10 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ BOX OFFICE ΤΟΥ 2011: ΠΟΛΩΝΙΑ

Πολύ καλές επιδόσεις σημείωσαν το 2011 οι πολωνικές ταινίες. Οι τρεις πρώτες σε εισιτήρια ταινίες, αλλά και συνολικά οι πέντε από τις δέκα πρώτες ταινίες της χρονιάς προήλθαν από την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή.
Η μεγαλύτερη εισπρακτική πολωνική ταινία για το 2011 ήταν το πρόσφατο "Listy do M" ("Γράμματα στον Άγιο Νικόλαο", βλ. το αντίστοιχο του δικού μας Άι Βασίλη), που μέχρι στιγμής έχει προσελκύσει περίπου δύο εκατομμύρια θεατές, μια χριστουγεννιάτικη ρομαντική κομεντί που αφηγείται τις σχέσεις πέντε γυναικών και πέντε ανδρών, οι οποίοι ανακαλύπτουν την πραγματική αγάπη την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η σεξοκωμωδία "Och Karol 2", remake μιας κωμωδίας του 1985, η οποία βγήκε στις αίθουσες τον περασμένο Ιανουάριο και προσείλκυσε 1.7 εκατομμύρια θεατές. Την ταινία την είδα και εγώ πρόσφατα, αλλά δε με εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Τη βρήκα αρκετά τραβηγμένη από τα μαλλιά χωρίς λόγο, αλλά πάντως βαρέθηκε λιγότερο από άλλες πρόσφατες πολωνικές κωμωδίες που είχα παρακολουθήσει. Άχρηστη πληροφορία: Ο πρωταγωνιστής του "Och Karol 2"  ("Ωχ, Κάρολ 2"), Piotr Adamczyk, είναι μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών και του "Listy do M".
Στην τρίτη θέση του πολωνικού box office για το 2011 βρέθηκε η ιστορική, πολεμική ταινία "Bitwa warszawska 1920" ("Η μάχη της Βαρσοβίας - 1920"), η οποία αφηγείται την ομώνυμη μάχη του 1920 απέναντι στους Μπολσεβίκους οι οποίοι είχαν πρόσφατα αναλάβει την εξουσία στη Ρωσία και είχαν εισβάλλει στην Πολωνία. Η μάχη κατέληξε νικηφόρα για τους Πολωνούς, παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, και θεωρείται ως μια αποφασιστική μάχη  που ανέκοψε το πρώτο κύμα εξάπλωσης του κομμουνισμού πέραν των ρωσικών συνόρων. Η ταινία βγήκε στις αίθουσες τον Σεπτέμβριο και την παρακολούθησαν περίπου 1.5 εκατομμύρια άνθρωποι.
Τέταρτη σε εισπράξεις πολωνική ταινία για το 2011 και ένατη συνολικά στο εγχώριο box office - πίσω από μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές όπως οι "Πειρατές της Καραϊβικής", ο "Χάρυ Πότερ", το "Hangover II" ή και η ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς "Ο λόγος του βασιλιά" - τερμάτισε η κωμωδία "Wyjazd integracyjny" ("Ταξίδι Ενσωμάτωσης"). Αυτό που κατάλαβα παρακολουθώντας το τρέιλερ είναι ότι πρόκειται για μια ακόμα σεξοκωμωδία όπου οι πρωταγωνιστές ξεσαλώνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η ταινία πάντως τράβηξε τα βλέμματα 907.400 Πολωνών.
Τέλος, στη δέκατη θέση του box office και πέμπτη μεταξύ των πολωνικών ταινιών βρέθηκε το νεανικό "Sala Samobojcow" ("Δωμάτιο Αυτοκτονίας") με 840.000 θεατές, που αφηγείται την ιστορία του Ντομινίκ, ενός μαθητή γυμνασίου που σταματάει το σχολείο επειδή τον κοροϊδεύουν οι συμμαθητές του και απορροφάται από την εικονική πραγματικότητα του ίντερνετ, όπου γνωρίζει μια κοπέλα που στο παρελθόν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Οι δυο τους μπαίνουν σε εικονικά "δωμάτια αυτοκτονιών" αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ένα είδος σύγχρονου ερημιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου