21 Φεβρουαρίου 2012

ΘΡΑΥΣΗ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΟΙ ΝΤΕΝΤΕΚΤΙΒ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΓΑΜΟ! ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΝΔΗ ΠΕΘΕΡΑ!

Μια Ινδή πεθερά που έχει απευθυνθεί σε ντεντέκτιβ και έχει τη νύφη της "σήκω-κάτσε, κάτσε-σήκω".

Αν και η Ινδία αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, η ινδική κοινωνία παραμένει βαθύτατα συντηρητική, πιστή στις παραδόσεις. Μία από τις παραδόσεις που τηρούνται μέχρι και σήμερα από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είναι και ο προσυμφωνημένος γάμος, το συνοικέσιο. 

Μια ινδική παροιμία λέει ότι "δεν είναι ο άνδρας και η γυναίκα που παντρεύονται, αλλά οι δύο οικογένειές τους". Οι γονείς του γαμπρού οφείλουν να γνωρίζουν τα πάντα για την οικογένεια της νύφης τους και κυρίως για την οικονομική της κατάσταση αλλά και τη φήμη που έχει τόσο η κοπέλα όσο και η οικογένειά της. Παλιότερα τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Οι οικογένειες που ζούσαν σε χωριά γνωρίζονταν πολύ καλά μεταξύ τους, ενώ μπορούσαν να υπολογίζουν σε αξιόπιστες πληροφορίες από τοπικούς διαμεσολαβητές, τις προξενήτρες. Τώρα, εφημερίδες και σε απευθείας σύνδεση classifieds χρησιμεύσει ως ενδιάμεσος. Τη σημερινή εποχή έχουν μεν αυξηθεί τα μέσα γνωριμίας (από μικρές αγγελίες τις εφημερίδες μέχρι το διαδίκτυο), αλλά αυτά είναι λιγότερο αξιόπιστα. Η δημοφιλέστερη ινδική ιστοσελίδα γνωριμιών είναι η shaadi.com με πάνω από 20 εκατομμύρια μέλη και 1.2 εκατομμύρια γάμους μέχρι σήμερα. 
Η άνοδος των διαζυγίων όμως τα τελευταία χρόνια προβληματίζουν τους γονείς, οι οποίοι αγωνιούν για την επιτυχία του γάμου των παιδιών τους. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στις μεγαλουπόλεις, όπου οι δύο οικογένειες, τα συμπεθέρια, δε γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Ποια είναι η λύση; Οι ντεντέκτιβ γάμου. Με αμοιβή 400 ευρώ για 10ημερη έρευνα, ο ντεντέκτιβ αναλαμβάνει να αποκαλύψει όλα τα μυστικά και τα ψέματα όσο είναι ακόμα νωρίς. Σύμφωνα με την εταιρία Hatfield India, που ειδικεύεται στο θέμα, μία στις έξι έρευνες οδηγεί σε ακύρωση του προγραμματισμένου γάμου. 
Στη λύση του ντεντέκτιβ καταφεύγουν συνήθως οι υποψήφιες πεθερές. Η διαδικασία είναι απλή. Ο ντεντέκτιβ συνήθως προσποιείται τον τραπεζικό υπάλληλο, πλησιάζει άτομα της γειτονιάς, όπου διαμένει ή εργάζεται το υπό έρευνα πρόσωπο και τους απευθύνει ερωτήσεις για την οικονομική του κατάσταση, ενώ έχουν τον τρόπο να επεκτείνουν το "ψάρεμα" και σε πιο προσωπικά δεδομένα. Ο Nitin Kumar, που ασκεί το συγκεκριμένο επάγγελμα στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, και ο οποίος μάλιστα περηφανεύεται, επειδή σε μια υπόθεση ανακάλυψε ότι η υποψήφια νύφη είχε σχέση με επτά άνδρες, επιδεικνύει σε δημοσιογράφο της γαλλικής εφημερίας Le Monde τον τρόπο που διεξάγει μια έρευνα. Έχοντας αναλάβει την υποχρέωση να ελέγξει την οικονομική κατάσταση ενός χειρούργου οδοντιάτρου, πλησιάζει ως δήθεν τραπεζικός έναν φύλακα που μένει δίπλα στην κλινική του ερευνώμενου και του απευθύνει ερωτήσεις όπως: "Η οικογένεια που μένει στον πρώτο όροφο θέλει να δανειστεί από εμάς χρήματα για να αγοράσει αυτοκίνητο. Ξέρετε αν έχουν την κυριότητα στο διαμέρισμά τους; Ποιος είναι ο τρόπος ζωής τους; Βγαίνουν έξω συχνά; Ξέρετε τον γιος τους". Η συζήτηση ρέει εύκολα, ενώ ο ντεντέκτιβ όλο και κάτι κερδίζει από μια τέτοια φιλική συζήτηση, αν και το όποιο κέρδος "ποτέ δεν υπερβαίνει τα τσιγάρα και το τσάι" υποστηρίζει ο Kumar.
Όμως δεν είναι μόνο οι πεθερές που απευθύνονται στους ντεντέκτιβ. Σύμφωνα με την παράδοση, η νύφη μένει με την οικογένεια του γαμπρού κι επομένως θα είναι υποχρεωμένη να περνάει πολλές ώρες με την πεθερά της. Κατά συνέπεια, πολλές είναι οι υποψήφιες νύφες που θέλουν να μάθουν για το ποιον της πεθεράς τους. Αυτό που συνήθως ερευνούν οι ντεντέκτιβ σε μια τέτοια περίπτωση είναι κατά πόσο η μέλλουσα πεθερά είναι ευέξαπτη, αν χάνει εύκολα την ψυχραιμία της, πώς συμπεριφέρεται στον οδηγό της, αν συνηθίζει να σπάει πιάτα, όταν είναι θυμωμένη κλπ.
O tempora, o mores! Μεγαλύτερος παραλογισμός υπάρχει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου