25 Φεβρουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012. Ο Όσκαρ Ουάιλντ έγραψε: "Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ' του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια". Καθώς βρισκόμαστε στο τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και του Καρναβαλιού, θα ήταν καλή ιδέα να εκμεταλλευόμασταν την ανωνυμία ή - αν προτιμάτε - το τείχος προστασίας μιας μάσκας και να πούμε αλήθειες, που δε θα τολμούσαμε να πούμε εύκολα υπό άλλες συνθήκες. Πάντως, το καλύτερο και το ευτυχέστερο θα ήταν να μπορούσαμε να λέμε αλήθειες και να συμπεριφερόμαστε αληθινά πάντοτε, χωρίς να χρειαζόμαστε μια μάσκα, που να μας κρύβει.

Σήμερα είναι η εθνική γιορτή του Κουβέιτ με αφορμή της ανεξαρτησία του από τους Βρετανούς το 1961. Μέχρι τότε το Κουβέιτ αποτελούσε βρετανικό προτεκτοράτο από το 1897 ύστερα από πρόσκληση που είχε απευθύνει στους Βρετανούς ο εμίρης του Κουβέιτ, προκειμένου να προστατέψουν τη χώρα από τους Οθωμανούς.

Στη Γεωργία, η 25η Φεβρουαρίου εορτάζεται ως ημέρα μνήμης της εισβολής του σοβιετικού στρατού στη χώρα το 1921. Είχε προηγηθεί η ανακήρυξη της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Γεωργίας το Μάιο του 1918. Ακολούθησε μια σειρά επεμβάσεων της Σοβιετικής Ένωσης στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας, αλλά και η κατάληψη της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν το 1920, ενώ το Φεβρουάριο του 1921 ήταν η σειρά της Γεωργίας να πέσει θύμα της επιθετικότητας του Κόκκινου Στρατού, που επεδίωκε την ανάκτηση των εξωτερικών συνόρων της τσαρικής Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου