18 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 18 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012
Σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή δύο σημαντικές φυσιογνωμίες του ελληνισμού: το 1936 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η σημαντικότερη πολιτική φυσιογνωμία της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι, όπου είχε αυτοεξοριστεί μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935, ενώ το 1996 έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.

Σήμερα είναι η τέταρτη Κυριακή της σαρακοστής για τις δυτικές εκκλησίες, και όπως κάθε χρόνο, τη σημερινή Κυριακή γιορτάζεται στη Μεγάλη Βρετανία η Ημέρα της Μητέρας. Ο τρόπος εορτασμού δε διαφέρει με τον υπόλοιπο κόσμος: τα παιδιά χαρίζουν κάρτες και λουλούδια, και γενικά οι μητέρες έχουν την τιμητική τους σήμερα στο νησί της Γηραιάς Αλβιόνας. Σήμερα συνηθίζεται να ετοιμάζουν οι οικογένειες στη Βρετανία ένα κέικ φρούτων, το σίμνελ, το οποίο αρχικά ήταν αυστηρά πασχαλινό γλυκό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ταυτιστεί και με την ημέρα της "γιορτής της μητέρας".
Ως γνωστόν, η ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο στις 8 Μαρτίου. Δεν υπάρχει όμως μια αντίστοιχη γιορτή για τους άνδρες, σωστά; Λάθος. Δεν υπάρχει βέβαια μια ειδική "παγκόσμια ημέρα" αφιερωμένη στον αντρικό πληθυσμό, ωστόσο σήμερα στη Μογγολία οι άντρες της χώρας έχουν την τιμητική τους. Αρχικά, η 18η Μαρτίου ήταν μια εθνική γιορτή υπέρ των στρατιωτών της χώρας, καθώς η ημερομηνία συμπίπτει με την επέτειο από την ίδρυση του σύγχρονου μογγολικού στρατού υπό σοβιετικό έλεγχο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ευρύτερο νόημα και είναι αφιερωμένη σε όλους ανεξαιρέτως τους άντρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου