10 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012. Σαν σήμερα το 1921 δημοσιεύτηκε η πρώτη περιπέτεια του Τεντέν στο περιοδικό "Le Petit Vingtième", ένθετο της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας "Le XXe Siècle", με τον Τεντέν να ταξιδεύει στη Σοβιετική Ένωση.
Το Μπενίν είναι ένα μικρό κράτος της δυτικής Αφρικής, όπου σήμερα γιορτάζεται η Εθνική Ημέρα Βουντού, αλλιώς γνωστή και ως Ημέρα των Παραδοσιακών Θρησκειών. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Μπενίν είναι χριστιανοί ή μουσουλμάνοι. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού όμως ασπάζεται τις λεγόμενες "παλαιές θρησκείες", αυτές που λατρεύονταν στην περιοχή αιώνες πριν. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που αναμειγνύουν στοιχεία των παραδοσιακών θρησκειών με τις μονοθεϊστικές δοξασίες.
Οι παραδοσιακές θρησκείες ήταν απαγορευμένες πολλά χρόνια, ακόμα και μετά την ανεξαρτησία της χώρας. Το 1991 όμως ήρθη η απαγόρευση και ορίστηκε η 10η Ιανουαρίου ως ημέρα γιορτής σε συνεργασία με την UNESCO. Πέρα από τους χορούς και τα τραγούδια, τη σημερινή ημέρα αναπαριστάται και η "πορεία των σκλάβων" με μια ομάδα ατόμων να ακολουθεί τη διαδρομή των τριών χιλιομέτρων που είχαν ακολουθήσει οι πρώτοι σκλάβοι που μεταφέρθηκαν από την Αφρική προς την αμερικανική ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου