9 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011. Η σημερινή ημέρα δεν έχει το πλήθος των εθνικών εορτών ή σημαντικών αργιών που έχουμε δει άλλες ημερομηνίες. Για την Ορθόδοξη εκκλησία σήμερα εορτάζεται η Σύλληψη της Θεοτόκου, δηλαδή μία ημέρα μετά τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στον κόσμο να δούμε τι γιορτάζεται σήμερα.
Σήμερα είναι εθνική εορτή για την Τανζανία και ονομάζεται Siku ya Uhuru, δηλαδή Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Σαν σήμερα το 1961, η Ταγκανίκα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία. Η ένωση της Ταγκανίκα με τη Ζανζιβάρη το 1964 σχημάτισαν το σημερινό κράτος της Τανζανίας. Το όνομα της χώρας προήλθε ακριβώς από την μίξη των ονομάτων των δύο κρατών που ενώθηκαν. Συνήθως, τη σημερινή ημέρα στη χώρα, πέρα από τις γιορτές στις πόλεις, μεταφέρεται μια αναμμένη δάδα στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο στα βόρεια της χώρας ως σύμβολο της ελευθερίας όλων των αφρικανικών λαών.
Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει τη σημερινή ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τα δύο τρίτα των κρατών βαθμολογούνται κάτω από τη βάση στα θέματα διαφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου