1 Φεβρουαρίου 2012

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΪ ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στις Ηνωμένες Πολιτείες ο τηλεοπτικός ανταγωνισμός ξεκινάει από πολύ νωρίς με τα ονομαζόμενα και ως "morning shows" (ή "breakfast television" για τους Βρετανούς), τα οποία όμως καμία σχέση δεν έχουν με τα αντίστοιχα ελληνικά προγράμματα. Οι αντίστοιχες αμερικάνικες εκπομπές αποτελούν αυθεντικό δείγμα infotainment τηλεόρασης. Και όταν οι Αμερικάνοι μιλούν για infotainment αναφέρονται σε συνδυασμό ελαφριάς ενημέρωσης με παροχή γνωστικών πληροφοριών για θέματα ιατρικά, καθημερινά, κοινωνικά κλπ με ψυχαγωγικά θέματα, και όχι ο αχταρμάς πολιτικών συζητήσεων, οικονομικών αναλύσεων, κοινωνικών καταγγελιών και κουτσομπολιού που κάνουν οι ελληνικές infotainment εκπομπές. 


Τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στη ζώνη αυτή, την αποσπά το τετράωρης διάρκειας "TODAY" του NBC, το οποίο προβάλλεται για 60 ολόκληρα χρόνια στην τηλεόραση με διαφορετικούς φυσικά παρουσιαστές. Τον περασμένο Απρίλιο το "TODAY" έκλεισε 800 συνεχόμενες εβδομάδες πρωτιάς στους πίνακες τηλεθέασης, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Περίπου 5.5 εκατομμύρια τηλεθεατές ξεκινούν την ημέρα τους με τη συγκεκριμένη εκπομπή, ενώ την ημέρα του γάμου του πρίγκηπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλεντον πάνω από 9.6 εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν συντονισμένοι με το "TODAY". Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το δίωρο "Good Morning America" του ABC, το οποίο προβάλλεται για 35 χρόνια με 4.8 εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ πολύ πιο πίσω βρίσκεται το "CBS This Morning" του δικτύου CBS που ξεκίνησε να προβάλλεται από φέτος αντικαθιστώντας το εξίσου αποτυχημένο "The Early Show" των προηγούμενων ετών. Το πρωινό του CBS επιλέγουν περίπου 2.7 εκατομμύρια Αμερικανών.

Το Daytime της αμερικάνικη τηλεόρασης αποτελείται από τρεις κατηγορίες προγραμμάτων. Η μία περιλαμβάνει τα προγράμματα των "μεγάλων δικτύων" πλην του FOX, τα οποία τροφοδοτούν τους αναμεταδότες τους με σαπουνόπερες, τηλεπαιχνίδια και τοκ σόου. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται δελτία ειδήσεων ή ενημερωτικές εκπομπές αποκλειστικά για τους τηλεθεατές μιας πολιτείας ή μιας κομητείας. Τέλος, μεγάλο μέρος του daytime καταλαμβάνουν ανεξάρτητες παραγωγές (syndicated shows) από τηλεπαιχνίδια μέχρι ντοκιμαντέρ, τοκ σόου ή επαναλήψεις αγαπημένων σίριαλ, δηλαδή προγράμματα που δεν χρηματοδοτούνται ούτε υπάγονται στο πρόγραμμα των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Σε γενικές γραμμές, υψηλές τηλεθεάσεις σημειώνουν το τηλεπαιχνίδι "The Price Is Right" (το οποίο βρίσκεται στην τεσσαρακοστή σαιζόν, ενώ το περιοδικό TV Guide το έχει αποκαλέσει ως το καλύτερο τηλεπαιχνίδι όλων των εποχών), τα "Ατίθασα Νιάτα" ("The Young And The Restless") που παλιότερα προβάλλονταν και από την ελληνική τηλεόραση, αμφότερα του CBS, αλλά και το τοκ σόου "The View", αντιγραφή του οποίου φιλοδοξούσε κατ' αρχήν να γίνει το "Μίλα" της Τατιάνας Στεφανίδου, και το οποίο προβάλλεται στο ABC. Ωστόσο τα πιο δημοφιλή προγράμματα αυτής της ζώνης - με πάνω από δέκα εκατομμύρια τηλεθεατές - είναι τα syndicated shows, όπως τα τηλεπαιχνίδια "Ο τροχός της τύχης" και "Jeopardy", το δικαστικό τοκ σόου "Judge Judy", ένα μεταμοντέρνο ριάλιτι όπου οι τηλεθεατές λύνουν on camera ιδιωτικές τους δικαστικές διαφορές, αλλά και οι επαναλήψεις του "Big Bang Theory" και του "Two And A Half Men".

Tα κεντρικά δελτία ειδήσεων μεταδίδονται στις 18.30 το απόγευμα και έχουν ημίωρη διάρκεια. Οι περισσότεροι τηλεθεατές συντονίζονται με το "NBC Nightly News" με παρουσιαστή τον Brian Williams (περίπου 9.2 εκατομμύρια τηλεθεατές) και ακολουθούν το "ABC World News" με παρουσιάστρια την Diane Sawyer (με ένα εκατομμύριο λιγότερους τηλεθεατές) και τρίτο έρχεται το "CBS Evening News" με τον Scott Pelley.

Στο prime time προστίθεται στον ανταγωνισμό και το δίκτυο FOX που ξεχωρίζει κυρίως για το "American Idol" και animated σειρές όπως τους Σίμπσονς, το "Family Guy" κλπ. Τη μερίδα του λέοντος στο σύνολο αποσπούν πάντως οι κωμωδίες και οι αστυνομικές σειρές του CBS. Μεταξύ των δημοφιλέστερων προγραμμάτων περιλαμβάνονται το "Two And A Half Men", "The Big Bang Theory", "NCIS", "The Mentalist". Το ABC ακολουθεί λίγο πιο πίσω με προγράμματα όπως το "Grey's Anatomy", "Dancing With The Stars", "Modern Family", ενώ τα τελευταία χρόνια μάταιο αγώνα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος καταβάλλει το NBC, που έχει μεν λάβει καλές κριτικές για σειρές όπως το "The Office" ή το "30 Rock" αλλά σε "νούμερα" η επιτυχία των προγραμμάτων του είναι σχετικά μέτρια. Πέμπτο σε τηλεθέαση κανάλι έρχεται το ισπανόφωνο Univision, ενώ έκτο έρχεται το κανάλι "The CW" που στοχεύει στο νεανικό κυρίως κοινό με σειρές όπως "Gossip Girl", "90210" και "The Vampire Diaries". Πολύ μεγάλη είναι όμως και η απήχηση των προγραμμάτων που εκπέμπουν τα συνδρομητικά κανάλι, από το "Jersey Shore" του MTV μέχρι το "The Walking Dead" του AMC. 

Τέλος, στη ζώνη του "late night tv" κυριαρχούν χαλαρά τοκ σόου με λίγη σάτιρα, ανατρεπτικές συνεντεύξεις επωνύμων και πάντα με την παρουσία ζωντανού κοινού. Συνήθως το κάθε δίκτυο φιλοξενεί καθημερινά δύο τοκ σόου αυτού του είδους, τα "late night" και τα "late late night", τα οποία προβάλλονται μεταξύ 11.30 το βράδυ μέχρι τη 1 ή 2 μετά τα μεσάνυχτα. Τα πιο δημοφιλή είναι το  "Tonight" του NBC με παρουσιαστή τον Jay Leno και το "Late Show" του CBS, ενώ μεγάλη τηλεθέαση συγκεντρώνει και το ημίωρο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων του ABC, το "Nightline".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου