12 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

 Τέσσερις ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα. Οι δύο από αυτές είναι πολυαναμενόμενες και πολυσυζητημένες. Η μία ταινία είναι "Το κορίτσι με το τατουάζ" η μεταφορά του best seller του Σουηδού δημοσιογράφου και συγγραφέα Stieg Larsson και remake της αντίστοιχης σουηδικής ταινίας του 2009. Η άλλη ταινία είναι η βιογραφική ταινία "Η σιδηρά κυρία" με την Μέριλ Στριπ, μια ταινία που έχει διχάσει το βρετανικό κοινό και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει κερδίσει ούτε τους Έλληνες κριτικούς. Επίσης, στους κινηματογράφους βγαίνει μία γερμανική ταινία που αφηγείται τα νεανικά χρόνια του Γερμανού συγγραφέα Γκαίτε, μία ουγγρική του 1988 από τον μεγάλο Ούγγρο σκηνοθέτη Béla Tarr και ένα ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητράκου με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ιστορίας μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες.
Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή των υποθέσεων των ταινιών και οι βαθμολογίες που τους έδωσαν Έλληνες κριτικοί και κινηματογραφικές ιστοσελίδες.


Το κορίτσι με το τατουάζ - The Girl With The Dragon Tattoo (κοινωνική ταινία/θρίλερ)

Σκηνοθεσία: David Fincher/ Πρωταγωνιστούν: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer
Υπόθεση: Ο Μίκαελ Μπλόμκβιστ, ένας μεγαλόσχημος δημοσιογράφος με βεβαρημένο παρελθόν, αναλαμβάνει για λογαριασμό ενός ηλικιωμένου βιομηχάνου να εξιχνιάσει την υπόθεση εξαφάνισης της 16χρονης ανιψιάς του, η οποία χρονολογείται πριν από 40 περίπου χρόνια. Κι ενώ στην πορεία αρχίζει να ανακαλύπτει πως η ιστορία της οικογένειάς τους είναι «σπαρμένη» με μια πληθώρα ανομολόγητων μυστικών, η Λίσμπεθ Σάλαντερ, μια εκκεντρική hacker με punk attitude και συχνά προβλήματα με το νόμο, αποφασίζει να του προσφέρει μια αναπάντεχη χείρα βοηθείας…
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 8.2/10
RottenTomatoes.com: 7.6 (κριτικοί), 4.2/5 (κοινό)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 5/10
ΕΘΝΟΣ: 5/10
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 6.5/10
Η σιδηρά κυρία- The Iron Lady (Βιογραφία, Βρετανική ταινία)
Σκηνοθεσία: Phyllida Lloyd/ Πρωταγωνιστούν: Meryl Streep, Jim Broadbent
Υπόθεση: Μια από τις πιο διάσημες και με μεγάλη επιρροή γυναίκες του 20ού αιώνα, η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ, έρχεται από το πουθενά για να σπάσει τους φραγμούς του φύλου και της κοινωνικής τάξης και να επικρατήσει σ’ έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Μια μοναδική ιστορία για την εξουσία και το τίμημά της.
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 5.9/10
RottenTomatoes.com: -
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 3/10
ΕΘΝΟΣ: 5/10
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 5.5/10
  Ο νεαρός κύριος Γκαίτε - Goethe! (Γερμανικό ιστορικό δράμα)
Σκηνοθεσία: Philipp Stölzl/ Πρωταγωνιστούν: Alexander Fehling, Miriam Stein, Moritz Bleibtreu
Υπόθεση: Γερμανία 1772. Ο νεαρός και ατίθασος Γιόχαν Γκαίτε, στέλνεται απ’ τον πατέρα του σε μια ήσυχη μικρή πόλη για ν’ αλλάξει μυαλά και αέρα, μετά την αποτυχία του στις εξετάσεις της Νομικής. Στην αρχή, ο Γιόχαν προσπαθεί για το καλύτερο, καταφέρνει μάλιστα να εντυπωσιάσει τον Αρχιδικαστή Κέστνερ. Τότε μπαίνει στη ζωή του η Λότε και τίποτα δεν είναι όπως πριν, μιας και οι δυο νέοι ερωτεύονται παράφορα. Μόνο που ο Γιόχαν αγνοεί ότι η Λότε είναι ήδη μνηστευμένη με τον Κέστνερ...
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 6.5/10
RottenTomatoes.com: 6.0 (κριτικοί), 3.7/5 (κοινό)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 3/10
ΕΘΝΟΣ: 5/10
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 1.5/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 6/10
  Κολαστήριο - Kárhozat (Ασπρόμαυρη, ουγγρική κοινωνική ταινία παραγωγής 1988.)
Σκηνοθεσία: Béla Tarr/ Πρωταγωνιστούν: Miklos B. Szekely, Vali Kerekes
Υπόθεση: O Kάρερ, ένας μοναχικός μεσήλικας άντρας, παρατηρεί απ' το παράθυρό του τα εναέρια βαγονέτα του γειτονικού ορυχείου καθώς καταπίνονται ένα-ένα από την ομίχλη. Tο άυλο, βιομηχανικό τοπίο της περιοχής αγγίζει τα όρια του απίθανου, του φανταστικού. H ιστορία θα εκτυλιχθεί κάτω απ' το πρίσμα αυτού του αρχικού μελαγχολικού και ανεξίτηλου βλέμματος. O μοναδικός φίλος του Kάρερ είναι ο Bιλάρσκι, ιδιοκτήτης του μπαρ "Tιτανικός" και μικροαπατεώνας. Tο μοναδικό του πάθος είναι ο αδιέξοδος έρωτάς του για την παντρεμένη τραγουδίστρια του μπαρ. Θέλοντας να ξεφορτωθεί τον άντρα της για να μείνει, έστω και για λίγο, ανενόχλητος μαζί της, τον πείθει να μεταφέρει ένα παράνομο φορτίο για λογαριασμό του Bιλάρσκι...
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 7.6/10
RottenTomatoes.com: 7.6 (κριτικοί), 4.1/5 (κοινό)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 5/10
ΕΘΝΟΣ: 6/10
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3.5/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 9.5/10
Τα κορίτσια της βροχής (ντοκιμαντέρ)
Σκηνοθεσία: Αλίντα Δημητρίου
Υπόθεση: Με την ταινία "Τα κορίτσια της βροχής" ολοκληρώνεται η τριλογία για τη συμμετοχή της γυναίκας στους πολιτικούς αγώνες κατά το δεύτερο μισό του αιώνα που μας πέρασε. Πρόκειται για μια συμμετοχή που έχει αποσιωπηθεί. Η ταινία αναφέρεται αποκλειστικά στις γυναίκες που ταλαιπωρήθηκαν και κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας και σήμερα καταθέτουν τη μαρτυρία τους. Τα Κορίτσια της βροχής τον καιρό της Χούντας ήταν μόλις είκοσι χρόνων. Φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χωρίς να προδώσουν τα ιδανικά τους. Πάλεψαν ισάξια δίπλα στους άντρες εκείνης της εποχής που αγωνίζονταν για τη δημοκρατία.
Οι βαθμολογίες:
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 6/10
ΕΘΝΟΣ: 4/10
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5


Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου