25 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ


Η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου έγινε το 1929. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 1929 σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες και είχε διάρκεια μόλις 15 λεπτών, ενώ οι νικητές ήξεραν ότι είχαν κερδίσει βραβείο τρεις μήνες νωρίτερα. Αυτή είναι και η μοναδική τελετή απονομής Όσκαρ που δε μεταδόθηκε ούτε από το ραδιόφωνο ούτε από την τηλεόραση. Αύριο, Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η 84η τελετή απονομής των Όσκαρ στο Kodak Theatre. Ποια είναι όμως τα ρεκόρ που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής, στις πρώτες 83 τελετές των πιο διάσημων κινηματογραφικών βραβείων στον κόσμο; Ας δούμε 10 από τα πιο σημαντικά ρεκόρ των Όσκαρ.


1. Τρεις είναι οι ταινίες που έχουν κερδίσει τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ μέχρι σήμερα: το "Μπεν Χουρ" (1959), ο "Τιτανικός" (1997) και "Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά" (2003). Και οι τρεις κέρδισαν συνολικά από 11 βραβεία, ενώ " Η επιστροφή του βασιλιά" κέρδισε όλα τα βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια. 

2. Τρεις είναι οι ταινίες που έχουν κερδίσει τις πέντε σημαντικότερες κατηγορίες των Όσκαρ, δηλαδή τα βραβεία "καλύτερης ταινίας", "σεναρίου", "σκηνοθεσίας", "α' αντρικού" και "α' γυναικείου ρόλου" - καμιά εκ των οποίων δεν ανήκει στην τριάδα που αναφέραμε πιο πάνω. Πρόκειται για τις ταινίες "Συνέβη μία νύχτα" (1934), "Στη φωλιά του κούκου" (1975) και "Η σιωπή των αμνών" (1991).

3. Η ταινία που έχει στο ενεργητικό της τις περισσότερες υποψηφιότητες για βραβείο πλην της κατηγορίας για την "καλύτερη ταινία" είναι το δράμα του Σίντνεϊ Πόλακ "Σκοτώνουν τα άλογα, όταν γεράσουν" ("They Shoot Horses, Don't They?") το 1964. Η ταινία είχε προταθεί συνολικά για 9 βραβεία, ενώ κέρδισε μόνο στην κατηγορία για τον "β' ανδρικό ρόλο". Το 2006, η ταινία "Dreamgirls" είχε κερδίσει τις περισσότερες υποψηφιότητες της χρονιάς - οκτώ συνολικά - αλλά δεν ήταν υποψήφια στην κατηγορία "καλύτερης ταινίας".
4. Το 1964 είναι η μοναδική χρονιά κατά την οποία κανένα από τα τέσσερα βραβεία ερμηνείας δεν πήγαν σε Αμερικανό πρωταγωνιστή. Το βραβείο α' ανδρικού ρόλου είχε απονεμηθεί στον Βρετανό Rex Harrison για την ταινία "Ωραία μου κυρία" (My Fair Lady", το βραβείο β' ανδρικού ρόλου είχε απονεμηθεί στον επίσης Βρετανό Peter Ustinov για την ταινία Τοπ Καπί, ενώ τα βραβεία α' και β' γυναικείου ρόλου απονεμήθηκαν αντιστοίχως στη βρετανίδα Julie Andrews για την ταινία "Μαίρη Πόπινς" και τη γαλλίδα ηθοποιό ρωσικής καταγωγής Lila Kedrova για τη συμμετοχή της στην ταινία "Ζορμπάς" στο ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς.

5. Δύο ηθοποιοί κέρδισαν Όσκαρ μετά το θάνατό τους. Πρόκειται για τον Peter Finch - βραβείο α' ανδρικού ρόλου για την ταινία "Το δίκτυο" ("Network") το 1976 - και τον Heath Ledger - βραβείο β' ανδρικού ρόλου για την ταινία "Σκοτεινός Ιππότης" ("The Dark Knight") το 2009. Σημαντική λεπτομέρεια: και οι δύο ήταν Αυστραλοί.

6. Η Shirley Temple - από τα πιο χαρακτηριστικά κινηματογραφικά "παιδιά-θαύματα" - παραμένει η νεαρότερη ηθοποιός στην οποία απονεμήθηκε βραβείο. Ήταν μόλις 5 ετών, όταν κέρδισε τιμητικό Όσκαρ "συνολικής προσφοράς" για τις κινηματογραφικές της συμμετοχές το έτος 1934. Η Tatum O'Neal, κόρη του ηθοποιού Ryan O'Neakm είναι ωστόσο η μικρότερη σε ηλικία ηθοποιός που κέρδισε βραβείο για τη συμμετοχή της σε συγκεκριμένη ταινία. Πρόκειται για το βραβείο "β' γυναικείου ρόλου" και το κέρδισε για τη συμμετοχή της στην ταινία "Paper Moon", όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον πατέρα της, το 1973 και σε ηλικία 10 ετών.

7. Η ηθοποιός Katherine Hepburn κατέχει το ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες αλλά και για τις περισσότερες νίκες. Ήταν υποψήφια συνολικά 14 φορές, ενώ κέρδισε 4 βραβεία. Από τρία βραβεία έχουν κερδίσει η Ingrid Bergman, ο Walter Brennan και ο Jack Nicholson, ο οποίος είναι και ο άνδρας ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες για βραβείο - 12 μέχρι στιγμής.

8. Ο Ιρλανδός ηθοποιός Barry Fitzgerald είναι ο μοναδικός ηθοποιός που ήταν υποψήφιος για τα βραβεία α' και β' ανδρικού ρόλου, και μάλιστα για τον ίδιο ρόλο, το 1944 για τη συμμετοχή του στην ταινία "Going My Way" , όπου υποδυόταν έναν ιερέα.

9. Το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε διάρκεια ευχαριστήριου λόγου κρατάει μέχρι σήμερα η ηθοποιός Greer Garson, η οποία μιλούσε επί πέντε λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα. Η ηθοποιός είχε κερδίσει το βραβείο "α' γυναικείου ρόλου" για την ταινία "Mrs. Miniver" το 1942.

10. Η μεγαλύτερη γκάφα σε ευχαριστήριο λόγο έγινε από τον Tom Hanks το 1993, όταν κέρδισε το βραβείο "α' ανδρικού ρόλου" για την ταινία "Φιλαδέλφεια". Ο ηθοποιός αποκάλυψε τις ομοφυλοφυλικές προτιμήσεις ενός καθηγητή του στο γυμνάσιο (δηλώνοντας μάλιστα ότι αποτέλεσε πρότυπο για τον ίδιο στην προετοιμασία του για να ερμηνεύσει έναν ομοφυλόφιλο δικηγόρο στην ταινία), παρότι όμως κανείς δεν γνώριζε αυτήν την λεπτομέρεια της προσωπικής ζωής του συγκεκριμένου ανθρώπου. Πάνω σ' αυτήν την γκάφα βασίστηκε λίγα χρόνια αργότερα και το σενάριο της κωμωδίας "In & Out".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου