19 Φεβρουαρίου 2012

Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΧΥΝΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μία τυπική, αδύνατη Γιαπωνεζούλα.
 Μια από τις παρενέργειες της μεταπολεμικής οικονομικής ευημερίας του δυτικού κόσμου ήταν και η κατακόρυφη αύξηση της παχυσαρκίας. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου σε συνδυασμό με την ολοένα και περισσότερο καθιστική ζωή αλλά και την απομάκρυνση από τα παραδοσιακά φαγητά, προκάλεσαν ένα οξύτατο πρόβλημα. Η μοναδική χώρα του αναπτυγμένου κόσμου που αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι η Ιαπωνία. Εκεί, μάλιστα, αντιμετωπίζουν το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα: έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των λιποβαρών γυναικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, το 29% των γυναικών που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους είναι λιποβαρείς, δηλαδή το βάρος τους είναι λιγότερο από το κανονικό. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα υγείας που να απειλούν τις ζωές αυτών των γυναικών, ωστόσο το υπουργείο ανησυχεί και έχει ανακηρύξει τη λιποβαρία μεταξύ των γυναικών σε εθνικό πρόβλημα υγείας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν τα επίπεδα γονιμότητας των γυναικών της χώρας, τα οποία είναι ήδη από τα μικρότερα στον κόσμο. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζει τρόπους αντιμετώπισης της λιποβαρίας, ενώ ο στόχος είναι το πιο πάνω ποσοστό να μειωθεί στο 20% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Πού οφείλεται όμως αυτή η τάση; Αφενός στην ίδια την ιαπωνική κουζίνα, η οποία στηρίζεται στο ψάρι και τα λαχανικά και μάλιστα σε μικρές ποσότητες, αλλά κυρίως στα πρότυπα των πολύ αδύνατων τοπ μόντελ, οι οποίες είναι και πολύ δημοφιλείς στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. 
Αντίθετα από τις γυναίκες όμως, οι άντρες στην Ιαπωνία έχουν αυξήσει το σωματικό τους βάρος. Το 40% των ανδρών μεταξύ 40 και 50 χρονών θεωρείται υπέρβαρο. Για να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία στους άνδρες - αλλά και τις γυναίκες - της μέσης ηλικίας, το ιαπωνικό κράτος έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες. Οι εταιρείες και οι τοπικές κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να μετρούν την περίμετρο της μέσης των ανδρών και των γυναικών ηλικίας μεταξύ 40 και 74 ετών ως μέρος του ετήσιου τσεκάπ της υγείας τους. Οι εργαζόμενοι που υπερβαίνουν το πρότυπο - 33,5 ίντσες για τους άνδρες και 35,4 εκατοστά για τις γυναίκες - καλούνται να υποβληθούν σε συμβουλευτική θεραπεία. Εάν παρά τη θεραπεία εξακολουθούν να μην μπορούν να αδυνατίσουν, οι εταιρείες, που απασχολούν τα συγκεκριμένα άτομα στο δυναμικό τους, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής προστίμου από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου