13 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012. Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικος συνδυασμός σε πολλές δυτικές κοινωνίες, κάτι αντίστοιχο με το δικό μας συνδυασμό του Τρίτη και 13.
Στη Σουηδία και τη Φινλανδία σήμερα είναι και τυπικά η τελευταία μέρα των Χριστουγέννων, η Tjugondag jul. Οι κάτοικοι ξεστολίζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους, τρώνε τα τελευταία εναπομείνοντα χριστουγεννιάτικα γλυκά, ενώ σε παλαιότερες εποχές οι άντρες σαν σήμερα συνήθιζαν να ντύνονται τράγοι και να επισκέπτονται τα σπίτια.

Στη Λιθουανία σήμερα τιμώνται οι νεκροί που έπεσαν υπέρ της ελευθερίας της χώρας στα γεγονότα του 1991. Η Λιθουανία ήταν η πρώτη χώρα που διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών στις 11 Μαρτίου 1990. Η Σοβιετική κυβέρνηση απάντησε με την επιβολή βαρύτατων κυρώσεωνπου έπληξαν την οικονομία της χώρας. Η ένταση κορυφωνόταν σταδιακά μέχρι τον Ιανουάριο του 1991, οπότε αποφασίστηκε στρατιωτική εισβολή των Σοβιετικών στρατευμάτων. Το πρωί της 11ης Ιανουαρίου ο σοβιετικός στρατός άρχισε να πολιορκεί κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα Βίλνιους, ενώ την επομένη άρχισε να μαζεύεται απλός κόσμος γύρω από αυτά για να τα προστατέψει. Στις 13 Ιανουαρίου 1991 σοβιετικά τανκ άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί στον πύργο της τηλεόρασης. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν δεκατέσσερις διαδηλωτές (συν ένας στρατιώτης) και να τραυματιστούν εκατοντάδες ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου