δεύτερο τηλεοπτικό σταθμό, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 1988 ξεκίνησε το πρόγραμμά του και το κανάλι του Δήμου Θεσσαλονίκης, η TV100.

Αυτό ήταν το πρώτο σήμα έναρξης του προγράμματος της ΕΤ3:


Σχετικά θέματα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

... αλλά και:

4 σχόλια:

  1. Εαν είχαν τόλμη οι Θεσσαλονικείς και οι Βορειοελλαδιτες γενικότερα, θα μπορούσαμε εν έτοι 2021 εδω στον Ελληνικό Βορρά να είχαμε μεγάλα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, τύπου Μεγκα, Αντεννα, Σταρ και διαφορα αλλα, με έδρα την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, με πανελλαδική εμβέλεια, με μεγάλη τηλεθέαση, με πολλές θέσεις εργασίας και φυσικά με πολλα κέρδη και θα απαγκιστρωνομασταν απο το Αθηναϊκό μονοπώλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική ανάρτηση!! Μία ερώτηση: το πρόγραμμα του Αμερικανικού σταθμού στη ΔΕΘ το 1960 και της Τηλεοράσεως Θεσσαλονίκης από ποια πηγή/εφημερίδα είναι; Διότι, κοίταξα στη "Μακεδονία" και βρήκα μόνο το πρόγραμμα της ΔΕΗ.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εφημερίδα Μακεδονία, 10.09.1960, σελ.3, στο ρεπορτάζ για την Έκθεση.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ! :)

      Και για την Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, όπως και για το σταθμό του ΟΤΕ το 1970;

      Διαγραφή