24 Ιανουαρίου 2012

ΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΡΙΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ


Το 1997, η ελληνική τηλεόραση ήταν αρκετά διαφορετική σε σχέση με τη σημερινή. Στην πρωινή ζώνη κυριαρχούσε ο "Πρωινός Καφές" του ΑΝΤ1, ενώ το MEGA προσπαθούσε να αντεπιτεθεί με την Έλντα Πανοπούλου και το "Μεταξύ μας". Το "Επιτέλους μαζί" και οι σαπουνόπερες του Φώσκολου ήταν αχτύπητες στην απογευματινή ζώνη, παρά τις προσπάθειες του MEGA με τηλεπαιχνίδια όπως το "Κόντρα Πλακέ" που παρουσίαζε ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Ήταν η εποχή των σόου της Ρούλας Κορομηλά, ενώ είχε αρχίσει να γίνεται τηλεοπτική συνήθεια και η Ανίτα Πάνια με το "Χρυσό Κουφέτο" από τη συχνότητα του ΣΤΑΡ τα απογεύματα του σαββατοκύριακου. Η Πόπη Χατζηδημητρίου παρουσίαζε το "Τοκ Τοκ" στο MEGA, ο Πέτρος Φιλιππίδης παρουσίαζε το "Ριμόουτ Κοντρόλ" στο ΣΤΑΡ, ενώ ο Τέρενς Κουίκ ήταν θεσμός για το κυριακάτικο πρόγραμμα του ΑΝΤ1. Το MEGA και ο ΑΝΤ1 είχαν ακόμη παιδικά προγράμματα τα σαββατοκύριακα, ενώ προέβαλλαν και αθλητικές διοργανώσεις ελλείψει της συνδρομητικής τηλεόρασης: μπάσκετ ο ΑΝΤ1 και πόλο (!) το MEGA. 

"Δόκτωρ Κουίν, Μόνη στην άγρια Δύση, "Ρένεγκεϊτ", "Πριν χτυπήσει το κουδούνι", "Χαϊλάντερ" κα "Μπέιγουοτς" ήταν ορισμένες από τις ξένες σειρές που παρακολουθούσαμε στις οθόνες μας, χωρίς όμως να παραλείψουμε και σαπουνόπερες όπως "Ατίθασα νιάτα", "Τόλμη και γοητεία" και "Σάντα Μπάρμπαρα". Τα ελληνικά σήριαλ κατέκλυζαν την prime-time ζώνη των καναλιών. Μεταξύ αυτών που παρακολουθούσαμε την τηλεοπτική σαιζόν 1996-1997 ήταν: "Ντόλτσε Βίτα", "Ο ιός του πατέρα", "Σοφία ορθή", "Εκείνες κι εγώ", "Ασυνήθεις ύποπτοι", "Εμείς κι εμείς", "Cheek to cheek" αλλά και τα δραματικά "Διλήμματα", "Εις θάνατον" με την Έλενα Ακρίτα σε σενάριο Νίκου Φώσκολου, "Λόγω τιμής" της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, "Προδοσία", "Το χρώμα του φεγγαριού" και ο "Βαμμένος Ήλιος", η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Γιοβάννας - ήταν άλλωστε μόδα η τηλεοπτική μεταφορά των best seller.
Ποια ήταν όμως τα δημοφιλέστερα προγράμματα της μικρής οθόνης πριν δεκαπέντε χρόνια, την εβδομάδα από 20 έως 27 Ιανουαρίου 1997 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της AGB, όπως τα δημοσίευσε η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"; 
Κατ' αρχήν να παρατηρήσουμε ότι εμφανίζεται πολύ χαμηλός ο αριθμός των τηλεθεατών σε απόλυτα νούμερα. Για παράδειγμα, το δημοφιλέστερο πρόγραμμα της εβδομάδας εκείνης, που ήταν το κυριακάτικο σόου "Μπράβο, καλώς ήλθατε", φέρονται να το είχαν παρακολουθήσει μόνο 904.000 τηλεθεατές, παρότι το ποσοστό τηλεθέασης άγγιζε το 15.5%. Το ίδιο ποσοστό στις σημερινές μετρήσεις αντιστοιχεί σε περίπου έναμιση εκατομμύριο τηλεθεατές. Εκείνη την περίοδο είχε ξεσπάσει και το σκάνδαλο με τη δημοσίευση από τον Τύπο των ονομάτων όσων είχαν τα "μηχανάκια" της AGB στο σπίτι τους και τα αποτελέσματα δεν ήταν απολύτως αντιπροσωπευτικά, αλλά συγκρίνοντας τα με αποτελέσματα άλλων εβδομάδων ήταν αρκούντως ενδεικτικά. 

Για να θυμηθούμε μαζί το τοπ10 της εβδομάδας 20-21/1/1997:
1. Μπράβο, Καλώς Ήλθατε                                                      MEGA 15.5% (904.000)
2. Εμείς κι εμείς                                                                          MEGA 14.3% (833.000)
3. Ντόλτσε Βίτα                                                                          MEGA 13.6% (792.000)
4. Ασυνήθεις Ύποπτοι                                                               MEGA 13.4% (780.000)
5. Ο ιός του πατέρα                                                                    MEGA 12.3% (716.000)
6. Ελληνική ταινία: "Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο" MEGA 12.2% (710.000)
7. Το χρυσό κουφέτο                                                                  STAR    11.8% (692.000)
8. Εις θάνατον                                                                             ΑΝΤ1   11.7% (684.000)
9. Βραδινές ειδήσεις                                                                  MEGA 11.6% (678.000)
10. Καλημέρα Ζωή                                                                     ΑΝΤ1   11.5% (673.000)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου